Välkommen med på en annorlunda studieresa till Polen i nutidshistoriens och kristendomens tecken – till den medeltida Hansastaden Gdańsk, forna tyska fristaden Danzig, i vackra Gdańskbukten.

För precis 30 respektive 80 år sedan hade denna stad en unik roll i historien.
Vår ciceron Lennart Sacrédeus berättar på plats om öststatskommunismens fall hösten 1989 och andra världskrigets utbrott hösten 1939. Vår sakkunnige reseledare Maciej Onoszko arrangerar besök på vackra platser och i kyrkor. Bland annat besöker vi Mariakyrkan som är en av de största på vår kontinent, Birgittasystrarnas Ekumeniska centrum samt den unika riddarborgen Malbork, den största medeltida fästningen i Europa. Förutom centrala Gdańsk strosar vi också runt i den historiska stadsdelen Oliwa och besöker dess katedral, plats för viktig svensk-polsk fred 1660. Nationalsocialismens mörka arv står i fokus när vi besöker koncentrationslägret Stutthof. I den välkända kurorten Sopot promenerar vi till havs längs Europas längsta träpir (511,5 m). Här är Östersjön så här års fortfarande nästan lika varm som den kan bli och det finns tid för både bad och strosande längs den ljusa sandstranden.

DESTINATION Gdańsk
PERIOD 5-10 september 2019
CICERON Lennart Sacrédeus, journalist, gymnasielärare i bl a historia och religion, tidigare EU-parlamentariker, riksdagsman, samt ledamot i kyrkomötet och kyrkostyrelsen i Svenska kyrkan.
SAKKUNNIG RESELEDARE Maciej Onoszko, uppvuxen i Gdańsk under Solidaritetsrörelsens glansdagar, hemmastadd på Gotland sedan 1986, lärare på Wisbygymnasiet och ordförande i Svensk-polska föreningen på Gotland.
PRIS 6250 kr
FLYGPRIS Flygpriserna tenderar att stiga mot sommaren, kontakta oss angående aktuella flygpriser om du vill ha hjälp med bokning.
AVRESEORT Stockholm och Köpenhamn
INKLUDERAT I RESAN
4 middagar t/r Ciceron och sakkunnig reseledare från Sverige
Del dubbelrum med halvpension Lokala guider
Alla inträden Transporterna i Polen
EJ INKLUDERAT I RESAN
Flygresor Dricks
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
Lunch och en middag
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt och gå i trappor.
SISTA ANMÄLAN Den 4 juni 2019
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 950 kr
1

Torsdag 5/9:

Flygresa till Gdańsk med Air Baltic. De två första nätterna bor vi på Birgittasystrarnas gästhem och ekumeniska centrum i stadsdelen Oliwa. Detta är en unik mötesplats för det tyska, polska och svenska, samt mellan de olika kristna kyrkorna, med tre kapell: ett katolskt, ett ortodoxt och ett protestantiskt. Det var just i Gdańsk som de sista Birgittasystrarna från Vadstena fick en fristad efter att ha fördrivits från Sverige vid reformationen.
2

Fredag 6/9:

På morgonen kan den som vill delta i systrarnas morgonmässa i klosterkapellet. Efteråt blir det klosterfrukost och ett möte med en av Birgittasystrarna som berättar om det ekumeniska centret och Birgittinordens spännande historia i Polen och Gdańsk. Vi gör sedan som många Gdánskbor och turister brukar, och lyssnar på den mäktiga orgelkonserten i Oliwakatedralen. Det var här som det svensk-polska fredsavtalet slöts 1660. På eftermiddagen besöker vi den underbara bad- och kurorten Sopot med Europas längsta träpir där vi badar och kopplar av. Sedan blir det ledig tid i Sopot.
3

Lördag 7/9:

På morgonen tar vi avsked av Birgittasystrarna och checkar in på hotell Dom Sonata i centrala Gdańsk. På eftermiddagen gör vi en stadsrundtur i det medeltida Gdánsk och besöker den gigantiska Mariakyrkan där vi beskådar Gdańsks mest berömda konstverk: en målning av Yttersta domen av Hans Memling.
4

Söndag 8/9:

Vi besöker Westerplatte, platsen där Andra världskriget började, och får höra den dramatiska historien och se krigsmonumenten. Efter en god lunch besöker vi Europeiska Solidaritetscentret och deras den högintressanta permanenta utställning. Det handlar om oförglömliga 3000 kvadratmeter som väl skildrar Öststatskommunismens fall och den roll som fackföreningsrörelsen Solidarność spelade i det.
Vi hoppas att vi under resan kommer få till ett möte med Polens tidigare president Lech Wałęsa, forna ledaren av Solidaritetsrörelsen som även tilldelades Nobels fredspris för sin insats.
5

Måndag 9/9:

Vår sista heldag ägnar vi åt ett besök i den enorma korsriddarborgen i Malbork från 1300-talet, som idag är i synnerligen gott skick, samt ett besök i koncentrationslägret Stutthof utanför Gdańsk.
6

Tisdag 10/9:

På förmiddagen njuter vi av Gdańsk för sista gången och äter en god lunch tillsammans. Vi åker sedan till flygplatsen vid 12-tiden.

OBS: Beroende på lokala omständigheter kan någon programpunkt behöva byta plats och dag.
Mer information på svenska om Gdańsk finns här: https://www.polen.travel/sv/gdansk

Vår ciceron Lennart Sacrédeus är tidigare EU-parlamentariker, riksdagsman, samt ledamot i kyrkomötet och kyrkostyrelsen i Svenska kyrkan. Idag verkar Sacrédeus bland annat som utrikeskommentator i den kristna dagstidningen Världen idag och som gymnasielärare i Mora i Dalarna i historia, religion och samhällskunskap. I sin ungdom ledde han resor till det då kommunistiska Polen. Lennarts senaste bok ”Kristdemokratin i Europa” kom ut under 2018.

Vår sakkunnige reseledare Maciej Onoszko är född i Gdańsk. Han jobbade i hamnen under krigstillståndsåren 1981-1983 i Polen och flydde sedan med fru och barn till Sverige. Sedan 1986 är Maciej bosatt på Gotland och är lärare på Wisbygymnasiet. Han har rest med minst tusen gotländska elever på så kallade toleransresor till Polen och är idag ordförande i Svensk-polska föreningen på Gotland, nämndeman i Gotlands tingsrätt och katolik. Maciej kan nås för eventuella frågor på
gotland@svensk-polska.se.

Gdańsk är en av Polens äldsta städer med en historia som går tillbaka tusen år. Den har en viktig plats i polskt allmänmedvetande som platsen för starten av Andra världskriget och början av kommunismens fall i Centraleuropa. Det var här den berömda Solidaritetsrörelsen föddes och växte till för att försvara arbetarnas rättigheter, den som senare utvecklades till att bli symbolen för motståndet mot Folkrepubliken. Idag bildar Gdańsk, tillsammans med angränsande Gdynia och Sopot, ett storstadsområde som kallas Trójmiasto (”trestaden”).

Sopot är en av södra Östersjökustens mest förnämsta bad- och kurorter, som är präglad av sekelskiftets jugendarkitektur. Mitt på stranden i Sopot finns Europas längsta träpir (511,5 m), en populär destination för promenader och gatufester, samt en stor småbåtshamn. Genom tubkikarna på piren kan man beundra havsutsikten, för härifrån ser man ut över Gdańskbukten med dess många båtar, till grannstäderna Gdynia och Gdańsk, med krigsmonumentet Westerplatte, och vid soligt väder även den långa halvön Hel. Här finns dessutom en av Polens trevligaste gågator, ul. Bohaterów Monte Cassino (som även kallas för Monciak) med många pubar och klubbar och det sneda huset. På sommaren är gatan full med gatuteaterföreställningar, musiker och porträttmålare som tillsammans med den
vackra jugendbebyggelsen bildar en helt unik kontinental atmosfär.

Oliwa, även känd som Olivia på svenska, är en stadsdel I Gdańsk. Första gången Oliwa nämndes vid namn är i samband med grundandet av Cisterciensklostret 1186. Här slöts fred mellan Sverige och Polen år 1660 efter ett femårigt krig. 1926 införlivades Oliwa med staden Danzig. Oliwakatedralen finns också här med sin stora berömda orgel som byggdes mellan 1763 och 1788 av Johann Wilhelm Wulff som var cisterciensmunk. Orgeln används dagligen för konserter.

Riddarborgen i Malbork är den största fästningen som byggdes under medeltiden i Europa. Man började bygga den på 1370-talet och avslutade arbetet först i början av 1400-talet. Det var tyska orden som byggde den. 1309 blev Malbork (på tyska Marienburg) ordens huvudstad i Europa. Ända fram till 1626 blev borgen aldrig erövrad av någon arme. Det var först den svenska armen som under fälttåget i Preussen lyckades att besegra besättningen och inta borgen. Historien upprepades 1656 och 1702. Det är intressant i det här sammanhanget att borgen tre gånger erövrades av Stenbockar: Gustav Eriksson Stenbock, hans son Gustav Otto Stenbock och hans son Magnus Stenbock…

Lägret i Stutthof byggdes redan i juli 1939 med tanke på närmande kriget. Den 2 september 1939 1500 polska intelektuella, präster och soldater greps och fångades av tyskar. Med detta började massarresteringar. I Stutthof vistades 110 000 människor från 25 olika länder varav ungefär 85 000 dog i lägret. Idag på föredetta lägrets område finns Statliga Museet Stutthof och monument över nazisternas offer.