När den sydeuropeiska värmen gått över till temperaturer som vi i Norden förknippar med tidig höst innan kylan tar över är det läge att få upptäcka det historiska och kristna Bulgarien genom världsstäderna Sofia och Plovdiv. Den sistnämnda staden är en av de mesta attraktiva i Bulgarien och balkanländerna, inte minst tack vare områdets rika historia och närheten till Rodopibergen och det världsberömda Bachkovo-klostret. Innan vi kommer dit, får vi dock bekanta oss med huvudstaden Sofias många sevärdheter. På vägen till Plovdiv stannar vi också vid det världsarvslistade Rila-klostret.

Reseledaren Johannes Pulkkanen har lett resor till länder som Georgien, Armenien, Grekland, Italien och Spanien. Under resan leder han en frivillig morgonbön efter ortodox ordning.

DESTINATION Sofia och Plovdiv
PERIOD 30/10 – 3/11 2017
PRIS 8700 kr
AVRESEORT Stockholm
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Halvpension
4-stjärniga hotell i Sofia och Plovdiv Fullödigt program
Inträden till Rila-klostret, Bachkovo-klostret, Asen-borgen och den romerska amfiteatern i Plovdiv  Alla transporter på plats i Bulgarien
Reseledare från Sverige samt lokal guide som talar engelska EU-moms
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch Eventuella dricks
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
Eventuella inträden till inte listade valfria besöksmål
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar. De lokala guiderna i Bulgarien talar engelska.
SISTA ANMÄLNINGSDATUM 28 september
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 1000 kr

Preliminärt dagsprogram.

1

Måndag 30/10:


Ankomst till Sofia kl. 22.45. Hämtning från flygplatsen och transport till hotellet. Incheckning och övernattning.

2

Tisdag 31/10:


Frukost. Stadsrundtur till fots i Sofia. Rundturens höjdpunkter: St. Georgskyrkan, presidentadministrationen, Nationella arkeologiska museet, Banya Bashi-moskén från 1500-talet, Sveta Nedelja-kyrkan – en gammal storstadskyrka, Nationalteatern, det före detta kungliga palatset (nu Nationella konstgalleriet och Etnografiska museet), Ryska St. Nikolaus-kyrkan, Bulgariska vetenskapsakademien, Bulgariska nationalförsamlingens torg, där det imponerande Tsar Osvoboditel-monumentet som restes år 1907 av den italienska skulptören Arnoldo Zocchi står, Heliga synoden, St. Sofia-kyrkan, Bulgariska nationalgalleriet för utländsk konst, Alexander Nevski-katedralen – den största katedralen i Bulgarien (utan inträdesavgift) och enligt många den mest spektakulära byggnaden i Sofia.
Fritid på eftermiddagen för att utforska staden på egen hand. Övernattning.

3

Onsdag 1/11:


Frukost. Utcheckning från hotellet. Avfärd mot Rilaklostret som står med på Unescos världsarvslista. Rilaklostret är det mest enastående exemplet på klosterkonst och -arkitektur i Bulgarien. Guidad tur i klostret. Besök i Jungfrufödelse-kyrkan som har en mirakulös jungfruikon och en magnifik förgylld ikonostas, samt i det gamla köket och i museet där klostrets långa och heroiska historia bevaras och det kända träkorset som under en period på tolv år snidades av en munk som hette Rafael förvaras. Härifrån finns dessutom många möjligheter att njuta av den spekakulära utsikten över bergen och den omgivande naturen.
Avfärd mot Plovdiv – framtidens kulturhuvudstad i Europa år 2019! “Uråldrig och evig”, Plovdiv är en av de mesta attraktiva städerna i Bulgarien och balkanländerna. Den första grunden lades här mellan 6–8000 år sedan, vilket gör staden äldre än Rom och till och med Peking. Plovdiv är en storslagen kombination av riktiga historiska och arkeologiska skatter och den moderna stadens livlighet, med ett omfattande kultur- och nattliv.
Incheckning på hotellet. Övernattning.

4

Torsdag 2/11:


Frukost. Rundtur till fots i Gamla staden. Den har förklarats ett arkeologiskt reservat och täcker området runt tre kullar där den ursprungliga staden var belägen. En hel del historia har skrivits här – thraker, romare, greker, turkar och till och med hunner har satt sina spår i området. En trevlig promenad på kullerstensgatorna för att se talrika färggranna hus från den bulgariska renässansen, kyrkor, arkeologiska monument och museer och stora murar som hör till gamla fästningar, samt det allra viktigaste landmärket – den romerska amfiteatern.
Avfärd mot Bachkovoklostret. Klostret är det näst största i Bulgarien, grundades år 1083 och är en av de allra heligaste platserna i bulgarisk historia. Inuti finns Jungfru Maria-kyrkan som byggdes år 1604 där en värdefull St. Maria-ikon från 10–1100-talet förvaras. Enligt legenden och det stora antalet helade människor så tros denna amärkningsvärda ikon ha undergörande kraft. Bredvid Jungru Maria-kyrkan ligger Ärkeängelskyrkan som är daterad till 1100-talet. Bachkovoklostrets matsal är en annan pärla i området där många färggranna väggmålningar har bevarats från år 1643. Bland domedagsfreskomålningen kan även bilder av profeter, helgon, munkar och antika filosofer och författare som Sokrates, Aristoteles, Platon och många andra bevittnas. Den panoramiska väggmålningen på matsalens yttervägg representerar ett fågelperspektiv av klostret med alla dess omgivande byggnader från 1807. Detta är den största sceniska väggmålningen på Balkanhalvön! I den andra klostergården är St. Nikolaus-kyrkan som byggdes mellan 1834 och 1837 belägen. Gatan som leder upp till klostret är otroligt pittoresk – det finns gott om små stånd på båda sidor som erbjuder souvenirer, smycken och glass. Fritid för lunch. En rekommendation är att prova den berömda ”kebapcheta” – en bulgarisk maträtt som består av grillad och kryddad köttfärs och kan kombineras med ”shopska”-sallad.
Återfärd till Plovdiv med stopp på vägen för besök i tsar Ivan Asens fästning. Asen var en vis regent i det Andra bulgariska riket. En antik kyrka som går tillbaka till 1200-talet finns här, fylld med autenisk ikonografi. Vid fästningens topp kan en storslagen 360 graders utsikt över Rodopibergen, staden Asenovgrad, den thrakiska dalen och de respektingivande Balkanbergen vars högsta punkt på berget Botev är synlig på långt avstånd.
Återkomst till Plovdiv. Övernattning.

5

Fredag 3/11:


Frukost. Fritid för vila, shopping eller sightseeing. Utcheckning från hotellet. Transport till flygplatsen i Sofia kl. 15.00.