Pilgrimsresa till våra östra grannländer Lettland och Litauen!

Under några sköna majdagar tar vi del av våra östliga grannländers kultur och religiositet och besöker några av deras heligaste platser. Vi besöker självfallet ländernas huvudstäder Riga och Vilnius samt bla. den berömda Korskullen. Dessa länder, och synnerhet Litauen, tillhör de länder som blev kristna allra sist i Europa, Lettland på 1200-talet och Litauen inte förrän på 1380-talet. Båda länderna var under förra århundradet under Sovjetväldet men har idag återhämtat sig till fria och kulturellt blomstrande länder!

Resans kaplan är den unge och populäre franciskanprästen Witold Mlotkowski. Han har med sig en grupp från Vår Frus katolska församling i Västerås och välkomnar alla andra intresserade att följa med!
Vår ciceron är David Hedin från Vilnius, flera lokala guider och kännare vid de olika sanktuarierna. Med följer också en van teknisk reseledare från Pilgrim Travel.

Broder Witold Mlotkowski

David Hedin

 

DESTINATION Lettland & Litauen
DATUM 6 – 11 Maj, 2019
RESELEDARE David Hedin från Vilnius
KAPLAN Broder Witold Mlotkowski OFM
PRIS 8285kr vid minst 25 deltagare
AVRESEORT Arlanda, Stockholm men det finns möjlighet att ansluta från Köpenhamn
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r inkl flygskatter Del i dubbelrum
Frukost och middag Lokal svensktalande ciceron och lokala guider vid olika sanktuarier
Teknisk reseledare från Pilgrim Travel

Kaplan

Övernattning på klosterhotell

EU-skatt och lokala skatter och avgifter

Rundresa med Klass A buss
EJ INKLUDERAT I RESAN
Avbeställningsskydd Luncher och dryck
Reseförsäkring Dricks
SVÅRIGHETSGRAD Man behöver kunna promenera i normal takt och gå i trappor obehindrat.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår. Enkelrumstillägg kostar 975kr
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast 6 april.
SISTA ANMÄLNINGSDAG Den 23 april 2019 kl 14.00

 

1

Måndag 6/5

Vid lunchtid flyger vi från Stockholm Arlanda till vackra Riga, Baltikums största stad. Vi åker buss in till centrum och gamla stan -Vecrīga. Denna unika stadsdel är en av de miljöer som finns upptagen på Unescos världsarvslista. Där finns också vårt anrika och fashonabla Astor Hotel **** i jugendarkitektur http://www.astorrigahotel.lv. Vi installerar oss på våra rum. Fri tid för vila eller promenad i gamla stan fram till middagen på hotellet.
2

Tisdag 7/5

Morgonmässa i St Jakobs katolska domkyrka i närheten, som är säte för Lettlands ärkebiskop och byggdes i början av 1200-talet och som Lettlands andliga centrum.
Kontinental frukost på hotellet. Vi träffar en präst från domkyrkan som kommer berätta om kyrkans spännande historia i Lettland och det katolska livet där idag.
Fri tid för egna strövtåg. Lunch på egen hand.
Vi möts på hotellet kl 14 där vår buss och svensk-litauiske ciceron David Hedin hämtar oss. Vi tar farväl av Riga och efter en knapp timme korsar vi gränsen till Litauen. David berättar i bussen om vart vi är på väg – Litauens mest kända pilgrimsmål, Korskullen i Siauliai. Efter ytterligare en ca halvtimme är vi där. Vi träffar andra glada pilgrimer, bön och egen utforskning av platsen. Här finns sedan 1994 på Johannes Paulus II:s speciella inbjudan ett franciskankloster med kyrka vars altartavla är ett fönster emot korskullen. Bröderna driver också pilgrimshotell och har sitt novitiat här. Vi träffar franciskanbröderna och ber Completorium med dem.
Vi fortsätter västerut mot kusten, ca 18 mil, till Litauens tredje stad Klaipeda. Här bjuds vi på franciskansk gästfrihet, god middag och skön sömn på brödernas nybyggda klosterhotell: http://www.pranciskonunamai.lt
3

Onsdag 8/5

Morgonmässa i klostrets vackra kyrka. Frukost. Vi träffar bröderna som berättar om ordens fascinerande historia i Litauen och alla otroliga projekt man driver i landet t ex i Klaipeda driver bröderna sedan 2005 en cancerklinik med vårdhem, stöd till anhöriga mm.
Vi åker på en sightseeing i Klaipeda och det blir tid för egna strövtåg och lunch i staden.
Sedan kör vi österut in i landet igen till Siluva, ca 15 mil, där Litauens största marianska vallfartsort ligger. Vi får en guidad rundtur av en lokal expert från sanktuariet och besöker kyrkan där den undergörande ikonen av Vår Fru av Siluva finns mm. Vi bor på sanktuariets fina pilgrimshotell, Pilgrim Guesthouse of Saint John Paul II som sköts av nunnor, där vi också äter deras goda middag. Samkväm efter middagen med Fr. Witold som leder ett samtal om dagens upplevelser.
Sanktuariets hemsida: http://www.siluva.lt
4

Torsdag 9/5

Morgonmässa innan frukost. Sedan kör vi de ca 9 milen till Litauens andra stad (och huvudstad under mellankrigstiden) Kaunas där vi njuter av stadens unika arkitektur och historiska minnesmärken bl a Kristi Uppståndelses kyrka från 1922 som är symbolen för Litauens frihetskamp, lidande och andliga pånyttfödelse. Man kan gå upp i kyrktornet som är stadens högsta med fantastisk panoramautsikt. Tid för lunch och för den som vill de berömda munkarna(bakverk) på Spurgine. Vi försöker också hinna med att stanna en stund på Kaunas ärkestifts pilgrimscenter i city http://piligrimyste.lt
Det lär också bli ett kort fotostopp vi Kaunas muromgärdade slott som är stadens äldsta byggnad.
Vi kör sedan mot Vilnius men stannar efter ca 5 mil i domkyrkan i Kaisiadory. Här vilar martyr-biskopen Teofilius Matulionis (1873-1962) i kryptan som saligförklarades 2017. Hans heroiska kamp mot Sovjetmakten är legendarisk och han tros ha giftmördats av KGB. En hemsida om biskopens minst sagt spännande liv: https://www.teofilius.lt
Vi guidas här av en lokal kännare.
Nu har vi ca 7 mil kvar till Litauens huvudstad Vilnius dit vi anländer på tidig kväll. Vi inkvarterar oss på Trinapolis förnämliga klosterhotell som ligger belägen i en lugn och vacker retreatmiljö i ett hörn av Vilnius. Här möter oss Algirdas Baltuskonis för att berätta mer om denna unika anläggning som sköts av nunnor från Vilnius ärkestift: https://trinapolis.eu
God middag och skön säng väntar.
5

Fredag 10/5

Efter frukost leder Fr. Witold morgonbön i Trinapolis egna kapell, varefter vi åker till en av de största kvarvarande medeltida gamla stadskärnorna i Norra Europa. Området är 3,59 km² och omfattar ett område på 74 kvarter med 70 gator. Gamla stan full av liv och det blir tid att besöka butiker, kaféer och upptäcka något på egen hand – kanske i det gamla gettot? Vid lunchtid firar vi mässa med Fr. Witold i den Gudomliga Nådens Kapell. Här hänger originalbilden av den Gudomliga Nåden som målades efter Heliga Faustinas instruktioner i norra Vilnius. Därefter tid för lunch innan vår guide Algirdas åter sluter upp med oss för en spännande vandring genom stadens religiösa vallfärdsplatser. Bland annat besöker vi Gryningsporten i Vilnius gamla stadsmur som har ett magnifikt kapell och ett helgonaltare tillägnat Jungfru Maria. Madonnan lär 1702 på ett speciellt sätt hjälpt till att försvara Vilnius mot den svenska armén. Vi får också besöka kyrkan som används av Uniterna (Ukrainska Katoliker av Ortodox rit) samt några av de platser som ännu bär spåren efter kommunismens övergrepp på publik religionsfrihet.
Några kvarter bort ligger Vilnius pilgrimscenter där vi får höra om Vilnius som destination för pilgrimer från hela världen, inkl. Sverige. Via deras superba hemsida kan man bl a ladda ner deras utmärkta pilgrimsapp https://cityofmercy.lt
Rekommenderas!
6

Lördag 11/5

Efter tidig frukost vandrar vi längs med en av Europas största levande korsvägar upp till det Heliga Korsets Återfinnandes Kyrka för morgonmässa med Fr. Witold. Algirdas som är församlingsmedlem och har studerat kyrkans och församlingens historia går med oss under hela vandringen och kan efter mässan guida i dess omgivningar. För den som redan nu vill få en uppleva lite av korsvägen och kyrkan och träffa vår svensk-litauiske ciceron David Hedin med familj kan se denna film från 2018 på dryga sex min: https://youtu.be/UEvLqkA-0N8
Vår buss hämtar oss härifrån och tar oss till natursköna Belmontas där panoramautsikt, fina promenadstråk och lunch i traditionell litauisk miljö utlovas.
Vårt flyg lyfter kl 16.45 från Vilnius, med mellanlandning i Riga, och 18.45 landar vi åter på Arlanda.