Upplev Alla Helgons Fest i Fátima! Välkommen till denna pilgrimsresa som fyller höstlovet med tre lugna dagar av retreatkaraktär och med tre dagar med ett rikt program som låter oss få del i den historiska och nutida rikedom som centrala Lissabon och Fátima med omnejd har att erbjuda (se programmet för detaljer). Resans kaplan och reseledare p. Tadeusz Bienasz kommer från Polen och blev prästvigd i Sverige. Han har arbetat internationellt bland annat i Ryssland med uppbyggandet av ett katolskt prästseminarium och som medarbetare på Radio Maria, en internationell katolsk radiokanal. Numera bor han i kommuniteten Berget i Rättvik och ansvarar bland annat för den dagliga mässan och undervisning.​

DESTINATION Fátima och Lissabon i Portugal
PERIOD 27/10 – 2/11 2018
RESELEDARE f. Tadeusz Bienasz
PRIS Anges inom kort
AVRESEORT Stockholm (Arlanda)
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Halvpension
Svensktalande guide en dag 3-stjärnigt hotell vid sanktuariet i Fátima
Engelsktalade guide en dag Inträden till heliga Marias kyrka i Belém, klostren Alcobaça och Batalha, samt utställningen Light & Peace
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch och måltidsdryck Reseförsäkring och avbeställningsskydd
Eventuella andra inträden Dricks
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar. En dag har vi en engelsktalande guide.
SISTA ANMÄLAN 26 juli
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 1750 kr
1

Lördag 27 oktober

Vi anländer till Lissabons flygplats som ligger mitt i staden på förmiddagen kl. 10.25, möter vår guide och tillbringar vår första resdag med att bekanta oss med stadens centrala delar. Lissabon ligger på sju kullar och var en gång i tiden Europas största handelsstad, när de portugisiska upptäcktsresandena hade upptäckt hur man tog sig sjövägen både till Asien runt Afrika och till Brasilien. Staden har tillhört Portugal sedan 1147 då Alfons I intog staden som varit ockuperad av muslimerna sedan 716. Lissabon blev Portugals huvudstad 1256 och storstadsområdet har idag 2,8 miljoner invånare. Vår rundtur börjar i Alfama, Lissabons äldsta stadsdel som kännetecknas av smala och krokiga gränder. Här besöker vi S:t Antonius av Paduas kyrka och Lissabons katedral, samt den välkända gågatan Rua Augusta som börjar och slutar med två imponerande torg: Praça do Comércio och Praça de D. Pedro IV. Efter lunch på egen hand besöker vi den helige Hieronymos kloster, ett Unesco-världsarv, och underbara Belém (som betyder Betlehem på portugisiska). Liksom klostret uppfördes det ikoniska, befästa Belémtornet under tidigt 1500-tal i manuelisk sengotisk stil för att fira Vasco de Gamas upptäckt av sjövägen till Indien. Vi ser även monumentet till de många berömda upptäckterna som uppfördes 1960. Efter programmet i Lissabon reser vi med buss till Fátima där vi checkar in på hotellet och avnjuter en sen middag tillsammans.
2

Söndag 28 oktober

Efter frukosten och mässan i sanktuariet vandrar vi Korsets väg tillsammans, med 15 stationer och ett katolskt kapell längs den väg som herdarna brukade gå. Mellan den åttonde och nionde stationen finns ett monument på en plats som kallas Valinhos, där de tre herdebarnens fjärde uppenbarelse av Jungfru Maria ägde rum den 19 augusti 1917. Därefter besöker vi den lilla byn Aljustrel där herdebarnen växte upp och kyrkan där de döptes, samt kyrkogården där de ursprungligen begravdes, innan de flyttades till Vår Fru av Fátima-basilikan där de ligger idag. Efter lunch på egen hand följer en rundvandring (utan extern guide) i centrala Fátima, som visar allt platsen har att erbjuda. Vi börjar med att besöka Vår Fru av Fátima-basilikan, som är dubbelt så stor som St. Peterskyrkan i Rom, följt av den nya Heliga Treenighetskyrkan som rymmer 8500 personer. Vi besöker även Lilla uppenbarelsekapellet och andra centrala kapell som det även går att bikta sig i.
.
Priset inkluderar inträde till utställningen Light & Peace, där delar av sanktuariemuseets föremål visas upp, såsom samlingar av smycken och kläder som tillhört pilgrimer till Fátima, inklusive flera påvar, samt många andra intressanta föremål. Utställningen kan besökas valfri dag.
.
Varje kväll i Fátima finns det möjlighet att delta i rosenkransbönen och ljusprocessionen som börjar kl. 21.30.
3

Måndag 29 oktober

På morgonen åker vi på en utflykt, först till cistercienserklostret i Alcobaça som grundades 1153 av Portugals första kung Alfonso Henriques, och sedan vidare till Nazaré (som betyder Nasaret på portugisiska) vid den atlantiska kusten för att besöka Vår Frus vallfärdskyrka där. Efteråt har vi fritid vid stranden för lunch. På eftermiddagen åker vi till det 600 år gamla kungliga dominikanklostret i Batalha, byggt i den flamboyant-gotiska stilen till minne av det moderna Portugals födelse genom slaget av Aljubarrota den 14 augusti 1385. Vi återvänder sedan till Fátima för middag och samkväm.
4-6

30 oktober - 1 november

Dagar av retreatkaraktär i hjärtat av Fátima som avslutas med Alla Helgons Fest: helig mässa, korsvägsandakt, föreläsning och samtal om uppenbarelserna i Fátima, middag och samkväm, rosenkransbön och ljusprocession.
7

Fredag 2 november

Frukost och transfer till flyget som avgår från Lissabon kl. 12.45.