Armenien är världens äldsta kristna nation med en historia lika fängslande som landets spektakulärt bergiga natur. Denna resa är rik på inslag som effektivt belyser både det som varit och det som finns i Armenien idag. I programmet ingår allt från gudstjänst i klostermiljö, konsert i medeltida kyrkosång och morgonbön till vinprovning och en fri eftermiddag i Jerevan. Se reseprogrammet för mer detaljer. Reseledaren är prästen och författaren Bo Brander. I resans program medverkar också två lokala guider och en armenisk präst som talar engelska.

DESTINATION Armenien
PERIOD 22-29 april 2019
KAPLAN OCH RESELEDARE Bo Brander
PRIS 12 600 kr
AVRESEORT Stockholm (Arlanda) och Köpenhamn (på begäran)
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Flygmåltid t/r
Frukost alla dagar Fullödigt program
Omtyckta Hotel Bien nybyggt
3-stjärnigt hotell i centrum http://bienhotel.am/
Lunch 3-rätter 5 dagar, middag 3 rätter 2 dagar
Vinprovning Karta över Armenien
Konsert i Geghardklostret – armenisk kyrkomusik från medeltiden Regeringens nya miljöskatt (250 kr) för flygresor utanför EU
Inträden enligt programmet Transporterna enligt programmet
Svensk kaplan-reseledare Lokal guide 8 dagar, lokal pilgrimsguide och präst 4 dagar
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch 2 dagar Dricks (summa anges senare)
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar. De lokala guiderna talar engelska.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1600 kr extra.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG Det finns några platser kvar!
RESELITTERATUR ”Öster om Ararat. En bok om skönhetens och lidandets Armenien” skriven av Serafim Seppälä (Artos 2017)
1

Måndag 22/4: Ankomst

Flyget från Arlanda avgår kl. 15.05 och vi ankommer till Jerevan kl. 23.50 armenisk tid ( = kl. 21.50 svensk tid). Under resan bjuds det på en måltid och efter ankomsten tar vi oss direkt till hotellet.
2

Tisdag 23/4: Jerevan

Efter frukost på hotellet deltar vi i en guidad tur genom Jerevan, som är en av världens äldsta fortfarande bebodda städer – 2018 firade staden 2800-årsjubileum! Vi börjar i Segerparken som ligger på en kulle norr om centrala Jerevan, där vi får se en häpnadsväckande panoramavy över staden med Araratberget som tornar upp sig i bakgrunden. Här finns även en 22 meter hög kopparstaty av Moder Armenien som 1962 ersatte en staty av Josef Stalin. Från parken fortsätter vi till Kaskaden, en monumental trappa mellan två stadsdelar som byggdes år 1971, och som idag är ett pågående konstprojekt i världsklass. Därefter kommer vi till Frihetstorget och det mycket imponerande operahuset, följt av det centrala Jerevans huvudgator och den kända Republikens plats – ”huvudstadens hjärta”. Vi besöker också Matenadaranmuseet (Mesrop Mashtots Institute of Ancient Manuscripts), som innehar en av världens största samlingar av medeltida manuskript och böcker inom en stor variation av ämnen, såsom teologi, historia, medicin och litteratur. Här finns några av de äldsta bevarade kristna, handskrivna texterna.

På eftermiddagen har vi fritid för lunch och egna strövtåg. Därefter besöker vi Tsitsernakaberd, ett minnesmärke för och museum om det armeniska folkmordet 1915 då över en miljon människor dog. Minnet av denna händelse är starkt hos det armeniska folket än idag. På kvällen äter vi gemensam middag på restaurang.

3

Onsdag 24/4: Garni och Geghard

Denna dag åker vi österut, först till Garni som är hem till den enda grekromerska kolonnadbyggnaden som fortfarande finns bevarad i hela regionen. Det hedniska Garnitemplet byggdes under det första århundradet efter Kristus av kung Tiridates I åt den armeniska solguden Mher. När Armenien blev kristet på 300-talet konverterades byggnaden till ett kungligt sommarhus åt Tiridates III:s syster och den är idag det enda hedniska templet som står kvar i landet. Här finns även ett kungligt palats, romerska bad och en kyrka, vilket har gjort platsen ett populärt besöksmål. Därefter deltar vi en kort kurs i närheten där vi lär oss att baka lavash, Armeniens nationalbröd. Vi äter även lunch här, med en vacker utsikt över både templet och Garniravinen som känd för sina spektakulära stenformationer som kallas Symphony of Stones, med otroligt välbevarade hexagonala basaltkolumner.

Efter lunchen tar vi oss vidare till Geghardklostret som är ett Unesco-världsarv med delar som går tillbaka ända till 300-talet, delvis uthuggna ur berget och omgivna av klippor. Klostret grundades av Gregorios Upplysaren, son till en armenisk adelsman och grundare av den armeniska kyrkan. Han döpte år 301 kung Tiridates III, varefter Armenien blev det första landet som antog kristendomen som statsreligion. Större delen av det nutida klosterkomplexet byggdes dock på 1100-1200-talen, under den nationella kulturens och arkitekturens storhetstid. Geghard betyder spjut, då klostret är döpt efter den heliga lansen, spjutet som genomborrade Jesus på korset. I ett grottrum med förunderlig akustik får vi höra en kör som sjunger kyrklig armenisk musik från medeltiden. Kvällen i Jerevan är fri.

4

Torsdag 25/4: Sevansjön, Sevanavank, Dilidzjan och Haghartzin

Denna dag åker vi nordost till Sevansjön, det bergiga Armeniens pärla och en av de största, högt belägna (1900 m.ö.h.) sötvattensjöarna i Eurasien. Detta gör vi tillsammans med vår ordinarie lokala guide, en extra guide samt en armenisk präst som kommer att bidra till resans program under resten av veckan. På den lilla halvön i staden Sevan besöker vi Sevanavank-klostret från 900-talet och den teologiska akademin Vaskenian. Därefter äter vi lokal fisk till lunch.

Vi åker vidare till Dilidzjan, som ofta kallas armeniska Schweiz för sina fantastiska skogar. Vid Dilidzjans nationalpark finns ännu ett 900-talskloster, Haghartzin. Det ansågs så otroligt vackert av en besökande schejk från Förenade Arabemiraten att han nyligen donerade en stor summa pengar för att restaurera och renovera klostret.

5

Fredag 26/4: S:t Gevork, Hohhannavank och Saghmosavank

Denna dag besöker vi flera kloster i centrala Armenien. Först åker vi till S:t Gevork-klostret från 1300-talet i byn Mughni, sedan Hovhannavank från 1200-talet i byn Ohanavan i Aragatsotn-provinsen. Den äldsta delen av Hovhannavanks kyrka grundades av Gregor Upplysaren redan på 300-talet. Efteråt äter vi lunch nära byn Ashtarak och besöker sedan Saghmosavank, ett 1200-talsklosterkomplex beläget precis ovanför en djup ravin genom vilken Qasaghfloden rinner, vilket ger klostret en fantastisk utsikt. På vägen tillbaka till Jerevan gör vi ett stopp vid ett monument dedikerat till det armeniska alfalbetet. Var och en av de 39 bokstäverna är inristade i sten på var sin khachkar, en armenisk korssten.
6

Lördag 27/4: Etjmiadzin och S:ta Hripsime

Efter frukost åker vi till staden Etjmiadzin strax väster om Jerevan. Här besöker vi Etjmiadzinkatedralen, Armeniens andliga centrum samt Etjmiadzinmuseet med många skatter och reliker. Etjmiadzin betyder ungefär ”platsen där den enfödde Sonen steg ned” och är den armeniska apostoliska kyrkans moderkyrka som i sin ursprungliga form byggdes av S:t Gregorios åren 301-303 enligt traditionen, vilket gör den till världens äldsta katedral och ännu ett Unesco-världsarv. Etjmiadzin var under många århundraden Armeniens nationella och politiska centrum och har ofta kallats för ”den armeniska Vatikanen”, och platsen anses vara helig mark på samma sätt som Tempelberget i Jerusalem är för judarna. Platsen betyder mycket för det armeniska folket, både av etniska och religiösa skäl. Vi besöker också den tidig medeltida Sankta Hripsime kyrkan med en historia som också knyter an till Armeniens kristnande. Efter besöken i dessa platser äter vi lunch i en restaurang som Machanents center driver till stöd för föräldralösa och andra utsatta barn. Fri eftermiddag och kväll i Jerevan.
7

Söndag 28/4: Khor Virap, Areni och Noravank

Vi börjar dagen med armenisk gudstjänst och besök i Khor Virap-klostret, byggd över den lilla fängelsehålan där S:t Gregorios satt ensam i 13 år i slutet av 200-talet efter att ha vägrat att offra till fruktbarhetsgudinnan Anahita. Mirakulöst nog så överlevde han dessa långa år, tack vare en kristen änka från en by i närheten som regelbundet släppte ner nybakat bröd i hålan på grund av en märklig dröm hon haft. Det nuvarande klostret har byggts och renoverats i omgångar sedan 400-talet och färdigställdes på 1600-talet med konstruktionen av den största byggnaden: kyrkan S:t Astvatsatsin där gudstjänster idag firas regelbundet. Khor Virap är det närmaste vi kommer till Araratberget och utsikten en fenomenal.

Vi åker vidare mot sydost till Areni där det finns en nyligen utgrävd kopparåldersby som kallas Areni Bird’s Cavern, en grotta där arkeologer under det senaste årtiondet hittat världens äldsta sko, kjol och vingård som daterats till 5000-6000 år sedan. Byn Areni och hela Armenien är kända för sin vinproduktion och ser med stolthet på detta fynd. Här äter vi lunch och smakar på viner på en lokal restaurang.

Utflykten fortsätter till Noravank, ett 1200-talskloster vars största och mest imponerande byggnad är kyrkan Surb Astvatsatsin (Heliga Guds Moder), skulptören och miniatyrmålaren Momiks sista mästerverk. Klostret ligger i Amaghudalen, känt för sina höga, lodräta och tegelröda klippväggar. Mot kvällen återvänder vi till Jerevan för middag och övernattning.

8

Måndag 29/4: Hemresa

Transfer till flygplatsen och hemresa.