En pilgrims- och studieresa med f. Pär-Anders Feltenheim

Denna resa är en frukt av att reseledaren f. Feltenheim med grupp besökte både Israel och Jordanien i februari 2017. Under deras alltför korta vistelse på plats i Jordanien uppstod det ett intresse och en förtjusning som inte blev mättade. Samtidigt fick gruppen kontakter som nu gjort denna nya resa möjlig. Jordanien är enligt Lonely Planet-reseexperten Jenny Walker “en fridfull oas mitt i en orolig region”. Under flera sekel har dess många platser med biblisk anknytning, övriga världsarv, gästvänliga städer och ökenlandskap förvandlat tillfälliga besökare till trofasta vänner. Fader Pär-Anders Feltenheim har lett tidigare resor till det Heliga landet som Jordanien räknas till och är medlem av gravriddarorden som verkar för de kristna i det Heliga landet.

DESTINATION Jordanien
PERIOD 6 – 13 februari 2018
PRIS 12300 kr
AVRESEORT Stockholm Arlanda
RESELEDARE f. Pär-Anders Feltenheim
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r. Amman 7 övernattningar med del i dubbelrum
Frukost och middag Rundresa med buss
Lokal guide under delar av resan  Inträden
Ridtur i Petra Jeeptur i Wadi Rum
Visum till Jordanien  Dricksvatten ombord på bussen
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch och måltidsdryck Eventuella taxiresor
Dricks Reseförsäkring och avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD På plats i Jordanien har vi tillgång till en buss under hela resan. Den som vill följa med på utflykten till Arons grav behöver kunna promenera i tre timmar i normal takt. De lokala guiderna talar engelska.
SISTA ANMÄLNINGSDAG 8 januari kl. 14.00 eller tills platserna tar slut.
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 1700 kr
RESEARRANGÖR Pilgrim Travel

 

1

Tisdag 6/2: Ankomst till Amman

Efter att ha landat i Amman, möts vi av vår lokala guide och påbörjar en spännande resa i Bibelns spår. Amman är även känt i Bibeln under namnet Filadelfia. Vi besöker stadens högt belägna citadel som bjuder på en panoramavy över staden. Efter den gemensamma middagen på hotellet i Amman så har vi gemensamt samkväm där vi lär känna både varandra som deltagare på resan och vad som väntar oss under resan. Vi kommer under resans gång att besöka både kristna pilgrimsmål och få lära oss mer om Jordaniens historia och samtid. Syftet med resan är även att vi ska stödja den kristna närvaron i landet både ekonomiskt och moraliskt. Genom vår närvaro i Jordanien bidrar vi såväl till brobyggandet mellan kristna och muslimer samt ger den jordanska staten som hjälpt många miljoner flyktingar ekonomiskt stöd.
2

Onsdag 7/2: Amman - Döda havet - Lots grotta - Kerak - Shoubak - Petra

Vi lämnar Amman tidigt efter frukost åker söderut. Först besöker vi Vår Frus fredscenter där vår präst firar mässan i den gode herdens kyra. Centrat hjälper ungdomar och särskilt handikappade i hela regionen och sponsrar av det latinska patriarkatet. (http://ourladyofpeacecenter.org/web/who-we-are/our-story) Därefter så reser vi vidare mot jordytans lägsta punkt; Döda havet. Här befinner vi oss 420 meter under havsytan. Vi får vara med om en härlig och avslappnad upplevelse; att flyta på Döda havets vatten som tack vare sin höga salthalt ger en känsla av viktlöshet. Vid Döda havet så passar vi även på att besöka Lots grotta. Här finns idag ruinerna av en kyrka från den byzantinska eran. Vi åker söderut på Kings Highway, den gamla handelsvägen som förenar Jordaniens tre forna bergsområden Edom, Moab och Ammon – under romersk tid även kallad Via Nova Traiana. Vi får under vår färd uppleva ett naturskönt landskap på väg söderut. På eftermiddagen så besöker vi korsfararborgen i Kerak, som är en av världens största korsriddarborgar – en spektakulär stenborg med anor tillbaka i tidig järnålder. Vår guide berättar om borgens spännande historia och vi njuter av den vidunderliga utsikten. Därefter så åker till våt behagliga hotell i Petra, där middag, samkväm och en skön säng väntar oss.
3

Torsdag 8/2: Klippstaden Petra

Efter frukost beger vi oss till den fascinerande ”rosa staden” Petra som vi undersöker till fots och för dem som vill på hästrygg. Staden återupptäcktes 1812 av den schweiziske äventyraren Johann Burckhardt och inträdesavgiften går till den jordanska staten. Petras ursprungliga invånare som förflyttades på 1960-talet från klipporna försörjer sig på turisterna som besöker Petra. Vi kommer att se nabatéernas viktigaste helgedomar och den berömda fasaden till en förmodad skattkammare från den tredje Indiana Jones-filmen. Det kommer att finnas tid för egna upptäckter av Petras 700 monument.
4

Fredag 9/2: Klippstaden Petra och Arons grav

Efter frukost så fortsätter vi att utforska Petra och gör bl.a. en längre fotvandring till Arons grav. Berget är en pilgrimsort för judar, muslimer och kristna och är platsen där Moses äldre bror Aron sägs vara begravd – berget Hor. Efter ett papyrusfynd i Petra i slutet av åttiotalet så avslöjade ett testamente en plats som omnämns som den helige översteprästens Arons hus. Vår präst firar mässan i en särskild lokal på hotellet under dessa dagar då det inte finns någon fungerande kyrka i Petra, men väl lämningar efter kyrkor från den bysantinska eran i klippstaden.
5

Lördag 10/2: Petra – lilla Petra – Wadi Rum – Aqaba stadsrundtur

Efter frukost så besöker vi lilla Petra som är ett Petra i miniatyr. Därefter så väntar en spännande jeeptur i Wadi Rum-öknen som ligger på cirka 1000 meters höjd. Det var här som filmen om Lawrence av Arabien spelades in, och vi kan beskåda de röda sandstensformationerna i beduinernas hänförande landskap. Därefter tar vi oss till Aqaba där rundtur och mässa i den latinska kyrkan väntar oss. Middag och samkväm på hotellet.
6

Söndag 11/2: Aqaba – Betania – Berget Nebo - Madaba

Efter ännu en stärkande frukost börjar vi färden mot Betania vid floden Jordan precis vid gränsen mot Israel. Här besöker vi de platser där Johannes döparen verkade och antagligen döpte Jesus. Området var fram till Oslo-avtalet 1994 militär zon och har därefter röjts från minor och numera kan turister besöka omgivningarna. Här finns även lämningar från den bysantinska tiden och kyrkor som byggts efter freden mellan Israel och Jordanien på 90-talet. Vidare besöker vi berget Nebo där Moses blickade ut över det förlovade landet. Om vädret tillåter går det faktiskt att se hela vägen till Jeriko. På toppen av berget står kopparormen samt kyrkan som uppfördes i slutet av 300-talet till minne av Moses. Här firar vår präst den heliga mässan. Därefter så åker vi till mosaikernas huvudstad Madaba där middag och samkväm väntar oss. Staden är ett litet kristet centrum och de 10 000 kristna som finns där bor i huvudsak i dess centrum. För de som önskar så tar vi en kvällspromenad genom Madaba som med sina vita fasader påminner om scener ur eposet Tusen och en natt.
7

Måndag 12/2: Madaba – Pella – Um Qais – Ajloun – Jerash - Madaba

Vi börjar dagen med ett besök i Johanneskyrkan där vår präst firar mässan. Här begravdes Johannes döparen och vi besöker hans grav och utställningen under kyrkan. Johannes döparen är skyddspatron både för Madaba och Jordanien. I Madabas centrum bor 10 000 kristna. Vi besöker den ortodoxa Sankt Georgskyrkan som är berömd för sina mosaiker. Därefter besöker vi de antika ruinerna i Um Qais innan vi åker till Ajloun-fortet som byggdes år 1184 under ledning av Izz al-Din Usalma, brorson till självaste sultan Saladin och general i hans islamiska här. Fästningen ligger norr om Amman och byggdes för att skydda området från korsriddare och kontrollera den viktiga vägen mellan Damaskus och Egypten. Vi kör genom olivlundar och tallskogar till den välbevarade staden Jerash, som Alexander den Store grundade och som sedan hamnade i romarnas händer. Anledningen till att staden är så välbevarad är att den under många år låg begravd under sand innan den återupptäcktes av den tyske upptäcktsresanden Ulrich Jasper Seetzen år 1806.
8

Tisdag 13/2: Madaba - American University of Madaba - QAL Airport, Amman

Efter frukost avslutar vi, om tiden tillåter, vår resa i Jordanien med en rundtur i Madaba där vi bland annat besöker American university of Madaba (http://aum.edu.jo/) som sponsras av det latinska patriarkatet. Här får vi förhoppningsvis träffa studenter som kan ge oss mer information om den aktuella situationen i Jordanien för både kristna och muslimer. Därefter återvänder vi till Amman och till QAL Airport för att ta flyget hem.