Denna pilgrimsresa, som tidskriften Pilgrim har initierat, är för dig som på plats i Spanien vill stifta djupare bekantskap med det andliga arv som förknippas med barfotakarmeliterna och kyrkolärarna Teresa av Jesus och Johannes av Korset. Vi inleder resan med en vistelse i världsarvsstaden Toledo där Teresa av Jesus skrev sitt mest kända verk ”Den inre borgen” och där Johannes av Korset satt fängslad under nio månader från december 1577 till augusti 1578. Det var dessa nio svåra månader som gav inspiration till två av Johannes mest kända verk: dikten och boken ”Själens dunkla natt”. Under resten av resan bor vi i Teresas hemstad Ávila som vi bekantar oss med under två hela dagar. Det är dess murar du ser i bilden ovan. Härifrån gör vi också utflykter till andra orter som dessa helgon förknippas med: Salamanca, Alba de Tormes och Segovia.
På plats i Ávila får vi också andlig fördjupning i form av några föreläsningar och samtal kring resans tema ”Att höra Gud”. Som föreläsare fungerar resans kaplan Peter Halldorf, reseledaren Johannes Pulkkanen som skrivit en avhandling om Johannes av Korset, samt personal från den unika kristna kommuniteten CITeS, Comunidad International Teresiano Sanjuanista. Den ägnar sig åt att anordna kurser och retreater samt publicera litteratur som knyter an till arvet efter Teresa och Johannes. Detta arv är påtagligt också i den moderna arkitektur som präglar deras gästhem, vårt boende i Ávila. Dess uttalade inspiration var nämligen ett av Teresas mest kända verk, boken “Den inre borgen”.

DESTINATION Toledo och Avila med omnejd
PERIOD 2-8 oktober 2018
KAPLAN Peter Halldorf
RESELEDARE Johannes Pulkkanen
PRIS 10900 kr
AVRESEORT Köpenhamn och Stockholm. Tillvalet Göteborg erbjuds i mån av möjlighet.
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Halvpension
Hotell i Toledo, gästhem i Avila Fullödigt program
Alla inträden Alla transporter på plats i Spanien
Reseledare och kaplan från Sverige Lokala guider i Toledo och Salamanca
EJ INKLUDERAT I RESAN
Reseförsäkring och avbeställningsskydd Lunch
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar. De lokala guiderna i Toledo och Salamanca samt en föreläsare talar engelska.
SISTA ANMÄLAN 29 juli
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 1400 kr
RESEBROSCHYR Öppna

Preliminärt dagsprogram.

1

Tisdag 2/10: Ankomst, transfer till Toledo

Våra flyg avgår från Kastrup respektive Arlanda. Bussen som möter oss vid ankomsten till Barracas tar oss till vårt hotell i Toledo. Vi checkar in, vilar en stund och möts för resans första gemensamma middag.
2

Onsdag 3/10: Toledo

Vi börjar dagen med en ca 3 timmar lång guidad tur i centrala Toledo. Förutom sin koppling till Johannes av Korset är Toledo ett världsarv med många kända landmärken: en rad berömda kyrkor med katedralen La Primada i spetsen, det judiska kvarteret, berömda konstmuseer som El Greco och Santa Cruz, slottet Alcazar de Toledo, en rad levande kloster och välbevarade historiska klosterbyggnader av vilka San Juan de los Reyes är den främsta. Kungarna som detta namn syftar på är det katolska kungaparet Isabella och Ferdinand som förenade Kastilien och Aragonien (där Katalonien ingick) i slutet av 1400-talet; en historia som håller på att tappa sitt grepp om många katalonier. Enligt den svenska historikern Dick Harrison är Toledo den stad i världen som han skulle välja att se om han bara fick välja en. Efter vandringen följer fritid för lunch och egna strövtåg fram tills det blivit dags att fortsätta färden mot Ávila med buss.
3

Torsdag 4/10: Avila

Efter morgongudstjänst och frukost på gästhemmet besöker vi Inkarnationsklostret (Convento de la Encarnatión) som Teresa inträdde i november 1535 och som blev platsen för de andliga erfarenheter som gav upphov till den verksamhet som vi känner henne för. Se nedan för historisk bakgrund. Vi besöker också hennes föräldrahem och Sankt Josefs kloster, som hon grundade 1560. Efter lunch på egen hand och fritid samlas vi igen för fördjupning, kvällsgudstjänst och sen middag i gästhemmet. Inspiration för egna strövtåg hittar du med hemsidan http://www.Ávilaturismo.com/en/.
Historisk bakgrund: Teresa de Ahumada y Cepeda föds i Ávila 1515 och här växer hon upp. Hennes mor, Donã Beatriz de Ahumada, dör 1528 (då Teresa alltså är i 13-årsåldern). Hon har två systrar och nio bröder. Tillsammans med en av bröderna försöker hon i unga år bege sig till morernas land för att bli martyr. 1535 inträder Teresa i Inkarnationens karmelitkloster (Convento de la Encarnatión) i Ávila. 1543 dör Teresas far, Don Alonso de Cepeda. 1554 äger vad man brukar beskriva som Teresas definitiva omvändelse rum och hennes reformarbete tar sin början. 1560 grundar Teresa och några medsystrar Sankt Josefs kloster (Convento de San José) i Ávila, det första reformerade karmelitklostret. 1567 får Teresa tillåtelse av karmeliternas ordensgeneral att stifta nya kloster för både systrar och bröder och börjar resa runt för att göra just detta. Under sitt liv stiftar Teresa sammanlagt 17 reformerade kloster. Mellan 1572 och 1577 är Johannes av Korset biktfader i Inkarnationens kloster i Ávila. Han bor då i ett litet hus kallat La Torecella, ”det lilla tornet”, intill klostret. Det berättas att det är under en mässa som Johannes firar 1572 som Teresa får ta emot det hon (och flera med henne) uppfattar som det mystika livets högsta nådesbevis, den andliga förmälningen.
4

Fredag 5/10: Salamanca och Alba de Tormes

I Salamanca gör vi en ca 3 timmar lång guidad stadsvandring. I Alba de Tormes besöker vi Teresas grav samt ett Teresamuseum som drivs av den lokala systrakommuniteten som Teresa grundade.
Historisk bakgrund: År 1564 sänds broder Johannes av Sankt Mattias (Johannes av Korset) till karmeliternas kollegium i Salamanca för studier. 1565 skrivs han officiellt in som student vid universitetet. Johannes studerar vid universitetet i Salamanca under dess glansdagar. Kulturen, lärdomen, konsten och arkitekturen blomstrar. Det finns många framstående lärda som undervisar i Salamanca och den störste av dem anses av många vara augustinen Luis de León. (Det är inte känt om Johannes följde hans undervisning, men vi vet att Luis de León mot slutet av sitt liv fick en mer välutvecklad kontakt med karmeliterna. Han såg till att den första utgåvan av Teresas verk publicerades 1588 i Salamanca och han läste med stor förtjusning Johannes av Korsets verk.) 1567 prästvigs Johannes i Salamanca. Samma år träffas Johannes och Teresa för första gången i Medina del Campo där Teresa håller på att stifta ett reformerat kloster (det andra i ordningen). 1568 avslutar Johannes sina studier i Salamanca och återvänder till Medina del Campo. Strax därefter flyttar han vidare i syfte att delta i den reform av karmelitorden som Teresa har påbörjat. 1570 stiftar Teresa ett reformerat karmelitkloster i Salamanca. De lärda män som hon under sitt liv stod i kontakt med och uppskattade mycket var ofta knutna till universitetet i Salamanca. I Alba de Tormes stiftar Teresa ett reformerat karmelitkloster 1571. Teresa dör även i Alba de Tormes 1582 (67 år gammal) och det är här som hennes kvarlevor finns bevarade.
5

Lördag 6/10: Segovia

Under förmiddagen besöker vi Johannes grav och det av honom grundade karmelitklostret med dess vackra sluttande trädgård som bär spår av Johannes verksamhet. Här finns bland annat det träd som han brukade be vid. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i det hisnande vackra Segovia som är känt bland annat för den medeltida borgen Alcazar som inspirerat Disneys sagoslott, sin stora bevarade romerska akvedukt, och för att det var här drottning Isabella blev utropad som Kastiliens drottning den 13 december 1474.
Historisk bakgrund: År 1574 stiftar Teresa ett reformerat karmelitkloster i Segovia. Johannes (av Korset) är då med som Teresas följeslagare. Han stiftar det manliga karmelitklostret i Segovia 1586. Två år efter Johannes död flyttas hans kvarlevor hit från Ubeda där han dog 49 år gammal. I anslutning till kyrkan där Johannes är begraven finns ett kloster med ett retreatcentrum.
6

Söndag 7/10: Avila

Vi börjar med att besöka en mässa i Convento de la Encarnatión. Efter tid för lunch på egen hand och egna strövtåg samlas vi i gästhemmet för reflektion, fördjupning och summering.
7

Måndag 8/10: Avfärd

Bussen tar oss tillbaka till Barracas, varifrån vi flyger hem.