”Jesus min Herre och min Gud” heter Bo Branders senaste bok som också är rubriken för denna unika retreat. Åtta hundra meter från Gardasjöns strand ligger ett underskönt klosterpensionat Il Carmine vid en gammal kyrka från 1400-talet. Klostret ligger i en lantlig och stilla miljö med vidunderlig utsikt över Gardasjön och Alpernas sista utlöpare i söder.
Det är i denna vackra miljö som prästen och författaren Bo Brander leder retreaten. Han välkomnar dig till den med följande ord:
I ett kloster vid Gardasjöns strand och i hjärtat av en rik kultur som bar den kristna tron till oss kommer vi under dagarna att reflektera över den kristna tron. Vi gör det genom att som bakgrund ha den kristna trons framväxt inte minst i Europa och så som den gemensamt bekänns jorden runt. Om detta har jag skrivit i boken ”Jesus min Herre och min Gud.” Vi låter våra kristna rötter i den gemensamma kristna tron utmanas av vår tids ödesfrågor. Den om vår tids vetenskap och Gud som alltings skapare. Inte minst viktigt om den kristna trons hållning i en värld med klimatångest och undergångsstämningar.
Med alla våra frågor ställer vi under dagarna honom i centrum som som sa: Åt mig är given all makt … och … jag är med er alla dagar.. Jesus”.

DESTINATION Italien
DATUM 3-9 sept 2019
KAPLAN OCH RESELEDARE Bo Brander
PRIS Grundpriset är 10900 kr
AVRESEORT Stockholm (Arlanda), alternativt Köpenhamn mot en extra avgift
INKLUDERAT I RESAN
Flyg t/r Verona Boende på klosterhotell
Tre måltider under 3 dagar Frukost och middag 2 dagar
Utflykt till Padova Kaplan från Sverige
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
Lunch 3 dagar Lördagens utflykt
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt och gå i trappor.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1350 kr extra.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG 22 augusti
RESELITTERATUR Bo Brander: ”Jesus, min Herre och min Gud : undervisning i kristen tro” (Artos, 2017)

Åtta hundra meter från Gardasjöns strand ligger ett underskönt klosterpensionat, il Carmine, vid en gammal kyrka från 1400-talet. Klostret ligger strax utanför byn San Felice del Benaco i en lantlig och stilla miljö med vidunderlig utsikt över Gardasjön och Alpernas sista utlöpare i söder. I kyrkan, Santuario della Madonna del Carmine, firar medlemmar i Karmelitorden mässa både morgon och eftermiddag varje dag. Kyrkklockornas klang ger en inramning som uttrycker att detta är en plats för stillhet och andakt. Alla rum har egen toalett och dusch. Man serverar frukost, lunch och middag. Det finns samlingsrum för föreläsningar och grupparbete och en underbar uteplats och trädgård i syd/sydväst för rekreation och samvaro. Fritt internet finns i lobbyn.
Promenaden ner till stranden tar 10 minuter. Vägen ner dit börjar med en liten stig alldeles utanför ingången till klosterpensionatet, mittemot kyrktornet. Stigen kommer efter 150 m fram till en väg där man går över övergångsstället och fortsätter ca 150 meter. Där viker man av till vänster, Gardiola, och kommer efter 600 meter ner till stranden. Vattnet i Gardasjön är underbart rent och klart men stranden består av runda småstenar så vi rekommenderar alla som skall bada att packa med badskor, typ foppatofflor eller liknande.
Ner till den lilla byn San Felice del Benaco är det 600 m och det tar ca 7 minuter att promenera dit. Där finns samhällets kyrka, lilla torg, små butiker, restauranger och strax norr om kyrkan en välförsedd Market, matbutik.
Måltiderna matsalen består av italiensk husmanskost. Först en pasta/minestrone/gnocchi sedan en enkel huvudrätt av fisk/fågel/kött/pizza med grönsaker och sist en efterrätt.
Frukosten är med svenska förhållanden enkel men det finns ett kylskåp som man kan förvara egen ost/skinka mm.

Preliminärt program

1

Tisdag 3/9: Ankomst

Vi landar till den vackra kulturstaden Verona straxt före kl 18.00 tisdagen den 3 september. Efter drygt en timmes transfer till Il Carmine, checkar vi in, äter middag och inleder retreaten.
2 - 3

Onsdag 4/9 och torsdag 5/9

De två första dagarna vid Gardasjön är ren retreat; med bön, undervisning och samtal i centrum. Lunch serveras kl. 12.30 och middag kl. 19.30.
4

Fredag 6/9

Denna dag består av en utflykt till den vackra staden Padua som har en lång historia; bosättning kan spåras tillbaka ända till 700-talet f.kr. Här avslutade Antonius av Padua, ett av de mest älskade helgonen genom alla tider, sin jordiska pilgrimsfärd år 1231. Förutom honom och hans grav i den imponerande Antoniusbasilikan, är staden också känd för sitt universitetet som är ett av de äldsta i världen, grundat år 1222. I 18 år var Galileo Galilei en av dess lärare.
5

Lördag 7/9

Frivillig båtutflykt på självkostnadspris (båtbiljetterna kostar ca 25 euro). Efter frukosten beger vi oss i delade taxibilar till Salò, cirka 15 minuter från hotellet. Härifrån har vi nämligen möjligheten att ta en båttur över Gardasjön, hela vägen till Riva del Garda vid Gardasjöns norra kust. I denna enastående kuststad, med stränder, restauranger och mer, spenderar vi ett par timmar och äter lunch innan vi tar vi oss tillbaka till båtens tilläggsplats för att återigen få njuta av Gardasjöns utsikter på väg tillbaka till Il Carmine.
6

Söndag 8/9

Retreaten fortsätter.
7

Måndag 9/9: Hemresa

Vi avslutar retreaten med en gemensam lunch, och flyger hem från Verona kl. 18.45.