Den bysantinske kejsaren Basileios I utropade år 885 den den vackra halvön Athos i det Egeiska havet till en munkrepublik. Sedan dess har den utövat enormt andligt inflytande i synnerhet i den ortodoxa världen. Idag upplever Athos, som inte tillåter kvinnliga besökare, en ny storhetstid. Förutom ca 2400 munkar finns det ett växande antal noviser. Athos har också fostrat många nutida helgon som t ex Porfyrios av Kafsokalivia (död 1991, helgonförklarad 2013) och Paisios av det Heliga Berget (död 1994, helgonförklarad 2015).

Förhållandena i klostren är enkla. Pilgrimen får vara beredd att dela rum som inte har egna toaletter med andra pilgrimer. Det bergiga landskapet med ett fåtal bilvägar ställer även stora krav på fysisk kondition, då vi vandrar i svår terräng med flera hundra meters höjdskillnad. I de flesta av klostren visar munkarna samma gästfrihet till alla, men i samband med gudstjänster får den som inte är ortodox stanna i entréhallen. Athos har ett eget visumsystem som gör att vi ansöker om inträde för våra grupper sex månader före avresa. Detta är en anledning till att vår reseledares tidigare grupper fått inträde.

Eftersom Athos interna regelverk inte tillåter stora gruppresor sker denna pilgrimsresa i en grupp av åtta män som tillbringar tre nätter av sin valda resvecka på Athos. Under resten av veckan bor gruppen i Thessaloniki med tillgång till moderna bekvämligheter och en lång rad kyrkliga och andra besöksmål. Under de senaste resorna har grupperna också besökt det anrika Dionysiusklostret på berget Olympos. Observera att resans program kan komma att justeras utifrån villkor som vi inte rår över, ändrade eller mer förmånliga flygtider, eller enligt överrenskommelse med dem som anmält sig. Detta gäller i synnerhet för dagarna utanför berget Athos.

Reseledaren TD Johannes Pulkkanen (bild nedan) har lett fler än tio tidigare resor till Athos. Han är för närvarande prästkandidat i den Ortodoxa kyrkan.

ENKELRUMSTILLÄGGFör nätterna utanför Athos ingår plats i ett delat dubbelrum. Enkelrum finns mot tillägg.

DESTINATION Athos
PRIS Anges senare
PERIOD 30 september – 7 oktober 2022
AVRESEORT Stockholm. Alternativ är möjliga mot tillägg.
RESELEDARE Johannes Pulkkanen
BOKNING Kan förbokas. Skriv gärna till info@pilgrimtravel.se!
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Thessaloniki Flygtransfer
Del i dubbelrum Halvpension
Säng i klostrens sovsalar Två klostermåltider per dag
Diamonitirion (Athos-visumet) Alla transporter i samband med Athos-vistelsen
EJ INKLUDERAT I RESAN
Ev. utflykter med Thessaloniki som bas Dricks 30 euro
Avbeställningsskydd Reseförsäkring
SVÅRIGHETSGRAD Det bergiga landskapet med ett fåtal bilvägar ställer stora krav på fysisk kondition. Varje dag på Athos vandrar vi åtminstone några få kilometer, ofta med höjdskillnader på några hundra meter.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift. Efter att gruppen fått Athos-visumet diamoniterion upphör depositionen att vara återbetalningsbar. Anledningen till detta är att det inte är möjligt att överlåta inträde till en annan person.
SISTA ANMÄLNINGSDATUM Anges senare.
REKOMENDERAD RESELITTERATUR Sven H Gullmans -Athos: det heliga berget- (Artos, 2004) samt George Christeas och Bengt Knutssons -Pilgrim på Athos: munkarnas rike- (Carlsson, 2017)
1

Fredagen 30 september

Flyg till Thessaloniki. Efter ankomsten följer omedelbar transfer till Ouranopolis med minibuss. Den tar tar drygt två timmar. Vi checkar in på vårt hotell Makedonia i centrum nära hamnen för övernattning.
2-5

Från lördagen den 1 oktober till tisdagen den 3 oktober.


Kl. 09:45 Avfärd från Ouranopolis med färjan Agios Panteleimon till Dafni. Innan vi går ombord behöver vi registrera oss på Athos pilgrimsbyrå som öppnar kl. 07.30. Vi visar våra pass och får individuella diamonitrion, det särskilda Athosvisumet. I Ouranopolis rör vi oss till fots pga att allt är inom gångavstånd. Överflödigt bagage lämnar vi vid hotellet för förvaring under vistelsen på Athos. Efter ca 1 timme 30 minuters båtfärd landstiger vi på Athos och börjar vandra från kloster till kloster i dess vackra bergslandskap.
Nära klosterlivet och Athos andlighet kommer vi synnerhet i de kloster som vi övernattar och deltar i gudstjänsterna. Vanligtvis sker det samtal med munkar och andra pilgrimer. De nattliga gudstjänsterna och de tysta måltiderna med brödraskapet visar sitt rätta ansikte som oförglömliga höjdpunkter.
Det slutgiltiga kompletta programmet för själva vistelsen på Athos skickar vi ut ca en månad före avresa. Den är en resultat av att ha stått i kontakt med individuella kloster som ofta, men inte alltid kan ta emot pilgrimer. Detta bidrar till varje resa blir unik.
Vistelsen på Athos slutar tisdagen den 3 oktober under eftermiddagen. Efter att färjan har anlänt till Ouranopolis hämtar vi vårt bagage och reser till Thessaloniki med minibus. Där checkar vi in på vårt hotell Orestias Kastorias i stadens centrum nära Sankt Demetrius-katedralen och den romerska agoran från slutet av 200-talet f. Kr. Efter en stunds vila äter vi en gemensam middag på en närbelägen restaurang.
6

Onsdagen den 5 oktober

:
Vi börjar dagen med att delta i liturgin i H Demetrios basilika. Efter liturgin vi mot Galerius triumfbåge och Rotunda från 300-talets början. Efter en lunchpaus besöker vi det prisbelönta The Museum of Byzantine Culture. Efter besöket är alla fria att bekanta sig med det vackra och historiskt mycket intressanta Thessaloniki på egen hand.
Gemensam middag.
7

Torsdagen den 6 oktober


Heldagsutflykt till Helige Dionysios kloster och staden Litochoro vid Olymposberget ca 9 mil utanför Thessaloniki. Helige Dionysios grundade ett kloster på Olymposberget 1540 17 km från staden Litochoro. Det är i dag i ruiner, men håller på att restaureras. Det kloster som vi besöker byggdes 1640. Det är beläget 3 km från Litochoro och har 24 munkar som lever efter Athos monastiska regim. Platsen är känd för sin skönhet, sina rena naturprodukter och ett unikt klostermuseum som den ekumeniske patriarken Bartolomeus invigde 1999. Nästan alla vandringsstigar på Olympos börjar i Litochoros sydvästra del. Nordöst om staden, som har drygt 7000 invånare, finns kilometervis med sandstränder.
8

Fredagen den 7 oktober


Förmiddagsutflyk till det Athos-anslutna Maria Bebådelses konvent med ca 120 nunnor som ligger i byn Ormýlia i Khalkidiki ca en timmes bilfärd från hotellet. Flera av våra senaste Athos-grupper har besökt denna unika plats med stor behållning. Under eftermiddagen har alla tid att ta farväl av Thessaloniki på egen hand. Sedan flyger vi hem till Sverige.

Observera att schemat är preliminärt och kan komma att ändras något, i synnerhet i fråga om dagarna utanför Athos.