Upplev Alla Helgons Fest i Fátima! Välkommen till denna pilgrimsresa som fyller höstlovet med tre lugna dagar av retreatkaraktär och med tre dagar med ett rikt program som låter oss få del i den historiska och nutida rikedom som centrala Lissabon och Fátima med omnejd har att erbjuda (se programmet för detaljer). Resans kaplan och reseledare p. Tadeusz Bienasz kommer från Polen och blev prästvigd i Sverige. Han har arbetat internationellt bland annat i Ryssland med uppbyggandet av ett katolskt prästseminarium och som medarbetare på Radio Maria, en internationell katolsk radiokanal. Numera bor han i kommuniteten Berget i Rättvik och ansvarar bland annat för den dagliga mässan och undervisning.​

DESTINATION Fátima och Lissabon i Portugal
PERIOD 27/10 – 2/11 2018
RESELEDARE f. Tadeusz Bienasz
PRIS Anges inom kort
AVRESEORT Stockholm (Arlanda)
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Halvpension
Svensktalande guide två dagar 3-stjärnigt hotell vid sanktuariet i Fátima
Engelsktalade guide en dag Inträden till heliga Marias kyrka i Belém, klostren Alcobaça och Batalha, samt utställningen Light & Peace
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch och måltidsdryck Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Eventuella andra inträden Dricks
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar. En dag har vi en engelsktalande guide.
SISTA ANMÄLAN Anges senare
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 1500 kr
1

Lördag 27 oktober

Vi anländer till Lissabons flygplats som ligger mitt i staden på förmiddagen kl. 10.25, möter vår guide och tillbringar vår första resdag med att bekanta oss med stadens centrala delar. Lissabon ligger på sju kullar och var en gång i tiden Europas största handelsstad, när de portugisiska upptäcktsresandena hade upptäckt hur man tog sig sjövägen både till Asien runt Afrika och till Brasilien. Staden har tillhört Portugal sedan 1147 då Alfons I intog staden som varit ockuperad av muslimerna sedan 716. Lissabon blev Portugals huvudstad 1256 och storstadsområdet har idag 2,8 miljoner invånare. Vår rundtur börjar i Alfama, Lissabons äldsta stadsdel som kännetecknas av smala och krokiga gränder. Här besöker vi S:t Antonius av Paduas kyrka och Lissabons katedral, samt den välkända gågatan Rua Augusta som börjar och slutar med två imponerande torg: Praça do Comércio och Praça de D. Pedro IV. Efter lunch på egen hand besöker vi den helige Hieronymos kloster, ett Unesco-världsarv, och underbara Belém (som betyder Betlehem på portugisiska). Liksom klostret uppfördes det ikoniska, befästa Belémtornet under tidigt 1500-tal i manuelisk sengotisk stil för att fira Vasco de Gamas upptäckt av sjövägen till Indien. Vi ser även monumentet till de många berömda upptäckterna som uppfördes 1960. Efter programmet i Lissabon reser vi med buss till Fátima där vi checkar in på hotellet och avnjuter en sen middag tillsammans.
2

Söndag 28 oktober

Efter frukost och mässa i sanktuariet, följer en grundlig introduktion till allt det som centrala Fátima har att erbjuda. Vår guide börjar med att visa oss runt i den nya Vår Fru av Fátima-kyrkan,  som rymmer 8500 personer, samt i Heliga Treenighetsbasilikan. Vi besöker även Lilla uppenbarelsekapellet och andra centrala kapell där präster hör bikt på olika språk. Efter lunch på egen hand vandrar vi den berömda korsvägen med sina 15 stationer. Mellan den åttonde och nionde stationen finns ett monument på en plats som kallas Valinhos, där den fjärde uppenbarelse av Jungfru Maria för herdebarnen ägde rum den 19 augusti 1917. Därefter besöker vi den lilla byn Aljustrel där herdebarnen växte upp och kyrkan där de döptes, samt kyrkogården där de ursprungligen begravdes, innan de flyttades till Vår Fru av Fátima-basilikan där de ligger idag.

Senare på kvällen, och varje kväll, finns det möjlighet att delta i rosenkransbönen och ljusprocessionen som börjar kl. 21.30.

3

Måndag 29 oktober

Dag av retreatkaraktär i hjärtat av Fátima: helig mässa, korsvägsandakt, föreläsning och samtal om uppenbarelserna i Fátima, middag och samkväm, rosenkransbön och ljusprocession.
4

Tisdag 30 oktober

Dag av retreatkaraktär (som ovan)
5

Onsdag 31 oktober

På morgonen åker vi på en utflykt, först till cistercienserklostret i Alcobaça som grundades 1153 av Portugals första kung Alfonso Henriques, och sedan vidare till Nazaré (som betyder Nasaret på portugisiska) vid den atlantiska kusten för att besöka Vår Frus vallfärdskyrka där. Efteråt har vi fritid vid stranden för lunch och bad för de som vill. På eftermiddagen åker vi till det 600 år gamla kungliga dominikanklostret i Batalha, byggt i den flamboyant-gotiska stilen till minne av det moderna Portugals födelse genom slaget av Aljubarrota den 14 augusti 1385.  Vi återvänder sedan till Fátima för middag och samkväm.
6

Torsdag 1 november

Alla Helgons Fest. Dag av retreatkaraktär (som ovan)
7

Fredag 2 november

Frukost och transfer till flyget som avgår från Lissabon kl. 12.45.