Linköpings Domkyrkas Vänner tillsammans med Svenska församlingen i Köpenhamn erbjuder sina medlemmar och andra intresserade en Katedralresa till England under Kristi himmelfärdshelgen i maj 2018. Resan utförs i arrangemang av Pilgrim Travel och är koncentrerad till det natursköna södra England med rika kulturskatter, inkluderande välbevarade byar och städer sedan medeltiden. Flera av katedraler vi ska besöka har rötter mer än 1200 år tillbaka i tiden, långt innan normanderna erövrade England 1066. Den anglikanska kyrkan och Svenska kyrkan har under lång tid samverkat, bl a inom Borgågemenskapen, vilket bl a innebär förbönsgemenskap. Sedan lång tid tillbaka är Domkyrkoförsamlingen i St Albans en av Linköpings Domkyrkoförsamlings vänförsamlingar med en nära gemenskap. Resan avslutas med ett besök i staden St Albans med sin mäktiga katedral och talrika romerska lämningar. Den unggotiska arkitekturen i Linköpings domkyrka har tagit starkt intryck från engelska stenmästare, vilket vi kommer att se tydligt vid besök i flera av de engelska katedralerna.
Närmare information om besöksmålen under resan kas fås av Kyrkoherden i Svenska församlingen i Köpenhamn, Thomas Stoor (e-post: thomas.stoor@svenskakyrkan.se) eller av ordföranden i Domkyrkans vänner i Linköping, Per-Eric Lindgren (e-post: perlin15@gmail.com).

DESTINATION England
PERIOD 9/5 – 14/5 2018
PRIS 9900 kr
AVRESEORT Köpenhamn. Tillvalet flyg från Stockholm ARN kostar 600 kr. Deltagare ordnar transporterna till och från dessa flygplatser på egen hand. Om du vill ha hjälp med att boka övernattning i Köpenhamn eller på Arlanda i anslutning till flygen kan du kontakta Pilgrim Travel via e-post info@pilgrimtravel.se eller per telefon 018-4444 533.
FLYGTIDER OCH FLYGBOLAG Utresa Köpenhamn-London Heathrow 09-maj-18 kl. 11.05-12.10, hemresa London Heathrow-Köpenhamn 14-maj-18 kl. 18.55-21.55. Alternativt utresa Stockholm ARN-London Heathrow 09-maj-18 kl. 11.35-13.20, hemresa London Heathrow-Stockholm ARN 14-maj-18 kl. 17.00-20.35. Flygbolaget är Brittish Airways.
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Del i dubbelrum
Halvpension EU-moms
Alla inträden enligt program  Alla transporter enligt program
Reseledare från Pilgrim Travel Kaplan
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch och måltidsdryck till middag Eventuella dricks
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar och gå i trappor.
SISTA ANMÄLNINGSDATUM Den 5 mars 2018. Denna dag måste 25% av flyget betalas.
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 1600 kr
1

Onsdag 9/5:

Ankomst till flygplatsen London Heathrow vid lunchtid. Från Heathrow fortsätter vi till Winchester där vi besöker katedralen, vars äldsta delar har sitt ursprung i den äldsta kristna kulturen i detta område. Redan på 600-talet tillkom den första kyrkan här som en klosterkyrka. De äldsta delarna av den nuvarande katedralen, en av de största i England, är från sent 1000-tal. I Winchester besöker vi även det närbelägna Winchester Castle med sin riddarsal, som bevarar en 1200-talskopia av kung Arthurs ikoniska runda bord. Efter katedralens aftonbön kl. 17.30 fortsätter vi färden mot vårt hotell, det 4-stjärniga Holiday Inn Salisbury-Stonehenge nära staden Salisbury. Vi checkar in, äter sen middag och övernattar.

2

Torsdag 10/5:

Efter frukost börjar vi dagen med att besöka Salisbury Cathedral som med sina torn och sin spira på 123,5 m är den högsta i England. Den byggdes under kort tid i mitten av 1200-talet och var från början också ett viktigt lärdomscentrum, jämförbart med Oxford. Vi besöker Magna Carta-utställningen och beser den vackra unggotiska arkitekturen såväl exteriört som interiört, mycket väl bevarad. Från Salisbury fortsätter vi till Exeter. Efter lunch på egen hand besöker vi Exeter Cathedral byggd under många, långa år mellan 1112 och 1400. Dess serie av femtio unika misericordiae är den äldsta bevarade i England. Här besöker vi också det berömda Exeter Guildhall. Om tiden medger besöker vi även Cleeve Abbey i Washford. Detta en gång mycket mäktiga och inflytelserika cistercienserkloster i södra England är ett av de få engelska kloster som undgått förstörelse under de oroliga tiderna kring reformationen på 1500-talet och inbördeskriget vid 1600-talets mitt. På kvällen anländer vi till Bristol och vårt 3-stjärniga Arnos Manor Hotel strax utanför stadens centrum.

3

Fredag 11/5:

Efter frukosten reser vi till Glastonbury Abbey som på 1300-talet var närmast Westminster Abbey i rikedom och inflytande. Vi beser de mycket vackra och än idag mäktiga ruinerna. Sedan fortsätter vi till den lilla välbevarade staden Wells för att se stadens katedral som är en av de få i ren gotisk stil. Många betraktar denna katedral som byggdes mellan 1176 och 1490 som den vackraste i England. Efter lunch på egen hand i Wells besöker vi biskopspalatset och fortsätter sedan till den mer än 2000 år gamla staden Bath, för att bekanta oss med Bath Abbey, de romerska baden och det romerska museet. Bath Abbey startade som ett nunnekloster under 600-talets andra halva. Sedan dess har den renoverats och byggts om i omgångar i den engelska perpendikulära, sengotiska stilen. Efter att ha besökt dessa unika platser återvänder vi till vårt hotell i Bristol.

4

Lördag 12/5:

Från Bristol reser vi till Gloucester för att besöka nästa katedral, som också är i den engelska perpendikel-gotiska stilen. Här blev många scener i den första, andra och sjätte Harry Potter-filmerna inspelade. Från Gloucester fortsätter vi till Tewkesbury Abbey, som är den näst största församlingskyrkan i England, och Deerhurst Priory Saxon Church vars arkitektur bär spår av 800-talets karolinska kontinentala romanska arkitektur. Efter egen tid för lunch i Tewkesbury följer Worcester Cathedral som representerar alla engelska arkitekturstilar från normandisk till den redan nämna perpendikel-gotiska stilen. Från Worcester fortsätter vår resa till det 4-stjärniga Mercure St Albans Noke Hotel i utkanten av St Albans.

5

Söndag 13/5:

Vi deltar i gudstjänsten i den imponerande Coventry Cathedral från 1962 och fortsätter sedan till lärdomscentret Oxford där vi stannar för egna strövtåg i staden. I Oxford finns mycket att se och uppleva, bland annat många vackra medeltida collegebyggnader med nästan katedralliknande kapell och kyrkor, samt många museer och parker. Mot kvällen återvänder vi sedan till vårt hotell i St Albans.

6

Måndag 14/5:

Efter frukosten har vi en egen morgongudstjänst tillsammans, följt av en rundvandring i staden St Albans, som har fått sitt namn efter den förste kände kristne britten som också blev landets förste martyr. Enligt traditionen blev han dödad någon gång mellan åren 209-304 i samband med att han skyddade en flyende präst vid kullen där katedralen numera ligger. Vi beser katedralen, tidigare benediktinerklosterkyrka, en av Englands största. Vid katedralen börjar ett stort parkliknande område med romerska lämningar efter staden Verulamium. Om tiden medger finns möjlighet att på egen hand besöka det romerska museet och amfiteatern. Efter lunch på egen hand återvänder vi till flygplatsen Heathrow.