Den bysantinske kejsaren Basileios I utropade år 885 den den vackra halvön Athos i det Egeiska havet till en munkrepublik. Sedan dess har den utövat enormt andligt inflytande i synnerhet i den ortodoxa världen. Idag upplever Athos, som inte tillåter kvinnliga besökare, en ny storhetstid. Förutom ca 2400 munkar finns det ett växande antal noviser. Athos har också fostrat många nutida helgon som t ex Porfyrios av Kafsokalivia (död 1991, helgonförklarad 2013) och Paisios av det Heliga Berget (död 1994, helgonförklarad 2015).

Förhållandena i klostren är enkla. Pilgrimen får vara beredd att dela rum som inte har egna toaletter med andra pilgrimer. Det bergiga landskapet med ett fåtal bilvägar ställer även stora krav på fysisk kondition, då vi vandrar i svår terräng med flera hundra meters höjdskillnad. I de flesta av klostren visar munkarna samma gästfrihet till alla, men i samband med gudstjänster får den som inte är ortodox stanna i entréhallen. Athos har ett eget visumsystem som gör att vi ansöker om inträde för våra grupper sex månader före avresa. Detta är en anledning till att vår reseledares tidigare grupper fått inträde.

Eftersom Athos interna regelverk inte tillåter stora gruppresor sker denna pilgrimsresa i en grupp av åtta män som tillbringar tre nätter av sin valda resvecka på Athos. Under resten av veckan bor gruppen i Thessaloniki med tillgång till moderna bekvämligheter och en lång rad kyrkliga och andra besöksmål. Under de senaste resorna har grupperna också besökt det anrika Dionysiusklostret på berget Olympos. Observera att resans program kan komma att justeras utifrån villkor som vi inte rår över, ändrade eller mer förmånliga flygtider, eller enligt överrenskommelse med dem som anmält sig. Detta gäller i synnerhet för dagarna utanför berget Athos.

Reseledaren TD Johannes Pulkkanen (bild nedan) har lett över tio tidigare resor till Athos. Han har också forskat i klostrens spiritualitet, och undervisat i teologi.

DESTINATION Athos
PRIS 12 600 kr
PERIOD 20-27 april 2020
AVRESEORT Stockholm
RESELEDARE Johannes Pulkkanen
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Thessaloniki Flygtransfer
Del i dubbelrum Halvpension
Säng i klostrens sovsalar Två klostermåltider per dag
Diamonitirion (Athos-visumet) Alla transporter i samband med Athos-vistelsen
EJ INKLUDERAT I RESAN
Ev. utflykter med Thessaloniki som bas Dricks 16 euro
Avbeställningsskydd Reseförsäkring
SVÅRIGHETSGRAD Det bergiga landskapet med ett fåtal bilvägar ställer stora krav på fysisk kondition. Varje dag på Athos vandrar vi åtminstone några få kilometer, ofta med höjdskillnader på några hundra meter.
ENKELRUMSTILLÄGG För nätter utanför Athos ingår plats i ett delat dubbelrum, men om du vill bo i enkelrum kostar det 580 kr extra.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDATUM I dagens läge finns det en plats kvar på denna resa (2018-12-20).
REKOMENDERAD RESELITTERATUR Sven H Gullmans -Athos: det heliga berget- (Artos, 2004) samt George Christeas och Bengt Knutssons -Pilgrim på Athos: munkarnas rike- (Carlsson, 2017)
1

Måndagen den 30 september

Flyg till Thessaloniki. Efter ankomsten följer omedelbar transfer till Ouranopolis med minibuss. Den tar tar drygt två timmar. Vi checkar in på vårt hotell Makedonia i centrum nära hamnen för övernattning.
2-5

Från tisdagen den 1 oktober till fredagen den 4 oktober


Kl. 09:45 Avfärd från Ouranopolis med färjan Agios Panteleimon till Dafni. Innan vi går ombord behöver vi registrera oss på Athos pilgrimsbyrå som öppnar kl. 07.30. Vi visar våra pass och får individuella diamonitrion, det särskilda Athosvisumet. I Ouranopolis rör vi oss till fots pga att allt är inom gångavstånd. Överflödigt bagage lämnar vi vid hotellet för förvaring under vistelsen på Athos. Efter ca 1 timme 30 minuters båtfärd landstiger vi på Athos och börjar vandra från kloster till kloster i dess vackra bergslandskap.
Nära klosterlivet och Athos andlighet kommer vi synnerhet i de kloster som vi övernattar och deltar i gudstjänsterna. Vanligtvis sker det samtal med munkar och andra pilgrimer. De nattliga gudstjänsterna och de tysta måltiderna med brödraskapet visar sitt rätta ansikte som oförglömliga höjdpunkter.
Det slutgiltiga kompletta programmet för själva vistelsen på Athos skickar vi ut ca en månad före avresa. Den är en resultat av att ha stått i kontakt med individuella kloster som ofta, men inte alltid kan ta emot pilgrimer. Detta bidrar till varje resa blir unik.
Vistelsen på Athos slutar fredagen 4 oktober under eftermiddagen. Efter att färjan har anlänt till Ouranopolis hämtar vi vårt bagage och reser till Thessaloniki med minibus. Där checkar vi in på vårt hotell Orestias Kastorias i stadens centrum nära Sankt Demetrius-katedralen och den romerska agoran från slutet av 200-talet f. Kr. Efter en stunds vila äter vi en gemensam middag på en närbelägen restaurang.
6

Lördagen den 5 oktober


Vi åker på en förmiddagsutflykt är den Helige Johannes Teologens kloster i Souroti ca 2 mil från Thessalonikis flygplats. Också detta kloster är knutet till Athos och ett populärt pilgrimsmål. Här finns den helige Arsenios av Kappadokias (1840-1924) och den redan nämnde starets Paisios av Athos (1925-1994) gravar. Sedan flyger vi hem till Sverige.

Observera att schemat är preliminärt och kan komma att ändras något.