Kaukasus pärla, det natursköna Georgien, är rikt på andliga skatter. Georgien kristnades redan 337, och blev därmed det andra landet i världen (efter Armenien) att acceptera den kristna tron som officiell religion. Detta arv har präglat landets historia, och gör sig gällande än idag. Ett påtagligt exempel är den nya generation georgier som återupptäckt den kristna tron efter Sovjetunionens fall. Ett annat exempel är landets flagga (se ”Foton”) som påminner om Kristus själv med de fyra evangelisterna, hans fem sår och Jerusalem som helig stad. Idag vajar denna flagga både över det moderna Tbilisi i vars centrum vi bor i ett 4-stjärnigt hotell, och över de gamla kyrkor och kloster som vi besöker med de mäktiga kaukasiska bergen som oförglömlig fond.

DESTINATION Georgien
PERIOD 1/4 – 8/4 2022
RESELEDARE Johanna Hansson
PRIS Anges senare.
AVRESEORT Stockholm
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Halvpension
4-stjärnigt hotell i Tbilisi Fullödigt program
Alla inträden  Alla transporter på plats i Georgien
Lokal guide Svensk reseledare
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch och måltidsdryck Eventuella taxiresor
Dricks (anges senare) Reseförsäkring och avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar. De lokala guiderna i Georgien talar engelska.
SISTA ANMÄLAN OCH BOKNING 1 februari 2022. Kan förbokas! Skriv gärna till info@pilgrimtravel.se!
ANMÄLNINGSAVGIFT Anges senare!
ENKELRUMSTILLÄGG 1800 kr
1

Fredagen den 1 april

Avresa från Arlanda kl. 10.05. Ankomst till Tbilisi kl. 20. Transport till hotellet, incheckning och övernattning.
2

Lördagen den 2 april

Efter hotellfrukosten blir det sightseeing i Tbilisi. Vi börjar med att besöka Metekhikyrkan (1200-talet) i Gamla Tbilisi och fortsätter sedan till Sionikatedralen (500–600-talen), den vackra Fredsbron och Anchiskhatikyrkan (500-talet). Vid ett lokalt kafé stannar vi för en kort fikapaus. Efter pausen besöker vi Sameba-katedralen, Georgiens och Kaukasus största kyrkobyggnad, samt den ryska Alexander Nevskij-kyrkan. Därefter åker vi linbana till Nariqalafästningen och vi promenerar sedan ner till svavelbaden som är gömda under iögonfallande tegelkupoler. Vår stadspromenad avslutas på Rustaveliavenyn, Tbilisis huvudgata, som vi följer en liten bit. Middag på restaurang med georgiskt kök.
3

Söndagen den 3 april

Hotellfrukost. Möjlighet för den som så önskar att besöka i söndagsgudstänsten i en närliggande kyrka. Bussutflykt till den antika grottbyn Uplistsikhe, som en gång i tiden var ett av huvudstoppen längs Sidenvägen. I byn finns gamla bostadshus, vinkällare, bagerier och en treskeppig kyrka (en basilika) från 500-talet som alla är uthuggna ur klippan. Det finns till och med en antik teaterplats. Efter lunchpausen går färden vidare till Sioni-katedralen i Ateni, där vi beundrar de vackra väggmålningarna från 600-talet. Åter till Tbilisi. Middag på restaurang med georgiskt kök.
4

Måndagen den 4 april

Efter hotellfrukosten går färden till provinsen Kachetien i östra Georgien, som är känd för sitt rika kulturarv, sina kloster och sin vintillverkning. Här besöker vi David Gareja – klosterkomplexet från 500-talet som är beläget i ett halvökenlandskap och fortfarande är aktivt. Vi får en rundtur i Lavraklostret, den nedre delen av klosterkomplexet. Därefter går färden vidare till Tsinandali, den anrika furstefamiljen Chavchavadzes 1800-talsherrgård. Här får vi en rundtur i det furstliga hemmet och parken, samt besöker museet. Middag och övernattning på hotell i den närbelägna staden Telavi.
5

Tisdagen den 5 april

Efter hotellfrukosten besöker vi den färgrika marknaden i Telavi. Därefter väntar en guidad tur i provinsen Kachetiens största kyrkobyggnad, Alaverdi-katedralen från 1000-talet, samt Nekreti-klostret med Georgiens äldsta kyrka (300-talet). Därefter besöker vi det vackra Ikalto-klostret, som under medeltiden var ett kulturcentrum där bl.a. den store georgiske 1100-telspoeten Shota Rustaveli studerade. Middag med georgiska nationalrätter och vinprovning. Övernattning på hotell i Telavi.
6

Onsdagen den 6 april

Efter hotellfrukosten gör vi ett besök i Kachetiens huvudstad Sighnaghi, en pytteliten stad med traditionell arkitektur, vackra hus, kullerstensgator och en 4 km lång fästning. Här besöker vi museet, där vi bl.a. får beundra den store georgiske sekelskifteskonstnären Pirosmanis målningar. Därefter besöker vi klostret i Bodbe strax utanför Sighnaghi, där Georgiens apostel, den heliga jungfru-asketen Nina (på georgiska Nino) är begravd. Detta är en av Georgiens mest heliga platser. S:t Nino ”den apostlaliknande” var dotter till en förnäm familj från Kappadokien. Efter att vigt sitt liv åt Kristus som jungfru kom hon i unga år till Georgien som missionär och vann gehör hos kungafamiljen på ett sätt som ledde till landets kristnande år 337. Återresa till Tbilisi. Middag. Övernattning på hotell.
=”font-weight: 400;”>
7

Torsdag den 7 april

Efter hotellfrukosten gör vi en utflykt till Georgiens medeltida huvudstad, Mtskheta. Där besöker vi Svetitskhoveli-kathedralen från 1000-talet, platsen där Jesu livklädnad sägs vara begravd. Vi besöker även Samtavro-klostret, där Georgiens första kristna monarker, kung Mirian and drottning Nana, är begravda. Här vilar även det stora georgiska 1900-talshelgonet St. Gabriel Urgebadzes reliker, Därefter besöker vi den vackert belägna Jvari-kyrkan från 500-talet, samt det närbelägna Shio Mgvime-klostret. Återresa till Tbilisi. Avskedsmiddag med georgiska nationalrätter. Övernattning. Avresa till flygplatsen tidigt följande morgon. Flyg till Arlanda.