Kaukasus pärla, det natursköna Georgien, är rikt på andliga skatter. Georgien kristnades redan 337, och blev det andra landet i världen (efter Armenien) att acceptera den kristna tron som officiell religion. Detta arv har präglat landets historia, och gör sig gällande än idag. Ett påtagligt exempel är den nya generation georgier som återupptäckt den kristna tron efter Sovjetunionens fall. Ett annat exempel är landets nuvarande flagga från 2011 (under ”Foton”). Den går tillbaka till äldre georgiska flaggor som påminner om Kristus själv med de fyra evangelisterna, hans fem sår och Jerusalem som helig stad. Idag vajar denna flagga både över det moderna Tbilisi i vars centrum vi bor i ett 4-stjärnigt hotell, och över de gamla kyrkor och kloster som vi besöker med de mäktiga kaukasiska bergen som oförglömlig fond.

DESTINATION Georgien
PERIOD 1/4 – 8/4 2022
RESELEDARE Johanna Hansson
PRIS 12 500 kr
AVRESEORT Stockholm
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Halvpension
4-stjärnigt hotell i Tbilisi Fullödigt program
Alla inträden  Alla transporter på plats i Georgien
Lokal guide Svensk reseledare
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch och måltidsdryck Eventuella taxiresor
Dricks (anges senare) Reseförsäkring och avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar. Den frivilliga vandringen till Udabnoklostret kräver god kondition. De lokala guiderna i Georgien talar engelska.
SISTA ANMÄLAN 1 februari 2022
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 1800 kr
1

Stora tisdagen den 3 april

Ankomst till Tbilisi vid midnatt, transport till hotellet, incheckning och övernattning.
2

Stora onsdagen den 4 april

Efter en sen frukost blir det sightseeing i Tbilisi. Vi börjar med att besöka Metekhikyrkan (1200-talet) i Gamla Tbilisi och fortsätter sedan till synagogan, Sionikatedralen (500–600-talen), den vackra Fredsbron och Anchiskhatikyrkan (500-talet). Vid ett lokalt kafé stannar vi för en kort fikapaus. Efter pausen åker vi linbana till Nariqalafästningen och vi promenerar sedan ner till svavelbaden som är gömda under ganska iögonfallande tegelkupoler. Historiska museet med dess fantastiska samlingar markerar turens första sevärdhet utanför Gamla stan. Slutligen når vi Rustaveliavenyn, Tbilisis huvudgata, som vi följer en liten bit.
3

Skärtorsdagen den 5 april

Under skärtorsdagens fottvagningsgudstjänst tvättar katholikos-patriarken i Georgien tolv prästers fötter, precis som Jesus gjorde med lärjungarna inför sitt lidande, död och uppståndelse. Efter att ha deltagit i denna unika gudstjänst i Sameba katedralen, besöker vi den nyligen återuppbyggda Agmashenebeliavenyn som nu omgivs av 1900-talsbyggnader. Vi kommer även att ha möjligheten att delta i en mästarlektion i georgisk emaljkonst. På eftermiddagen njuter vi av fritid i Tbilisi.
4

Långfredagen den 6 april

Vi besöker Svetitskhovelikatedralen i Mtskheta. Det är här Jesu livklädnad sägs vara begraven. Under den speciella gudstjänst som vi deltar i går pilgrimer en i taget in i kopian av Den heliga gravens kyrka i Jerusalem (också känd som Uppståndelsekyrkan) för att symboliskt ära Jesu grav. Vi besöker även ett hus i närheten där egg målas röda för att symbolisera Jesu uppståndelse. Vi fortsätter till Gori för att besöka den antika grottbyn Uplistsikhe, vilken en gång i tiden var ett av huvudstoppen längs Sidenvägen. I byn finns gamla bostadshus, vinkällare, bagerier och en treskeppig kyrka (en basilika) som alla är uthuggna ur klippan. Det finns till och med en antik teaterplats. Åter till Tbilisi.
5

Påskafton den 7 april

På morgonen åker vi till David Gareja – klosterkomplexet från 500-talet som även det är uthugget ur klippan. Klostret är dock, till skillnad från Uplistsikhe, fortfarande aktivt och är beläget i ett kalt halvökenlandskap. Vi besöker Lavraklostret och vandrar sedan i ungefär 50 minuter upp till Udabnoklostret för att se dess underbart målade grottor och dramatiska utsikter över det omgivande landskapet och grannlandet Azerbajdzjan. Höjdskillnaden är ungefär 250 meter, så god kondition kan krävas för denna del. Vi återvänder till Tbilisi där middag åtnjuts på georgisk restaurang. Efter den finns det tid för vila inför nattens uppståndelsegudstjänst i centrala Tbilisi.
6

Påskdagen den 8 april

Sen frukost och bussutflykt till S:t Ninos kloster i Bodbe i Khakhetiregionen. Detta är en av Georgiens mest heliga platser. S:t Nino ”den apostlaliknande” var dotter till en förnäm familj från Kappadokien. Efter att vigt sitt liv åt Kristus som jungfru kom hon i unga år till Georgien som missionär och vann gehör hos kungafamiljen på ett sätt som ledde till landets kristnande år 337. Vi avslutar dagen och veckan med en festmiddag i Tbilisi.
7

Annandag påsk den 9 april

Fri förmiddag i Tblisi. Vårt flyg hem till Sverige startar kl. 16.35.

Observera gärna att programmet är preliminärt pga att tiderna för de gudstjänster som nämns inte är fastställda.