Upplev Kiev då staden är som vackrast: i kastanjeblomningens tid.  En gång i tiden var Kiev huvudstad i det medeltida Rus’, som sedan blev Ryssland och Ukraina. Staden har haft en enorm såväl kulturell som religiös betydelse. Vi gör en stadsvandring genom Kievs historiska centrum, tar bergbanan från bohem-kvarteret Podol till Övre Staden och får uppleva folklivet på huvudgatan Chresjtjatik. I hjärtat av staden ligger Sofia-katedralen, byggd av Olof Skötkonungs svärson Jaroslav den Vise, som har några av världens mest välbevarade mosaiker från 1000-talets första hälft. Vi ägnar en heldag åt att utforska Stora Grott-klostret (grundat 1051 av den helige Antonius av Kiev) med dess underjordiska kyrkor och celler, som sedan 1990 finns med på UNESCOs världsarvslista. Vi tar även en båttur på Dnjepr i vikingarnas spår, gör en utflykt till kloster i Kievs omnejd och tillbringar en dag i Tjernigov, en stad med medeltida anor. Vi bor på fräscha Hotell Mackintosh, som ligger i ett lugnt hörn av Kievs historiska centrum.

DESTINATION Kiev
PERIOD 9/5 – 14/5 2018
GUIDE OCH RESELEDARE Johanna Hansson
PRIS 8900 kr
AVRESEORT Stockholm
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Helpension (3 dgr), halvpension (2 dgr)
Hotell i Kievs historiska centrum Fullödigt program
Alla inträden Alla transporter på plats i Ukraina
Svensk reseledare och guide Lokala guider i Tjernigov och Pirogovo
EJ INKLUDERAT I RESAN
Regeringens miljöskatt för flygresor (250 kr) Lunch två dagar
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar. De lokala guiderna i Tjernigov och Pirogovo talar engelska.
SISTA ANMÄLAN 1 april OBS! Förlängt datum för sista anmälan p.g.a ett nytt avtal med flygbolaget
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 1200 kr
RESEBROSCHYR Öppna
1

Onsdag 9/5:


Flyget till Kiev avgår från Arlanda kl. 13.45, och vi anländer 17.00. Transfer till hotellet, incheckning. Välkomstmiddag.
2

Torsdag 10/5:


Efter frukost tar vi en båttur på Dnjepr och njuter av vyerna från vattnet. Sedan ger vi oss av på en stadsvandring genom Kievs historiska centrum. Med bergbana tar vi oss upp till Övre Staden, Kievs äldsta stadskärna. Här besöker vi Sofiakatedralen med dess unika mosaiker från 1000-talet och beundrar utsikten från klocktornet. Vi får även se Andreaskyrkan, som ligger på den plats där aposteln Andreas enligt legenden välsignade den blivande staden Kiev (aposteln besökte dessa trakter under sina missionärsresor). Därefter strosar vi nerför Andreasbacken, en av Kievs mest berömda och pittoreska gator. Här bodde på 1800-talet en rad kulturpersonligheter, bl.a. författaren Michail Bulgakov. Idag hyser Andreasbacken en konstmarknad under öppen himmel och en souvenirmarknad. I närområdet äter vi lunch på en restaurang med ukrainsk buffé. Efter lunch får vi se stadens huvudtorg, Majdan Nezalezjnosti, och promenera längs huvudgatan Chresjtjatik till Gyllene Porten, den medeltida infarten till Kiev (rekonstruerad 2007). Ledig tid på eftermiddagen. Middag på hotellet.
3

Fredag 11/5:


Denna dag utforskar vi Stora Grottklostret, grundat 1051 av den helige Antonius av Kiev (på UNESCOs världsarvslista sedan 1990). Vi börjar vår rundtur i Övre klostret, där vi besöker katedralen, kyrkorna samt ett överraskande museum med världens minsta skulpturer. Från klocktornet får vi njuta av en fantastisk utsikt över Dnjepr. Därefter äter vi lunch i klostrets pilgrimsmatsal. Under den guidade turen i Nedre klostret besöker vi de underjordiska kyrkorna och cellerna, där relikerna av 120 heliga munkar vilar. Efter rundturen njuter vi av fritid i klostret och dricker eftermiddagskaffe på pilgrimscaféet. Om tiden tillåter tar vi även en promenad till det närbelägna Vvedensky-klostret (1878), där det finns en undergörande ikon av Guds Moder. Middag på hotellet.
4

Lördag 12/5:


Vi åker på en dagsutflykt till Tjernigov, en stad med medeltida anor som ligger 15 mil norr om Kiev. Här besöker vi Trefaldighetskatedralen (1696), Boris och Gleb-kyrkan, som var Tjernigov-furstarnas gravkyrka, samt ett mindre grottkloster, grundat av den helige Antonius runt 1069. I dessa grottor finns tre underjordiska kyrkor. Vi besöker även Jeletsklostret (1000-talets andra hälft) och Kristi Förklaringskatedralen (1034). Vi äter lunch på en restaurang med ukarinskt nationalkök i Tjernigov och återvänder sedan till Kiev. Middag på hotellet.
5

Söndag 13/5:


Dagens schema utgörs av en klostertur i Kiev med omnejd.  Efter frukost beger vi oss med buss till det vackra Pokrov-klostret, grundat 1889 av den heliga storfurstinnan Anastasia Romanova. Här är vi med på söndagsgudstjänsten. Lunch på en restaurang i närområdet. Efter lunchen åker vi vidare till Ärkeängeln Mikaels kloster, ett grottkloster från 1000-talet vars underjordiska gångar sträcker sig under Botaniska trädgården. Härifrån promenerar vi till den helige Jonas kloster (1868), som är beläget i Kievs botaniska trädgård. Med bussen åker vi sedan vidare till Trefaldighetsklostret i Kitajevo, som ligger inbäddat bland gröna kullar i utkanten av Kiev. Här levde på 1700-talet den heliga eremiten Dosithea. Vi besöker hennes grav och hennes cell i de närbelägna grottorna. Middag på en restaurang med nationalkök vid Dnjeprs strand.
6

Måndag 14/5:


Ledig förmiddag i Kiev. Möjlighet till egna strövtåg, shopping och museibesök. Utcheckning från hotellet. Kl. 13 äter vi lunch på hotellet och beger oss sedan till friluftsmuseet Pirogovo, en ukrainsk motsvarighet till Skansen med över 300 gamla byggnader från olika hörn av landet. Här får vi en guidad visning på engelska och har sedan möjlighet att vandra runt på egen hand. Kl. 18 tar bussen oss sedan till flygplatsen. Planet lyfter mot Stockholm kl. 20.30 och vi landar på Arlanda 21.50.