Pilgrim Travel arrangerar i maj-juni ännu en resa till Rysslands vackra huvudstad med omnejd. Vi bor två nätter på pilgrimshotellet i Trefaldighetsklostret utanför Moskva, som i århundraden har varit Rysslands andliga centrum. Vi får lära känna klostret och dess grundare, den helige Sergij av Radonezj, hans föräldrar hel. Kirill och Maria, samt besöka ett unikt grott-kloster. Sedan går färden vidare till Moskva, där vi checkar in på välrenommerade Hotel Hitrovka, beläget i ett lugnt hörn av Moskvas historiska centrum. Under tre dagar utforskar vi den ryska huvudstadens andliga skatter. En av resans höjdpunkter är Kreml, Moskvas hjärta, vars snövita katedraler med gyllene lökkupoler gör ett oförglömligt intryck. Givetvis besöker vi Röda Torget med den världsberömda Vasilij-katedralen och även många mindre kända kloster och kyrkor, som var och en bär på sin unika historia. Följ med på en resa genom Rysslands kulturella och andliga historia som garanterat inte kommer att lämna dig oberörd!

Reseledaren och guiden fil. lic. Johanna Hansson (bild nedan) är själv ortodox kristen. Hon flyttade i unga år till Ryssland för att studera språk och litteratur vid Moskvas statliga universitet. Med denna världsmetropol som bas har hon rest under 20 år vida omkring i övriga Ryssland, Ukraina, Serbien och Grekland. Hon har dessutom guidat olika pilgrimsgrupper i Moskva, och lett en mycket uppskattad resa dit i vår regi.

DESTINATION Moskva och Sergiev Posad
PERIOD 29 maj-3 juni 2019
GUIDE OCH RESELEDARE Johanna Hansson
PRIS 9650 kr. Vi kan också visa hur man ansöker om ryskt visum, som kostar runt 1000 kr plus eventuellt porto.
AVRESEORT Stockholm eller Köpenhamn
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r 5 middagar, 1 lunch
Del i dubbelrum Fullödigt program
Alla inträden Alla transporter på plats i Ryssland
Svensk reseledare och guide Lokal guide
EJ INKLUDERAT I RESAN
Visum till Ryssland Lunch 4 dagar
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt och gå i trappor. De lokala guiderna talar engelska.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1450 kr kr extra.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG Det finns några platser kvar.
1

Onsdag 29/5:

Flyget till Moskva avgår från Arlanda kl. 12.45 och vi landar 15.50. Transfer till Trefaldighetsklostret i Sergiev Posad utanför Moskva, där vi checkar in på klosterhotellet. Hotellet är en vacker 1800-talsbyggnad med ljusa, rymliga rum och en lugn, trivsam atmosfär. Välkomstmiddag på hotellet.
2

Torsdag 30/5:

För den som vill finns möjlighet att besöka morgongudstjänsten, som börjar kl. 5.30. Frukosten serveras kl. 7.30. Efter frukost utforskar vi Trefaldighetsklostret, som påminner om en liten stad med sina tio kyrkor och ca tvåhundra munkar. Klostret, som i många århundraden ansetts vara Rysslands andliga centrum, grundades 1337 av den helige Sergij av Radonezj, ett av Rysslands mest vördade helgon. Under den guidade rundturen får vi bekanta oss med den helige Sergijs liv och klostrets dramatiska historia, känna historiens vingslag i de medeltida kyrkorna och beundra de mästerliga ikonerna. Vissa av ikonerna är målade av Andrej Rubljov, Rysslands genom tiderna största ikonmålare, som var munk här i Trefaldighetsklostret och lärjunge till den helige Sergij. Lunch på hotellet. På eftermiddagen besöker vi ett mindre munkkloster helgat åt Guds Moders ikon av Tjernigov, som ligger ca 3 km från Trefaldighetsklostret. Klostret har en unik historia: det grundades 1847 av pilgrimen Filipp, som på denna plats grävde en grotta och bosatte sig där som eremit. Snart följde flera munkar hans exempel och grävde grott-celler, där de levde i oavbruten bön och askes. Vi får en guidad rundtur i det underjordiska klostrets grottgångar, celler och kyrkor, och besöker även klostrets undersköna katedral, byggd 1886-1889 ovanpå grottsystemet. Här vilar relikerna av den helige Varnava, ett av Rysslands stora 1800-talshelgon. I mån av tid besöker vi även det närbelägna nunneklostret i Chotkovo, där den hel. Sergijs föräldrar, de heliga Kirill och Maria, tillbringade de sista åren av sina liv och där deras reliker vilar. Middag på hotellet.
3

Fredag 31/5:

För den som vill finns möjlighet att besöka morgongudstjänsten och tidiga Liturgin, som börjar kl. 5.30 och pågår till ca 8.20. Frukost på hotellet kl. 8.30. Efter frukost checkar vi ut och lastar in vårt bagage i mini-bussen, som tar oss in till Moskva. Vi checkar in på välrenommerade Hotel Hitrovka i den gemytliga stadsdelen Kitaj-gorod, där vi ska bo tre nätter. Vi beger oss sedan till Kreml, Moskvas hjärta, vars snövita katedraler och gyllene lökkupoler gör ett oförglömligt intryck. Här besöker vi Uspenskij-katedralen (1479), där tsarerna kröntes, Ärkeängeln Mikaels katedral (1508), storfurstarnas begravningskyrka, och Marie Bebådelsekatedralen (1489), tsarfamiljens privata kyrka, dit man kom direkt från palatset via en korridor. Överallt får vi se de mest utsökta ikoner och unika väggmålningar, vars färgrikedom får en att tappa andan. Lunch på en restaurang med ryskt nationalkök. Efter lunch besöker vi Röda Torget, där vi bl. a. får se den världsberömda Vasilij-katedralen. Vi strosar sedan tillbaka till hotellet längs den pittoreska Varvarka-gatan. Middag på en restaurang i närområdet.
4

Lördag 1/6:

Vi börjar dagen med ett besök i Pokrov-klostret, en av Moskvas största vallfärdsplatser, där den heliga Matrona av Moskvas reliker finns. Hit söker sig dagligen en strid ström moskvabor för att be den heliga Matrona om hjälp och tröst i svåra livssituationer. Vi tittar även in i det närbelägna Novospasskij-klostret, grundat 1490 av storfursten Ivan III. Under klostrets huvudkyrka, som är utsmyckad med unika väggmålningar, ligger ätten Romanovs gravkrypta. Härifrån går färden vidare till Nya Jungfruklostret, grundat 1524 av Vasilij III, vars väggar har många berättelser att förtälja. Lunch på en restaurang med ryskt kök. Efter lunch besöker vi Kolomenskoje, en vacker park i utkanten av stadskärnan, som på 1600-talet var platsen för tsar Alexej Michailovitjs residens. Här besöker vi Kazan-kyrkan, där en av det samtida Rysslands mest vördade ikoner, Guds Moder Derzjavnaja, finns. Middag på restaurang med ryskt nationalkök.
5

Söndag 2/6:

Efter frukost beger vi oss till Sretenskij-klostret, som har en lång och rik historia. I vår tid upplever klostret en period av stor blomstring: här finns ett av Rysslands största ortodoxa bokförlag, ikon- och bokhandlar, prästseminarium och så många pilgrimer att man, förutom den gamla katedralen från 1500-talet, fått bygga en ny, betydligt större. Här får vi en guidad rundtur och är sedan med på söndagsliturgin med sång av Sretenskij-klostrets kör, en av Rysslands finaste manskörer. Efter lunch tar vi en promenad i det gamla hantverkarkvarteret Zamoskvoretje (”Bortom Moskvafloden”) med dess välbevarade 1800-talsbebyggelse. Här gör vi ett besök på Tretjakov-galleriet med dess utsökta samling rysk konst. Vi får bl.a. se Treenigheten av Andrej Rubljov och Guds Moder av Vladimir, två av Rysslands mest vördade ikoner, som efter revolutionen hamnade på galleriet. Vi tittar även in i Marta och Maria-klostret, som grundades 1909 av den heliga storfurstinnan Elisabeth Romanova. Här får vi veta mer om den heliga Elisabeths gripande liv, hennes väg från tysk prinsessa (hon var förresten moster till vår svenska drottning Louise!) till rysk storfurstinna, och därifrån till självuppoffrande nunna och slutligen rysk-ortodox martyr. Middag på restaurang med ryskt nationalkök.
6

Måndag 3/6:

Efter hotellfrukosten beger vi oss till Moskvas huvudkatedral, den storslagna Kristus Frälsarens katedral, som tog 44 år att bygga (1839-1883). Katedralen sprängdes i luften av kommunisterna 1931. 1994 började arbetet med att återuppbygga katedralen efter originalritningarna och år 2000 stod den äntligen klar. Därefter har vi tid för egna strövtåg i Moskva och lunch. Det finns bl.a. möjlighet att strosa längs Arbat, Moskvas berömda promenadstråk. Transfer till flygplatsen. Planet lyfter kl. 18.10 och vi ankommer till Arlanda kl, 19.20.