Upplev Kiev då staden är som vackrast: i försommarens blomstringstid. En gång i tiden var Kiev huvudstad i det medeltida Rus’, som sedan blev Ryssland och Ukraina. Staden har haft en enorm såväl kulturell som religiös betydelse. Vi gör en stadsvandring genom Kievs historiska centrum, tar bergbanan från bohemkvarteret Podol till Övre Staden och får uppleva folklivet på huvudgatan Chresjtjatik. I hjärtat av staden ligger Sofiakatedralen, byggd av Olof Skötkonungs svärson Jaroslav den Vise, som har några av världens mest välbevarade mosaiker från 1000-talets första hälft. Vi ägnar en heldag åt att utforska Stora Grottklostret (grundat 1051 av den helige Antonius av Kiev) med dess underjordiska kyrkor och celler, som sedan 1990 finns med på UNESCOs världsarvslista. Vi tar även en båttur på Dnjepr i vikingarnas spår, gör en utflykt till kloster i Kievs omnejd och tillbringar en dag i Tjernigov, en stad med medeltida anor. Vi bor på fräscha Hotell Mackintosh, som ligger i ett lugnt hörn av Kievs historiska centrum.

DESTINATION Kiev
PERIOD 28 maj – 2 juni 2019
GUIDE OCH RESELEDARE Johanna Hansson
PRIS 9200 kr
AVRESEORT Stockholm
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Helpension 3 dagar, halvpension 3 dagar
Hotell i Kievs historiska centrum Fullödigt program
Alla inträden Alla transporter på plats i Ukraina
Svensk reseledare och guide Lokal guide i Tjernigov
EJ INKLUDERAT I RESAN
En lunch En middag
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar. Den lokala guiden i Tjernigov talar engelska.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1400 kr extra.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG Anges senare
RESEBROSCHYR Öppna (kan laddas ner, skrivas ut och vikas till broschyr)
1

Tisdag 28/5:

Flyg till Kiev. Transfer till hotellet, incheckning. Välkomstmiddag på hotellet.
2

Onsdag 29/5:

Efter frukost ger vi oss av på en stadsvandring genom Kievs historiska centrum. Med bergbana tar vi oss upp till Övre Staden, Kievs äldsta stadskärna. Här besöker vi Sofiakatedralen (byggd 1037 av Jaroslav den Vise) med dess unika mosaiker från 1000-talet. Vi får även se Andreaskyrkan, som ligger på den plats där aposteln Andreas enligt legenden välsignade den blivande staden Kiev (aposteln besökte dessa trakter under sina missionärsresor). Därefter strosar vi nerför Andreasbacken, en av Kievs mest berömda och pittoreska gator. Här bodde på 1800-talet en rad kulturpersonligheter, bl.a. författaren Michail Bulgakov. Idag hyser Andreasbacken en konstmarknad under öppen himmel och en souvenirmarknad. I närområdet äter vi lunch på en restaurang med ukrainskt kök. Efter lunch får vi se stadens huvudtorg Majdan Nezalezjnosti, Gyllene Porten, den medeltida infarten till Kiev, samt Viadimir-basilikan med dess underbara väggmålningar . Vi avslutar dagen med en båttur på Dnjepr och njuter av vyerna från vattnet. Middag på hotellet.
3

Torsdag 30/5:

Denna dag utforskar vi Stora Grottklostret, grundat 1051 av den helige Antonius av Kiev (på UNESCOs världsarvslista sedan 1990). Vi börjar vår rundtur i Nedre klostret, där vi får vara med på morgongudstjänsten. Sedan besöker vi de underjordiska kyrkorna och cellerna där relikerna av 120 heliga munkar vilar. Lunch i klostrets pilgrimsmatsal. Därefter fortsätter vår rundtur i Övre klostret, där vi besöker klostrets huvudkatedral, kyrkorna samt ett museum med ukrainsk folkkonst. Från klocktornet får vi beundra den fantastiska utsikten över Dnjepr. Efter rundturen njuter vi av fritid i klostret med möjlighet att besöka bokhandeln och ikonbutiken. Middag på hotellet. Fritid.
4

Fredag 31/5:

Vi åker på en dagsutflykt till Tjernigov, en stad med medeltida anor som ligger 15 mil norr om Kiev. Här besöker vi Trefaldighetskatedralen (1696), Boris och Gleb-kyrkan, samt ett mindre grottkloster, grundat av den helige Antonius runt 1069. I dessa grottor finns tre underjordiska kyrkor. Lunch på en restaurang med ukrainskt kök i Tjernigov. Vi besöker även Tjernigovs medeltida stadskärna, Detinets, samt Kristi Förklaringskatedralen (1034). Middag på hotellet.
5

Lördag 1/6:

Dagens schema utgörs av en klostertur i Kiev med omnejd. Efter frukost beger vi oss med minibuss till den helige Jonas kloster (1868), som ligger i Kievs botaniska trädgård. Härifrån promenerar vi till Ärkeängeln Mikaels kloster, ett grottkloster från 1000-talet vars underjordiska gångar sträcker sig under Botaniska trädgården. Picknick i Botaniska trädgården. Sedan åker vi vidare till Trefaldighetsklostret i Kitajevo, som ligger inbäddat bland gröna kullar i utkanten av Kiev. Här levde på 1700-talet den heliga eremiten Dosithea. Vi besöker hennes grav och hennes cell i de närbelägna grottorna. Därefter går färden till Vvedenskij-klostret (1878), där det finns en undergörande ikon av Guds Moder. Middag på en restaurang med ukrainskt kök vid Dnjeprs strand.
6

Söndag 2/6:

Efter frukost beger vi oss med buss till det vackra Pokrov-klostret, grundat 1889 av den heliga storfurstinnan Anastasia Romanova. Här är vi med på söndagsgudstjänsten. Sedan återvänder vi till hotellet för lunch och utcheckning. Ledig eftermiddag i Kiev med möjlighet till egna strövtåg, museibesök och shopping. Därefter transfer till flygplatsen för hemfärd.