Förbered dig på en kultur- och pilgrimsupplevelse i världsklass. Vi börjar med att besöka den gamla staden Assisi med dess många minnesmärken kopplade till den helige Franciskus och S:ta Klara och slutar i Rom, där vi bor bra och centralt nära Vatikanen. Vår populära ciceron, historieprofessorn och författaren Yvonne Maria Werner, visar oss runt i de båda städernas många fantastiska kyrkor, torg och historiska minnesmärken.

 

DESTINATION Assisi och Rom
PERIOD 3/4 – 9/4 2018.
AVRESEORT Stockholm, Göteborg och Köpenhamn
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Rom Flygtransfers i Rom
Del i dubbelrum Frukost och middag
Svensk expert-ciceron Svensk reseledare från Pilgrim Travel
Buss och chaufför en dag i Assisi och en dag i Rom En guidad heldag i Vatikanen inklusive inträden
Öronsnäckor hela resan Bidrag till Pilgrimsfonden
City-tax i Assisi och i Rom EU-moms
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Luncher Eventuella taxiresor
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
Eventuella kollekt och inträden i kyrkor Dricks
ENKELRUMSTILLÄGG Ca 1900 kr
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
SISTA ANMÄLNINGSDAG Anges senare

Preliminärt dagsprogram.

1

Tisdag 3/4:

Vi flyger med SAS från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn och landar vid lunchtid i Rom. Vi möts av vår representant och transporteras med buss till Assisi, ca 13 mil därifrån. På vägen stannar vi till och intar en enkel lunch. I Assisi checkar vi in på anrika och superba Windsor Savoia Hotel som ligger ett stenkast från Franciskusbasilikan och har en storslagen utsikt.

På eftermiddagen tar vi en kort rundtur i staden och efter middagen samlas vi sedan i salongen. Det blir en allmän presentation och därefter berättar Yvonne Maria litet kort om Assisi och om den helige Franciskus och hans betydelse för oss i Norden.

2

Onsdag 4/4:

Efter frukost beger vi oss, via Rådhustorget med dess Mariakyrka, till Sankta Klaras kyrka (chiesa Santa Chiara) med helgonets grav och ett berömt krucifix. Därefter vandrar vi vidare ner till San Damianokyrkan, där Franciskus år 1205 fick sin kallelse och där sankta Klara levde med sina klarissor fram till sin död 1253. Vår buss hämtar oss och skjutsar oss därefter tillbaka upp till staden där det blir lunch på egen hand. Vi fortsätter sedan med bussen uppför Subiasoberget och besöker bl a Eremo delle Carceri dit Franciskus och bröderna drog sig undan för att kunna be ostört. Här finns fortfarande de bönegrottor som bär brödernas namn.

Vi blir sedan avsläppta vid den stora Franciskusbasilikan (Basilika San Francesco) från 1200-talet, där Franciskus ligger begravd i kryptan under högaltaret och där också några av hans välanvända kläder förvaras. Basilikan består av två över varandra byggda kyrkor och innehåller en rad berömda konstskatter. Den började byggas strax efter Franciskus helgonförklaring 1228 och konsekrerades av påven Innocentius IV år 1253.

Fram till middagen har vi fritid. Efteråt samlas vi återigen i salongen för att summera dagens intryck och lyssna på Yvonne Maria, som fortsätter sin spännande föreläsning om franciskanorden och dess båda grundare Franciskus och Klara. Vi avslutar dagen med frågestund och diskussion.

3

Torsdag 5/4:

Vi tar avsked av Assisi, men stannar till med bussen vid den stora Mariakyrkan (Santa Maria degli Angeli) nere på slätten i ”nya” Assisi som är byggd över det kapell, kallat Porziuncola, där Franciskus grundade sin ordensgemenskap. Vi fortsätter därefter till Rom och till vårt klosterhotell nära Vatikanen. Efter en sen lunch tar vi en första tur i staden. Den går över Tibern (Campo di Fiori) och sedan till Chiesa Nuova, en vacker barockkyrka där Roms skyddshelgon Filippo Neri vilar i sin glaskista. Det var han som under 1500-talet återupplivade traditionen att vallfärda till Roms sju huvudkyrkor. Därefter beger vi oss på slingriga vägar till den ”tyska” kyrkan Santa Maria dell’Anima, där den svenske kyrkomannen och historikern Olaus Magnus (+ 1557) ligger begravd. Turen går sedan till Piazza Navona, ett av Roms vackraste torg med sina berömda fontäner och en kyrka tillägnad den fornkyrkliga martyren Agnes.

Efter middagen på klosterhotellet, samlas vi i salongen där Yvonne Maria inleder en föreläsning om påvarnas och Roms historia.

4

Fredag 6/4:

Varje morgon firas mässa i klosterhotellets kapell och i Peterskyrkan i närheten. Frukost serveras från kl. 8 och efteråt tar vi en morgonpromenad till Vatikanmuseet där vi möts kl. 9.30 av Solveig Nolheim, Vatikanens enda svensktalande guide som ska föra oss runt i Vatikanens trädgårdar och speciella platser som sällan är öppna för utomstående. Därefter har vi fritid för lunch på egen hand på Vatikanens olika restauranger. Vi fortsätter sedan rundturen i Vatikanens vackert utsmyckade salar och gallerier, som rymmer en av världens förnämligaste konstsamlingar, följt av ett besök i Sixtinska kapellet, där påvarna väljs. Vi fortsätter nedför trappan till Sankt Peterskyrkan, som är byggd på aposteln Petrus grav. I kryptan bland mängden av påvegravar vilar även drottning Kristina av Sverige.

Fram till middagen har vi fritid och därpå fortsätter föredraget om påvarnas och Roms historia.

5

Lördag 7/4:

Denna dag kommer vi att besöka några av Roms sju huvudkyrkor med vår buss. Vi kör genom det gamla judiska ghettot, förbi nationalmonumentet Vittoriano och ut på Forum Romanum, förbi Colosseum och till San Clemente, en kyrka med två våningar (byggd ovanpå ett tempel). Sedan åker vi vidare till Laterankyrkan, påvens egentliga residenskyrka med sitt fantastiska högaltare med relikskrin som rymmer apostlarna Petrus och Paulus skallar. Vi besöker kapellet Sancta Sanctorum och den heliga trappan, Scala Santa, som ledde upp till den plats i Jerusalem där Jesus dömdes till döden och som kejsarinnan Helena lät föra till Rom på 300-talet.

Efter lunch på en restaurang invid Lateranen kör vi vidare till Santa Maria Maggiore, en av kristenhetens största mariakyrkor, som i ett litet kapell under högaltaret rymmer delar av Jesu krubba och i ett sidokapell en berömd Mariaikon. Här har, liksom i Laterankyrkan, många påvar funnit sin sista vila. Utanför kyrkan står en 42 meter hög pelare med en Mariastaty på toppen. Vi fortsätter till basilikan Santa Croce in Gerusalemme och avslutar dagen i Pauluskyrkan utanför murarna där aposteln Paulus grav finns.

Åter på klosterhotellet blir det god middag och därefter fortsätter Yvonne Maria att berätta om katolska kyrkans historia med efterföljande frågestund.

6

Söndag 8/4:

Förmiddagen är till fritt förfogande för högmässa. Kl. 12 ber påven Angelusbönen på Petersplatsen. För den som så önskar erbjuds en stadsvandring som börjar kl. 13.30 i lobbyn. Vi besöker jesuitkyrkan Il Gesù, där Ignatius av Loyola ligger begravd, och Santa Maria sopra Minerva, dominikanernas huvudkyrka, där Katarina av Sienna ligger begravd. Sedan tar vi oss vidare till den berömda Trevibrunnen och fikar på Blomstertorget (Campo di Fiore) för att sedan avsluta med Birgittahuset och en visning av rummen där heliga Birgitta och dottern Katarina bodde under sin tid i Rom och av Elisabeth Hesselblads grav. Moder Elisabeth var en svensk konvertit som återförde Birgittinorden till Rom och till Vadstena under 1900-talets första hälft. Hon helgonförklarades i juni 2016.

Efter middagen har vi ett avslutande samtal i salongen om veckans upplevelser!

7

Måndag 9/4:

På morgon äter vi frukost och har sedan fritid innan vi åker till flygplatsen. På vägen gör vi ett kort överraskningsstopp vid en känd sevärdhet. Vi flyger hem vid lunchtid.
Vatikanen med St Peterskyrkan