Denna pilgrimsresa är för dig som på plats i Spanien vill både vistas och vandra i de miljöer som förknippas med kyrkolärarna och helgonen Teresa av Jesus och Johannes av Korset. Vi firar daglig mässa under ledning av resans kaplan p. Dominik Terstriep och fördjupar oss i det karmelitiska arvet genom samtal, andakter och föreläsningar.
Vi bor i Teresas hemstad Ávila innanför stadsmuren (i bild), i klosterhotellet “Albergue – Casa Natal de Santa Teresa de Jesús” mitt i den miljö där hon växte upp och verkade. Förutom utflykterna till fots i själva Ávila besöker vi och vandrar i platser och orter som Teresa och Johannes förknippas med: Segovia, Salamanca och Alba de Tormes. Under två av dagarna dagar vandrar vi också i naturreservat, först i samband med att vi besöker den karmelitiska retreatgården Batuecas och under resans sista dag i bergen Sierra de los Credos eller motsvarande.

DESTINATION Avila med Segovia, Salamanca, Alba de Tormes, Batuecas, Sierra de los Credos eller motsvarande
PERIOD 17-24 juni 2019
KAPLAN P. Dominik Terstriep
SAKKUNNIG RESELEDARE TD Johannes Pulkkanen
PRIS 11 450 kr
BOKNING Eugenia församlings expedition via e-post exp@sanktaeugenia.se eller tel. 08-505 780 00.
AVRESEORT Stockholm
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Halvpension
Karmelitiskt gästhem i Avila Fullödigt program
Inträden (se nedan för undantag)  Buss sex dagar
Kaplan från Sverige Sakkunnig reseledare från Sverige
Lokala guider Daglig mässa
Flygmåltid den 17 juni
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Reseförsäkring och avbeställningsskydd Lunch
Inträden när valet är fritt Dricks
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver klara av att gå i normal takt i städer och i terräng under flera timmar. De lokala guiderna talar engelska.
SISTA ANMÄLAN Fullbokad. Skriv till info@pilgrimtravel.se om du vill stå i kö.
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 1650 kr

Preliminärt dagsprogram.


1

Måndag 17/6: Ankomst

Vi ankommer till Madrid kl. 20.00. Under resan bjuds det på en måltid och efter ankomsten tar vi oss direkt till hotellet.
2

Tisdag 18/6: Avila

Stadsvandring innanför och utanför Ávilas stadsmurar: La Encarnación-klostret, Cites (Universidad de la Mística), Casa de Santa Teresa, San José-klostret med mera.
Historisk bakgrund: Teresa de Ahumada y Cepeda föds i Ávila 1515 och här växer hon upp. Hennes mor, Donã Beatriz de Ahumada, dör 1528 (då Teresa alltså är i 13-årsåldern). Hon har två systrar och nio bröder. Tillsammans med en av bröderna försöker hon i unga år bege sig till morernas land för att bli martyr. 1535 inträder Teresa i Inkarnationens karmelitkloster (Convento de la Encarnatión) i Ávila. 1543 dör Teresas far, Don Alonso de Cepeda. 1554 äger vad man brukar beskriva som Teresas definitiva omvändelse rum och hennes reformarbete tar sin början. 1560 grundar Teresa och några medsystrar Sankt Josefs kloster (Convento de San José) i Ávila, det första reformerade karmelitklostret. 1567 får Teresa tillåtelse av karmeliternas ordensgeneral att stifta nya kloster för både systrar och bröder och börjar resa runt för att göra just detta. Under sitt liv stiftar Teresa sammanlagt 17 reformerade kloster. Mellan 1572 och 1577 är Johannes av Korset biktfader i Inkarnationens kloster i Ávila. Han bor då i ett litet hus kallat La Torecella, ”det lilla tornet”, intill klostret. Det berättas att det är under en mässa som Johannes firar 1572 som Teresa får ta emot det hon (och flera med henne) uppfattar som det mystika livets högsta nådesbevis, den andliga förmälningen.
3

Onsdag 19/6: Segovia

Heldagsutflykt till Segovia där vi börjar dagen med att besöka Johannes av Korsets kloster (Convento de San Juan de la Cruz) and dess unika trädgård som Johannes var med om att skapa, och där han bad och träffade stadens ungdomar. Efter besöket vandrar vi tillsammans upp till Segovias vackra historiska centrum för lunch på egen hand och tid för egna strövtåg.
Historisk bakgrund: År 1574 stiftar Teresa ett reformerat karmelitkloster i Segovia. Johannes (av Korset) är då med som Teresas följeslagare. Han stiftar det manliga karmelitklostret i Segovia 1586. Två år efter Johannes död flyttas hans kvarlevor hit från Ubeda där han dog 49 år gammal. I anslutning till kyrkan där Johannes är begraven finns ett kloster med ett retreatcentrum. Segovia är också känt för den medeltida borgen Alcazar som inspirerat Disneys sagoslott, sin stora bevarade romerska akvedukt, och för att det var här drottning Isabella den Katolska blev utropad som Kastiliens drottning den 13 december 1474.
4

Torsdag 20/6: Salamanca och Alba de Tormes

I Salamanca gör vi en ca 3 timmar lång guidad stadsvandring. I Alba de Tormes besöker vi Teresas grav samt ett Teresamuseum som drivs av den lokala systrakommuniteten som Teresa grundade.
Historisk bakgrund: År 1564 sänds broder Johannes av Sankt Mattias (Johannes av Korset) till karmeliternas kollegium i Salamanca för studier. 1565 skrivs han officiellt in som student vid universitetet. Johannes studerar vid universitetet i Salamanca under dess glansdagar. Kulturen, lärdomen, konsten och arkitekturen blomstrar. Det finns många framstående lärda som undervisar i Salamanca och den störste av dem anses av många vara augustinen Luis de León. (Det är inte känt om Johannes följde hans undervisning, men vi vet att Luis de León mot slutet av sitt liv fick en mer välutvecklad kontakt med karmeliterna. Han såg till att den första utgåvan av Teresas verk publicerades 1588 i Salamanca och han läste med stor förtjusning Johannes av Korsets verk.) 1567 prästvigs Johannes i Salamanca. Samma år träffas Johannes och Teresa för första gången i Medina del Campo där Teresa håller på att stifta ett reformerat kloster (det andra i ordningen). 1568 avslutar Johannes sina studier i Salamanca och återvänder till Medina del Campo. Strax därefter flyttar han vidare i syfte att delta i den reform av karmelitorden som Teresa har påbörjat. 1570 stiftar Teresa ett reformerat karmelitkloster i Salamanca. De lärda män som hon under sitt liv stod i kontakt med och uppskattade mycket var ofta knutna till universitetet i Salamanca. I Alba de Tormes stiftar Teresa ett reformerat karmelitkloster 1571. Teresa dör även i Alba de Tormes 1582 (67 år gammal) och det är här som hennes kvarlevor finns bevarade.
5

Fredag 21/6: Batuecas

Utflykt till naturreservatet Batuecas där vi besöker karmelitbrödernas avlägsna retreatgård och kommunitet (den så kallade desierto) och vandrar tillsammans.
6

Lördag 22/6: Avila

Fritid i Avila, föreläsning och mässa.
7

Söndag 23/6: Avila och Sierra de Los Credos

Mässa i Ávila och utflykt till Sierra de los Credos (eller motsvarande) där vi vandrar tillsammans.
8

Måndag 24/6: Avfärd

Transfer till Madrid Barracas, flyg hem kl. 09.30.