Studieresa till Heliga Landet. Resan vänder sig i första hand till pedagoger verksamma i skolan eller i andra undervisande sammanhang som t ex församlingar. Betoningen ligger på att levandegöra den bibliska historien på de platser där händelserna utspelade sig. I Jerusalem ges rika möjligheter att få se och möta människor som representerar olika religiösa traditioner. Erfarenheterna som görs under denna resa kommer garanterat att berika undervisningen.

Emanuel Sennerstrand var tidigare gymnasielärare i Religionskunskap-specialisering. Han är numera verksam vid S:ta Elisabets folkhögskola i Göteborg och ansvarar för kursen Studium Biblicum. Sedan några år leder Emanuel även bibelarkeologiskt inriktade resor till Det heliga landet.

DESTINATION Heliga Landet, Israel
DATUM 27 oktober – 3 november 2019
RESELEDARE Emanuel Sennerstrand
PRIS 19 700 kr vid minst 12 deltagare
18 600 kr vid minst 15 deltagare
17 600 kr vid minst 20 deltagare
OBS! Eftersom det slutgiltiga slutpriset beror på antalet deltagare, ber vi att inte slutbetala resan i förtid.
AVRESEORT Göteborg (Landvetter)
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Del i dubbelrum
Frukost och middag Lunch i Nasaret
Alla inträden (utom fredag – lördag) Entréer på bussarna
Israelisk svensktalande guide måndag – torsdag
EJ INKLUDERAT I RESAN
Avbeställningsskydd Luncher (undantag Nasaret)
Reseförsäkring Avslutningsmiddag lördagen
Dricks (ca 5 dollar/person och dag)
SVÅRIGHETSGRAD Man behöver kunna promenera i normal takt och gå i trappor obehindrat. Tolkning på engelska förekommer.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad. (Bocka av tilläggsrutan med detta tillägg.)
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår. Enkelrumstillägget är 2900kr. Det finns även trippelrum till rabatterat pris. Fråga oss gärna om dem.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG Den 31 juli 2019
1

Söndag 27/10

Avresa från Göteborg med Turkish Airlines kl 11.50, mellanlandning i Istanbul. Ankomst Tel Aviv kl 19.15. Övernattning på Kibbutz Nahsholim vid Medelhavet.
2

Måndag 28/10

Dagens första mål är Caesarea vid havet. En romersk ruinstad där Pontius Pilatus bodde, Paulus satt fången och de första kristna började missionera bland icke-judar. Vi reser vidare till Jesu hemstad Nasaret i Galiléen. Idag Israels största arabiska stad med Bebådelsekyrkan, mellanösterns största kyrka. Här tog Maria emot budskapet om Jesu födelse. Vi möter arabiska kristna i Nazareth Village. Detta är en uppbyggd by som den kunde sett ut på Jesu tid (ofta använd vid filminspelningar) med bostäder, synagoga, verkstad, olivpress, odlingar m.m. Här äter vi en biblisk måltid. Vi åker vidare till Saligprisningarnas berg, platsen för Jesu bergspredikan. Vandring ner till Tabgha och platsen för brödundret. Vi åker till Kapernaum, Jesu hemstad som vuxen och hemstad för flera apostlar. Här ser vi Petrus hus och resterna av synagogan. Övernattning i kloster på Saligprisningarnas berg vid Gennesarets sjö.
3

Tisdag 29/10

Vi reser söderut via Jordandalen och stannar till vid platsen för Jesu dop nära gränsen till Jordanien. Här började Jesu offentliga verksamhet. Nästa stop blir vid Qumran i Juda öken. Där hittades Dödahavsrullarna 1947 vilket räknas som 1900-talets viktigaste arkeologiska textfynd och innehöll de hittills äldsta texterna från Gamla testamentet. Vi flyter en stund i Döda havet, den lägsta platsen på jordskorpan. Färden går sedan vidare mot fästningen Masada. Detta är en av Israels största sevärdheter, byggd av Herodes den store och de judiska rebellernas sista fäste under kriget mot Rom år 66–73 e Kr. Övernattning på Ein Gedi Guest House i Juda öken.
4

Onsdag 30/10

Morgonvandring i oasen Ein Gedi där David gömde sig för kung Saul. Här finns möjlighet att se stenbockar. Vi besöker sedan Jeriko på palestinskt område, 260 m under havsnivå. Staden räknas ofta som världens äldsta stad med 10 000 år gamla lämningar och har en central plats i den bibliska historien. På vägen upp mot Jerusalem upplever vi det grekisk-ortodoxa S:t Georgsklostret i Wadi Kelt. Där möter vi munkar som förvaltar uråldriga traditioner med rötter i 400-talet. Vi anländer Jerusalem någon gång under eftermiddagen. Den heliga staden är en mångkulturell smältdegel med goda möjligheter att få möta människor med de mest skiftande bakgrunder. Vi upplever staden från Olivberget, platsen för Kristi himmelsfärd och den klassiska vyn över Jerusalem. Vi vandrar nerför berget till Getsemane, platsen där Jesus led inför sin korsdöd och blev förråd av Judas. Övernattning i Birgittasystrarnas gästhem nedanför Olivberget i östra Jerusalem. Här kommer vi att bo under resten av veckan.
5

Torsdag 31/10

Morgonbesök på tempelplatsen där judarnas tempel en gång stod. Idag muslimernas tredje heligaste plats med Klippdomen och al-Aqsamoskén. Utflykt till Betlehem, staden där Jesus föddes och Födelsekyrkan. Vi besöker sedan förintelsemuseet Yad Vashem och påminns om att det moderna Israel föddes ur Förintelsens aska. Vi gör slutligen ett besök i Ein Kerem, Johannes Döparens födelseby. Kvällsbesök i Gravkyrkan, kristenhetens heligaste plats, byggd över Golgataklippan och den heliga graven.

Programmet under fredag och lördag är frivilligt. Entréerna bekostas av resenärerna. Det går bra att utnyttja någon av dessa dagar för egna utflykter.

6

Fredag 1/11

Vi besöker City of David, världens mest utgrävda plats, med spår av bl a kung Davids palats. Vi vandrar genom Hiskias tunnel från 700-talet f Kr, ner till den nyutgrävda Siloamdammen från Jesu tid. Här botade Jesus den blindfödde mannen. Vi går genom en annan tunnel upp till Davidson center och Jerusalem Archaeological park. Där ser vi lämningar från Herodes tempel, mikvebad och templets huvudentré. På kvällen möter vi sabbaten tillsammans med judarna vid Västra muren.
6

Lördag 2/11

Vi börjar dagen vid Sionsberget och Övre salen där den kristna kyrkan föddes. Vi tar sedan taxi till Israel museum. Detta museum håller världsklass och hyser bl a några av Dödahavsrullarna och flera av den bibliska historiens viktigaste fynd. Vi äter vår avslutningsmiddag på restaurang i Gamla stan.
7

Söndag 3/10: Hemresa

Transfer från hotellet till flygplatsen. Hemresa med Air Baltic med mellanlandning i Riga. Avresa Tel Aviv kl 06.40. ankomst Göteborg kl 13.20.
Med reservation för programändringar.