Pilgrim Travel arrangerar i september en resa till Rysslands vackra huvudstad med omnejd.  Vi bor på pilgrimshotellet i Trefaldighetsklostret utanför Moskva, som i århundraden har varit Rysslands andliga centrum. Vi får lära känna klostret och dess grundare, den helige Sergij av Radonezj, och gör härifrån utflykter till Moskva med omgivningar. En av resans höjdpunkter är Kreml, Moskvas hjärta, vars snövita katedraler och gyllene lökkupoler gör ett oförglömligt intryck. Givetvis besöker vi Röda Torget med den världsberömda Vasilij-katedralen och även många mindre kända kloster och kyrkor, som var och en bär på sin unika historia. Följ med på en resa genom Rysslands andliga historia som garanterat inte kommer att lämna dig oberörd!

DESTINATION Moskva och Sergiev Posad
PERIOD 6-10 september 2018
GUIDE OCH RESELEDARE Johanna Hansson
PRIS 8750 kr. Vi kan även hjälpa till med att skaffa visum till Ryssland som kostar 915 kr plus eventuellt porto.
AVRESEORT Stockholm
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r 4 middagar, 2 luncher
Hotell med frukost alla dagar Fullödigt program
Alla inträden Alla transporter på plats i Ryssland
Svensk reseledare och guide Lokal guide
EJ INKLUDERAT I RESAN
Visum till Ryssland Lunch två dagar
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt och gå i trappor. De lokala guiderna talar engelska.
SISTA ANMÄLAN Några platser kvar i dagens läge (2018-08-13)! Boka nu!
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 950 kr
1

Torsdag 6/9:

Flyget till Moskva avgår från Arlanda kl. 12.45 och vi landar 15.50. Transfer till Trefaldighetsklostret i Sergiev Posad utanför Moskva, där vi checkar in på klosterhotellet. Hotellet är en vacker 1800-talsbyggnad med ljusa, rymliga rum och en lugn, trivsam atmosfär. Välkomstmiddag på hotellet.
2

Fredag 7/9:

Efter frukost utforskar vi Trefaldighetsklostret, som påminner om en liten stad med sina tio kyrkor och ca tvåhundra munkar. Klostret, som i många århundraden ansetts vara Rysslands andliga centrum, grundades 1337 av den helige Sergij av Radonezj, ett av Rysslands mest vördade helgon. Under den guidade rundturen får vi bekanta oss med den helige Sergijs liv och klostrets dramatiska historia, känna historiens vingslag i de medeltida kyrkorna och beundra de mästerliga ikonerna. Vissa av ikonerna är målade av Andrej Rubljov, Rysslands genom tiderna största ikonmålare, som var munk här i Trefaldighetsklostret och lärjunge till den helige Sergij. Lunch på hotellet. På eftermiddagen besöker vi ett mindre munkkloster helgat åt Guds Moders ikon av Tjernigov, som ligger ca 3 km från Trefaldighetsklostret. Klostret har en unik historia: det grundades 1847 av pilgrimen Filipp, som på denna plats grävde en grotta och bosatte sig där som eremit. Snart följde flera munkar hans exempel och grävde grott-celler, där de levde i oavbruten bön och askes. Vi får en guidad rundtur i det underjordiska klostrets grottgångar, celler och kyrkor, och besöker även klostrets undersköna katedral, byggd 1886-1889 ovanpå grottsystemet. Här vilar relikerna av den helige Varnava, ett av Rysslands stora 1800-talshelgon.
Middag på hotellet.
3

Lördag 8/9:

Heldag i Moskva. Efter frukost tar vi bussen in till Kreml, Moskvas hjärta, vars snövita katedraler och gyllene lökkupoler gör ett oförglömligt intryck. Vi besöker Uspenskij-katedralen (1479), där tsarerna kröntes, Ärkeängeln Mikaels katedral (1508), storfurstarnas begravningskyrka, och Marie Bebådelsekatedralen (1489), tsarfamiljens privata kyrka, dit man kom direkt från palatset via en korridor. Överallt får vi se de mest utsökta ikoner och unika väggmålningar, vars färgrikedom får en att tappa andan. Vi tar sedan en promenad genom Alexanderträdgården till det närbelägna Röda Torget, där vi bl. a. får se den världsberömda Vasilij-katedralen. Lunch på en restaurang med rysk buffé. Efter lunchen tar vi en promenad genom det gamla hantverkarkvarteret Zamoskvoretje (”Bortom Moskvafloden”) med dess välbevarade 1800-talsbebyggelse. Vi tittar in i Marta och Maria-klostret, som grundades 1909 av den heliga storfurstinnan Elisabeth Romanova. Här får vi veta mer om den heliga Elisabeths gripande liv, hennes väg från tysk prinsessa (hon var faktiskt moster till vår svenska drottning Louise!) till rysk storfurstinna, och sedan till självuppoffrande nunna och slutligen rysk-ortodox martyr. Härifrån går färden tillbaka till Sergiev Posad. Middag på hotellet.
4

Söndag 9/9:

Ledig förmiddag med möjlighet att besöka söndagsgudstjänsten i Trefaldighetsklostret. Efter lunchen tar vi bussen till Moskvas centrum, där vi fortsätter att utforska stadens andliga skatter. Vi besöker den storslagna Kristus Frälsaren-katedralen, Moskvas huvudkatedral, som tog 44 år att bygga (1839-1883). Katedralen sprängdes i luften av kommunisterna 1931. 1994 började arbetet med att återuppbygga katedralen efter originalritningarna och år 2000 stod den äntligen klar. Härifrån går färden vidare till Nya Jungfruklostret, grundat 1524 av tsar Vasilij III, vars väggar har många berättelser att förtälja. Vi besöker även Donskoj-klostret, platsen för Patriark Tichons sista vila, samt Pokrov-klostret, en av Moskvas största vallfärdsplatser, där den heliga Matrona av Moskvas reliker finns. Hit söker sig dagligen en strid ström moskvabor för att be den heliga Matrona om hjälp och tröst i svåra livssituationer. Färden går sedan tillbaka till Sergiev Posad. Middag på hotellet.
5

Måndag 10/9:

Frukost på hotellet. Utcheckning. Vi lastar in vårt bagage i bussen och beger oss till Sretenskij-klostret i Moskva, som har en lång och rik historia. I vår tid upplever klostret en period av stor blomstring: här finns ett av Rysslands största ortodoxa bokförlag, ikon- och bokhandlar, prästseminarium och så många pilgrimer att man, förutom den gamla katedralen från 1500-talet, fått bygga en ny, betydligt större. Tid för egna strövtåg i Moskva och lunch. Transfer till flygplatsen. Planet lyfter kl. 18.10 och vi ankommer till Arlanda kl, 19.20.