På denna resa rör vi oss i de tidiga barfotakarmeliternas fotspår i världsarvsmiljöerna El Escorial, Segovia, Salamanca och Ávila. I Madrid besöker vi även världsarvet Monasterio de las Descalzas Reales.
Barfotakarmeliterna är den gren i karmeliternas katolska tiggarorden som förknippas med Teresa av Ávilas reform på 1500-talet, och även med Johannes av Korset som var den förste prästen hon rekryterade. Ursprunget till karmeliterna finns i de eremitkommuniteter som korsfararen Berthold från Kalabrien grundade på Berget Karmels sluttningar i Israel under senare hälften av 1100-talet.
Vi bor i Ávila i den karmelitiska kristna kommuniteten CITeS gästhem, som stod klar år 2009. Denna byggnad med många överraskande drag hade Teresa av Ávilas mest kända verk, boken “Den inre borgen” som inspiration. CITeS står för “Comunidad International Teresiano Sanjuanista” och är även känt som Universidad de la mistica, dvs mystikuniversitetet. De ägnar sig åt att anordna utbildningar, kurser och retreater samt publicera litteratur som knyter an till arvet efter de första barfotakarmeliterna.
Reseledaren är teol.dr Johannes Pulkkanen som har lett ett antal resor till dessa unikt laddade miljöer. Han har tidigare skrivit en avhandling som jämför Johannes av Korset och östkyrkans mystiska teologi. Hans kommentar om resan lyder: ”Trots att jag numera reser mest som pilgrim i det ortodoxa Europa, bär jag alltid med mig något av den glöd som jag upptäckte genom Johannes av Korsets och Teresa av Avilas skrifter, och i synnerhet genom att besöka de platser som förknippas med dem, och det spanska Siglo de Oro, gyllene århundradet. Denna speciella tidsepok, som det katolska kungaparet Ferdinand och Isabella inledde med att fullborda Spaniens återerövring i slutet av 1400-talet, var inte bara en militär, och kulturel blomstringstid, utan kanske allra mest, en andlig sådan.”

DESTINATION Ávila med Madrid, El Escorial, Segovia och Salamanca
PERIOD 23-29 maj 2022
RESELEDARE OCH KAPLAN Johannes Pulkkanen
PRIS Anges senare
BOKNING Kan förbokas! Skriv gärna till info@pilgrimtravel.se!
AVRESEORT Köpenhamn och Stockholm.
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Halvpension
Hotell i El Escorial, gästhem i Avila Fullödigt program, föreläsningar på svenska
Alla inträden Alla transporter på plats i Spanien
Reseledare och kaplan från Sverige Lokal guide i Salamanca
EJ INKLUDERAT I RESAN
Reseförsäkring och avbeställningsskydd Lunch
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar. Den lokala guiden i Salamanca talar engelska.
SISTA ANMÄLAN Anges senare
ANMÄLNINGSAVGIFT Anges senare
ENKELRUMSTILLÄGG Anges senare

Preliminärt dagsprogram (skelett).

1

Måndag 23/5: Madrid

Ankomst till Madrid Baracas, besök vid världsarvet Monasterio de las Descalzas Reales, transfer till hotellet i El Escorial, middag på hotellet.
2

Tisdag 24/5 El Escorial, transfer till Ávila

.
3

Onsdag 25/5: Ávila

.
5

Torsdag 26/5: Segovia

.
6

Fredag 27/5: Ávila

.
7

Lördag 28/5: Salamanca och Alba de Tormes

.
8

Söndag 29/5: Avfärd från Madrid

.