Följ med till anrika och överraskande Plovdiv, Europas kulturhuvudstad 2019! Plovdiv är en av Europas äldsta städer, grundad för mellan 6000 och 8000 år sedan, där de svunna seklen har lämnat rika spår. Vi får känna historiens vingslag i Gamla Stadens kullerstensgränder, besöka stadens kyrkor, den romerska amfiteatern, fästningsmurarna och många andra minnesmärken. I Plovdivs natursköna omgivningar ligger Rodopibergen och det världsberömda Bachkovo-klostret, dit vi beger oss på en heldagsutflykt. Vi gör även en dagsutflykt till det världsarvslistade Rila-klostret, grundat på 900-talet av eremitmunken Johannes av Rila, besöker tsar Ivan Asens fästning från 1200-talet samt lär känna världsstaden Sofia. Strax utanför Sofia får vi se den världsarvslistade Bojana-kyrkan med dess unika medeltida väggmålningar.

Reseledaren teol. dr. Johannes Pulkkanen (nedan i bild) har tidigare lett uppskattade resor till Georgien, Armenien, Grekland, Ryssland, Spanien och även en tidigare resa till städerna Sofia och Plovdiv i Bulgarien.

DESTINATION Sofia och Plovdiv
PERIOD 21/10 – 25/10 2019
PRIS 9850 kr
AVRESEORT Stockholm
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Halvpension
4-stjärniga hotell i Sofia och Plovdiv Fullödigt program
Inträden till Rila-klostret, Bachkovo-klostret, Asen-borgen och den romerska amfiteatern i Plovdiv  Alla transporter på plats i Bulgarien
Reseledare från Sverige samt lokal guide som talar engelska EU-moms
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch Eventuella dricks
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
Eventuella inträden till inte listade valfria besöksmål
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar. De lokala guiderna i Bulgarien talar engelska.
SISTA ANMÄLNINGSDATUM 24 september
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 1000 kr

Preliminärt dagsprogram.

1

Måndag 21/10:


Ankomst till Sofia kl. 22.55. Transfer från flygplatsen. Incheckning på hotellet och övernattning.

2

Tisdag 22/10:


Frukost. Avresa till den världsarvslistade Boyana-kyrkan, känd för sina unika medeltida väggmålningar. Vi fortsätter sedan till Rila-klostret, som även det finns med på UNESCO:s världsarvslista. Rilaklostret är det mest enastående exemplet på klosterkonst och -arkitektur i Bulgarien. Guidad tur i klostret. Besök i Jungfrufödelse-kyrkan med dess undergörande ikon av Guds Moder och magnifika förgyllda ikonostas, samt i det gamla klosterköket och i museet, där klostrets långa historia bevarats. Här får vi bl.a. se det utsökta träkors, som snidades under tolv år av en munk vid namn Rafael. Vi får slutligen möjlighet att njuta av den spektakulära utsikten över bergen och omgivningarna innan det är dags för återresa till Sofia. Middag på hotellet. Övernattning.

3

Onsdag 23/10:


Frukost. Utcheckning från hotellet. Stadsrundtur till fots i Sofia. Rundturens höjdpunkter: St. Georgskyrkan, presidentadministrationen, Nationella arkeologiska museet, Sveta Nedelja-kyrkan – den gamla metropolitkyrkan, Nationalteatern, det före detta kungliga palatset (numera Nationella konstgalleriet och Etnografiska museet), Ryska St. Nikolaus-kyrkan, Bulgariska vetenskapsakademien, Bulgariska nationalförsamlingens torg, där det imponerande Tsar Osvoboditel-monumentet som restes år 1907 av den italienska skulptören Arnoldo Zocchi står, Heliga synoden, St. Sofia-kyrkan, Bulgariska nationalgalleriet för utländsk konst, Alexander Nevski-katedralen – den största katedralen i Bulgarien (utan inträdesavgift) och, enligt många, den mest spektakulära byggnaden i Sofia.
Avfärd mot Plovdiv – kulturhuvudstaden i Europa 2019. Det “uråldriga och eviga” Plovdiv är en av de mest inbjudande städerna i Bulgarien och på Balkan. Staden grundades för mellan 6000 och 8000 år sedan, vilket gör den äldre än Rom och till och med Peking. Plovdiv är en storslagen kombination av historiska skatter och den moderna stadens livlighet, med ett omfattande kulturliv. Här går vi på en rundtur till fots i Gamla staden, som är ett arkeologiskt reservat och täcker området runt de tre kullar där den ursprungliga staden var belägen. Här har stadens rika historia skrivits: thraker, romare, greker, turkar och till och med hunner har satt sina spår i området. Vi tar en trevlig promenad längs kullerstensgatorna och får se talrika färggranna hus från den bulgariska renässansen, kyrkor, arkeologiska monument, museer och de gamla fästningsmurarna, samt det allra viktigaste landmärket – den romerska amfiteatern. Incheckning på hotellet. Middag och övernattning.

4

Torsdag 24/10:


Frukost. Avfärd mot Bachkovoklostret. Klostret är det näst största i Bulgarien, grundades år 1083 och är en av den bulgariska historiens allra heligaste platser. Här får vi besöka Jungfru Maria-kyrkan, byggd år 1604, där en värdefull ikon av Guds Moder från 1000–1100-talet förvaras. Enligt legenden och det stora antalet helade människor så tros denna anmärkningsvärda ikon ha undergörande kraft. Bredvid Jungfru Maria-kyrkan ligger Ärkeängelskyrkan, byggd på 1100-talet. Bachkovoklostrets matsal är en annan pärla, där många färggranna väggmålningar från år 1643 har bevarats. Förutom väggmålningen av Domedagen får vi även se fresker av profeter, helgon, munkar och antika filosofer och författare som Sokrates, Aristoteles, Platon och många andra. Den panoramiska väggmålningen på matsalens yttervägg föreställer klostret med alla dess byggnader ur fågelperspektiv. Detta är den största sceniska väggmålningen på Balkanhalvön! På den andra klostergården ligger St. Nikolaus-kyrkan, som byggdes mellan 1834 och 1837. Gatan som leder upp till klostret är mycket pittoresk – den är kantad med små stånd som erbjuder souvenirer, smycken och glass. Fritid för lunch. En rekommendation är att smaka den berömda ”kebapcheta” – en bulgarisk maträtt på grillad, kryddad köttfärs, som med fördel kan kombineras med en ”shopska”-sallad.
Återfärd till Plovdiv med stopp på vägen för besök i tsar Ivan Asens fästning. Asen var en vis regent i det Andra bulgariska riket. I fästningen finns en kyrka från 1200-talet, där utmärkta exempel på dåtidens ikonografi finns bevarade. Vid fästningens topp avnjuter vi en storslagen 360 graders utsikt över Rodopibergen, staden Asenovgrad, den thrakiska dalen och de respektingivande Balkanbergen, vars högsta punkt, berget Botev, skönjs i fjärran.
Återkomst till Plovdiv. Fritid. Middag och övernattning.

5

Fredag 25/10:


Frukost. Fritid för vila, shopping eller sightseeing. Utcheckning från hotellet. Transport till flygplatsen i Sofia.