Kulturskatter och pilgrimsvägar i nordligaste Spanien

I Pyrenéernas och Cantabriens bergsdalar kunde en kristen kultur utvecklas under tidig medeltid, medan större delen av nuvarande Spanien och Portugal låg under arabiskt välde. Området blev ett centrum för romansk konst och arkitektur, och efterhand utgångspunkt för reconquistan, återerövringen av den iberiska halvön. På elvahundratalet blev Santiago de Compostela det katolska Europas viktigaste pilgrimsmål efter Rom och Jerusalem, och vägen knöt samman det nordliga Spanien med resten av Europa. Heliga Birgitta av Vadstena och hennes make Ulf gjorde sin pilgrimsfärd dit och hem igen under åren 1342-44.

Vår resa går från Montserrat-klostret nära Barcelona i östra Spanien ända till Santiago i väst. Den har fokus på arkitektur och konst, och låter oss delta i mässor och tideböner längs vägen. Färden går i långa avsnitt genom svindlande vackra bergslandskap, med möjlighet till kortare naturpromenader. Gång på gång återkommer vägskyltarna Camino de Santiago. Vi bor på mindre familjehotell, vid två tillfällen på klosters gästhem, och bekantar oss med de lokala mattraditionerna. Resan avslutas med söndagens gudstjänster på pilgrimsmålet, katedralen i Santiago. En annan höjdpunkt är grottklostret San Juan de la Peña utanför Jaca, gravkyrka för Aragoniens kungar och förknippat med Graal-legenderna. Graal-temat återkommer i León, där en rikt utstyrd nattvardskalk från elvahundratalet nyligen knutits till den Heliga Gravens kyrka i Jerusalem, där den ansågs vara Calix Domini, skärtorsdagens nattvardsbägare, redan på sexhundratalet.  – Reseledare är prof. Jan-Erik Nylund, som berättar om både historia, konst och natur under resans gång. Resekaplan är Leif Östborg.

DESTINATION Norra Spanien, från Montserrat till Santiago
PRIS Anges till hösten 2020
PERIOD April eller maj 2021
AVRESEORT Stockholm, andra orter möjliga med anslutningsflyg
RESELEDARE Jan-Erik Nylund
RESEKAPLAN Leif Östborg
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Del i dubbelrum
Halvpension Alla inträden
Reseledare från Sverige Resekaplan från Sverige
EJ INKLUDERAT I RESAN
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Detta är en bussresa, men vi kommer att vandra kortare sträckor ute i bergslandskapet.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om det i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår. Enkelrumstilläggets pris anges v. 51.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG Anges till hösten 2021

Observera att detta är ett högst preliminärt program som kommer att uppdateras och utökas i samband med att priset sätts.

1

Söndag 4/10

Vi landar i Barcelona under eftermiddagen och åker buss till Montserrat. Där firar vi kvällsgudstjänst och övernattar.
2

Måndag

Morgongudstjänst och exkursion i bergen. Avfärd mot Boí med buss. Besök på museer i Boí. Övernattning på ett charmigt hotell i Boí.
3

Tisdag 6/10

Besök i medeltida kyrkor i Boí-dalen. Avfärd mot Jaca. Övernattning i Jaca på ett hundra år gammalt hotell som inhyst kungligheter och konstnärer genom åren.
4

Onsdag 7/10

Rundtur i Jaca-området med kloster och kyrkor, övernattning i Leyres kloster.
5

Torsdag 8/10

Morgongudstjänst i klostret och promenad i de fantastiska omgivningarna. Buss västerut mot León, med stopp för besök i Eunates kyrka och museum.
6

Fredag 9/10

Heldag i León med besök i katedralen och museer.
7

Lördag 10/10

Buss mot Santiago med stopp vid borgen Ponferrada.
8

Söndag 11/11

Buss mot Santiago med stopp vid borgen Ponferrada.
9

Måndag 12/10

Hemfärd.