Armenien är världens äldsta kristna nation med en historia lika fängslande som landets spektakulärt bergiga natur. Denna resa är rik på inslag som effektivt belyser både det som varit och det som finns i Armenien idag. I programmet ingår allt från gudstjänst i klostermiljö, konsert i medeltida kyrkosång och morgonbön till vinprovning och en fri eftermiddag i Jerevan. Se reseprogrammet för mer detaljer. Reseledaren TD Johannes Pulkkanen har lett en tidigare tidigare resa till Armenien, och många andra resor till länder som Georgien, Grekland, Italien och Spanien. Under resan håller han i en föreläsning om den armeniska kyrkans och nationens historia. Johannes talar även ryska som varje armenier studerar från och med första klass.

DESTINATION Armenien
PERIOD 14/6 – 18/6 2018.  Om du vill, kan du förlänga din vistelse i Armenien från ca 250 kr per dygn. Detta gäller övernattningar i både Jerevan och olika semesterorter som t ex Sevansjön och Dilidzjan. Vid intresse, kontakta oss gärna.
RESELEDARE Johannes Pulkkanen
PRIS 9900 kr
AVRESEORT Stockholm (Arlanda)
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Flygmåltid t/r
Frukost alla dagar Lunch 2 dagar, middag 3 dagar
Välrenommerat 3-stjärnigt hotell i centrala Jerevan Fullödigt program
Föreläsning på svenska om den armeniska kyrkans historia Konsert i Geghardklostret med den medeltida armeniska kyrkomusiken i centrum
Karta över Armenien, vinprovning Regeringens nya miljöskatt (250 kr) för flygresor utanför EU
Alla inträden enligt programmet Alla transporter på plats enligt programmet
Svensk reseledare Lokala guider
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch 2 dagar Dricks (summa anges senare)
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar. De lokala guiderna talar engelska.
SISTA ANMÄLAN 27 mars
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 900 kr
RESELITTERATUR ”Öster om Ararat. En bok om skönhetens och lidandets Armenien” skriven av Serafim Seppälä (Artos 2017)
RESEBROSCHYR Öppna
1

Torsdag 14/6: Ankomst

Flyget från Arlanda avgår kl. 15.05 och vi ankommer till Jerevan kl. 23.50 armenisk tid. Under resan bjuds det på en måltid och efter ankomsten tar vi oss direkt till hotellet.
2

Fredag 15/6: Jerevan

Efter frukost på hotellet deltar vi i en guidad tur genom Jerevan, som är en av världens äldsta fortfarande bebodda städer – under 2018 firar staden 2800-årsjubileum! Vi börjar i Segerparken som ligger på en kulle norr om centrala Jerevan, där vi får se en häpnadsväckande panoramavy över staden med Araratberget som tornar upp sig i bakgrunden. Här finns även en 22 meter hög kopparstaty av Moder Armenien, landets kvinnliga personifikation, som 1962 ersatte en staty av Josef Stalin. Från parken fortsätter vi till Kaskaden, en lång trappa med flera nivåer med fontäner och skulpturer som har varit under konstruktion sedan 1971. Därefter kommer vi till Frihetstorget och det mycket imponerande operahuset. Avslutningsvis besöker vi Matenadaranmuseet (Mesrop Mashtots Institute of Ancient Manuscripts), som innehar en av världens största samlingar av medeltida manuskript och böcker inom en stor variation av ämnen, såsom teologi, historia, medicin och litteratur.
På eftermiddagen har vi fritid för lunch och egna strövtåg. Vi rekommenderar i synnerhet Tsitsernakaberd, ett minnesmärke för och museum om det armeniska folkmordet 1915 då över en miljon människor dog. Minnet av denna händelse är starkt hos det armeniska folket än idag.
På kvällen äter vi gemensam middag på restaurang.
3

Lördag 16/6: Garni och Geghard

Denna dag åker vi österut, först till Garni som är hem till den enda grekromerska kolonnadbyggnaden som fortfarande finns bevarad i hela regionen. Det hedniska Garnitemplet byggdes under det första århundradet efter Kristus av kung Tiridates I åt den armeniska solguden Mher. När Armenien blev kristet på 300-talet konverterades byggnaden till ett kungligt sommarhus åt Tiridates III:s syster och den är idag det enda hedniska templet som står kvar i landet. Här finns även ett kungligt palats, romerska bad och en kyrka, vilket har gjort platsen ett populärt besöksmål. Här gör vi också en liten gemensam fotvandring till Garniravinen i närheten. Den är känd för sina spektakulära stenformationer som kallas Symphony of Stones, med otroligt välbevarade hexagonala basaltkolumner.
Efter lunch på egen hand tar vi oss vidare till Geghardklostret som är ett Unesco-världsarv med delar som går tillbaka ända till 300-talet, delvis uthuggna ur berget och omgivna av klippor. Klostret grundades av Gregorios Upplysaren, son till en armenisk adelsman och grundare av den armeniska kyrkan. Han döpte år 301 kung Tiridates III, varefter Armenien blev det första landet som antog kristendomen som statsreligion. Större delen av det nutida klosterkomplexet byggdes dock på 1100-1200-talen, under den nationella kulturens och arkitekturens storhetstid.
Mot kvällen återvänder vi till Jerevan för middag och övernattning.
4

Söndag 17/6: Khor Virap, Areni och Noravank

Vi börjar dagen med armenisk gudstjänst och besök i Khor Virap-klostret, byggd över den lilla fängelsehålan där S:t Gregorios satt ensam i 13 år i slutet av 200-talet efter att ha vägrat att offra till fruktbarhetsgudinnan Anahita. Mirakulöst nog så överlevde han dessa långa år, tack vare en kristen änka från en by i närheten som regelbundet släppte ner nybakat bröd i hålan på grund av en märklig dröm hon haft. Det nuvarande klostret har byggts och renoverats i omgångar sedan 400-talet och färdigställdes på 1600-talet med konstruktionen av den största byggnaden: kyrkan S:t Astvatsatsin där gudstjänster idag firas regelbundet. Khor Virap är det närmaste vi kommer till Araratberget och utsikten en fenomenal.
Vi åker vidare mot sydost till Areni där det finns en nyligen utgrävd kopparåldersby som kallas Areni Bird’s Cavern, där arkeologer under det senaste årtiondet hittat världens äldsta sko, kjol och vingård som daterats till 5000-6000 år sedan. Byn Areni är och hela Armenien är kända för sin vinproduktion och ser med stolthet på detta fynd. Här äter vi en lunch av traditionell armenisk mat och självklart får vi även provsmaka det lokala vinet (ingår).
Dagen avslutas i Noravank, ett 1200-talskloster vars största och mest imponerande byggnad är kyrkan Surb Astvatsatsin (Heliga Guds Moder), skulptören och miniatyrmålaren Momiks sista mästerverk. Klostret ligger i Amaghudalen, känt för sina höga, lodräta och tegelröda klippväggar.
Mot kvällen återvänder vi till Jerevan för middag och övernattning.
5

Måndag 18/6: Etjmiadzin och Zvartnots

Efter frukosten på hotellet checkar vi ut och åker vi till staden Etjmiadzin strax väster om Jerevan. Här besöker vi Etjmiadzinkatedralen, Armeniens andliga centrum. Etjmiadzin betyder ungefär ”platsen där den enfödde Sonen steg ned” och är den armeniska apostoliska kyrkans moderkyrka som i sin ursprungliga form byggdes av S:t Gregorios åren 301-303 enligt traditionen, vilket gör den till världens äldsta katedral och ännu ett Unesco-världsarv. Etjmiadzin var under många århundraden Armeniens nationella och politiska centrum och har ofta kallats för ”den armeniska Vatikanen”, och platsen anses vara helig mark på samma sätt som Tempelberget i Jerusalem är för judarna. Platsen betyder mycket för det armeniska folket, både av etniska och religiösa skäl. Efter en guidad introduktion till Etjmiadzin äter vi lunch tillsammans (ingår). Avslutningsvis besöker vi ruinerna av Zvartnotskatedralen som också är ett Unesco-världsarv. Katedralen byggdes på 600-talet av katolikos Nerses III på en plats där kung Tiridates III och S:t Gregorios sägs ha träffats. Det är inte känt varför katedralen kollapsade 350 år senare, men dess ruiner står kvar än idag som vad vissa specialister anser vara ett av de största monumenten till den antika arkitekturen. Från denna plats fortsätter vi direkt till flygplatsen för hemfärd.