Följ med till Italiens populäraste vallfartsort San Giovanni Rotondo där Padre Pio var kapucinmunk i över 60 år. Vi besöker också obeskrivliga Matera som är Europas kulturhuvudstad 2019 och där många kända filmer spelats in. Vi flyger bekvämt från Stockholm och Köpenhamn till den vackra ”huvudstaden” Bari vid Adriatiska havet där S:t Nikolaus reliker finns i en kyrka från 1100-talet som vi också besöker.

DESTINATION Apulien i Italien
PERIOD 25-29 mars 2019
KAPLAN OCH RESELEDARE f. Witold Mlotkowski OFM
PRIS 9850 kr
AVRESEORT Stockholm (Arlanda) och Köpenhamn (Kastrup)
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Rundresa med buss
4 övernattningar på hotell Halvpension
Präst och reseledare Lokala engelskspråkiga guider
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch Dricks
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar. De lokala guiderna talar engelska.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1060 kr extra.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG Anges senare

 

1

Måndag 25/3

Vi flyger från Stockholm och Köpenhamn till Apuliens huvudort Bari vid Adriatiska havet, där vi landar ca 14.30 på flygplatsen som är uppkallad efter Påve Johannes Paulus II – Karol Wojtyla Airport.  Vår representant möter oss och tar oss till vårt 3-stjärniga Hotel Adria Bari i centrum där vi bor två nätter. Efter att vi har lämnat vårt bagage på hotellet så firar vi mässa i en kyrka i närheten av hotellet. Gemensam middag och samkväm på hotellet.
2

Tisdag 26/3

Efter frukost färdas vi ca en timme med vår buss till regionen Basilicata i söder och dess största attraktion Matera, som även är Europas kulturhuvudstad 2019 av skäl som vi kommer förstå. Tänk dig en hel stad med hus uthuggna i tuffsten; endast en liten del av fasaderna mot gatan är murade. De tidigaste bosättningarna här, under förhistorisk tid, var i naturliga grottor. Stora delar av det vi ser nu är flera tusen år gammalt. Matera är helt unik och därför listad som världskulturarv av Unesco. I staden har ett trettiotal filminspelningar ägt rum, varav åtta stora bibliska filmer som t ex Matteusevangeliet, Ben Hur, The Passion of the Christ och Vägen till Betlehem, där Matera spelat rollen som Jerusalem. Vi har med oss vår engelskspråkiga guide hela dagen i Matera. Fr. Witold firar mässan i en speciell kyrka på eftermiddagen. Hemfärd på sena eftermiddagen, följt av en stunds fritid för vila innan middagen på hotellet i Bari.
3

Onsdag 27/3

Tillsammans med vår guide gör vi en stadsrundtur med bussen och apostlahästarna, då vi utforskar Baris skönhet och speciellt dess gamla stad som ligger på en halvö ut i havet. Här finns basilikan med S:t Nikolaus av Myras reliker (som attraherar hundratusentals pilgrimer varje år, varav merparten är från de ortodoxa länderna), S:t Sabinos katedral och kejsare Frederick II:s borg, alla tre från 1100-talet. Därefter blir det fritid för lunch (Baris speciella pizzor rekommenderas), innan vi ger oss av norrut längs med den vackra kusten, ca två timmar. Vi gör ett spännande stopp på vägen innan vi kommer fram till resans huvudmål San Giovanni Rotondo. Vi bor på det trivsamma familjeägda Hotell Sollievo ***ca 200 m från Sanktuariet och Padre Pios gamla kyrka där vår präst börjar med att fira mässan för vår grupp. Middag och samkväm på hotellet där Fr. Witold berättar om Padre Pio och hans liv.
4

Torsdag 28/3

Efter frukosten möter vi vår engelsktalande guide i lobbyn för en rundvandring till alla kända platser förknippade med Padre Pio. Fr. Witold firar mässan, och vi har sedan fritid för lunch. Mer detaljerat program i San Giovanni Rotondo kommer inom kort
Vår buss hämtar på eftermiddagen oss för en bergsutflykt till Monte Gargano och Monte Sant’Angelo (1100-talsstad) där vi möter vår lokala engelskspråkiga guide. Staden är mest känd för västvärldens äldsta och främsta sanktuarium till ärkeängeln Mikael djupt nere i berget – ett Unesco-världsarv. Här uppenbarade sig ärkeängeln tre gånger på 490-talet och invigde själv (!) en kyrka, den enda katolska kyrkan i världen som inte invigts av en biskop. Otaliga påvar och helgon har besökt grottan genom historien, bl a vår egen S:ta Birgitta på sin väg till Det heliga landet. Vi dricker en god cappuccini innan vi återvänder till San Giovanni Rotondo för middag och franciskanskt gemyt.
5

Fredag 29/3

Vår sista dag börjar vi med att fira morgonmässa vid något av sanktuariets många altaren. Vi äter sedan frukost tillsammans och har fritid i San Giovanni Rotondo på förmiddagen. Efter lunch på egen hand tar vår buss oss till flygplatsen där vårt flyg lyfter kl 15.30 och vi är åter i Stockholm och Köpenhamn sent på kvällen.