I centrum för denna resa står världsarvet Meteora med sina spektakulära klippkloster och den ortodoxa andlighet och kultur som dessa föddes ur och uttrycker. I denna miljö vandrar vi mest till fots under fyra dagar, besöker kloster, deltar i deras gudstjänster och bekantar oss med ikonmålarkonsten och den grekiska kyrkomusiken genom besök hos ikonmålare och musiker. Under resans övriga dagar besöker vi också Berget Olympus, Thessaloniki och det kvinnliga Athos-inspirerade Maria Bebådelse-kloster i Ormylia.
Reseledaren TD Johannes Pulkkanen (bild nedan) har bland annat lett en rad resor till Det heliga Berget Athos i Grekland, Valamoklostret i Ryssland och det Karmelitiska Spanien. Han har också forskat i klostrens spiritualitet, och undervisat i teologiska ämnen på universitetsnivå.

DESTINATION Världsarvet Meteora, Berget Olympos, Thessaloniki och Ormylia
PRIS 12 450 kr
PERIOD 2-9  maj 2020
AVRESEORT Stockholm, andra orter möjliga med anslutningsflyg
RESELEDARE Johannes Pulkkanen
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Thessaloniki Flygtransfer
Del i dubbelrum Halvpension
Reseledare från Sverige Lokala engelsktalande guider
Möten med ikonmålare och kyrkomusiker Alla transporter enligt programmet
EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch Dricks (summa anges senare)
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar och gå i trappor. Eftersom vi har hotellet som bas är det inte mycket packning vi behöver ha med oss. Den lokala guiden i Meteora talar engelska.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1950 kr extra.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG
Rekommenderad reselitteratur ”Meteora: History of the Monasteries and Monasticism” av M. Provatakis-Theocharis
1

Lördag 2/5: Ankomst

Direktflyget från Arlanda med SAS avgår kl. 16.40 och vi ankommer till Thessaloniki kl. 20.40 lokal tid (= kl. 19.40 i Sverige). Under resan bjuds det på en måltid och efter ankomsten tar vi oss direkt till hotellet.
2

Söndag 3/5: Thessaloniki

Vi börjar dagen med att delta i söndagens liturgi i den närbelägna Helige Dimitrios kyrka. Helige Dimitrios är Thessalonikis skyddshelgon som led martyrdöden under Diocletianus och Galerius förföljelser i början av 300-talet. Redan år 413 reste de kristna i Thessaloniki en kyrka på platsen där han dog. Den nuvarande kyrkan på platsen är en basilika med fem skepp. Den restes 629–634. Direkt efter Liturgin gör vi en guidad rundvandring i denna kyrka som andas stadens kristna historia och nutid på många olika plan. Från kyrkan vandrar vi till fots mot vi mot Galerius Rotunda och triumfbåge vid Egnatia. Sedan gör vi en paus på ett område med många lunchalternativ. Efter pausen besöker vi det prisbelönta Bysantinska museet på Stratou och/eller det närliggande arkeologiska museet. Efter fritid på egen hand samlas vi på kvällen för gemensam middag på en närbelägen restaurang.
3

Måndag 4/5: Olympos och Sankt Dionysiosklostret

Denna dag reser vi österut, först till berget Olympos där vi stannar för att besöka Helige Dionysios kloster och staden Litochoro vid det enastående vackra Olymposbergets fot. Helige Dionysios grundade ett kloster på Olymposberget 1540 17 km från staden Litochoro. Det är i dag i ruiner, men håller på att restaureras. Vi besöker denna unika ruin med en färdigt renoverad klosterkyrka i sällskap av en svensktalande munk (om möjligt). Dessutom vandrar vi tillsammans till helige Dionysios grottkyrka belägen på en plats där Gud öppnade en källa och heliga källa. Vi besöker också kommunitetens nya kloster beläget 3 km från Litochoro. Det har 24 munkar som lever efter Athos monastiska regim. Platsen är känd för sin skönhet, sina rena naturprodukter och ett unikt klostermuseum som den ekumeniske patriarken Bartolomeus invigde 1999. Efter fritid för lunch i Litochoro fortsätter vi färden till Meteora där vi checkar in och äter middag.
4-7

Tisdag 5/5 - Fredag em 8/5: Meteora med omgivning

Under fyra dagar vandrar vi och vistas i Meteoras undersköna miljö, besöker dess spektakulära klippkloster, bekantar oss med den grekiska kyrkomusiken och ikonmålarkonsten genom konsert, gudstjänst och besök hos ikonmålare. I anslutning till ett besök i Stefanusklostret ska reseledaren Johannes Pulkkanen reflektera över ikonernas historiska och nutida betydelse, och i synnerhet över en av dess mest spektakulära ikoner målad av Vlasios Tsotsonis. Från Meteora reser vi till Thessaloniki fredagen den 28 april under eftermiddagens andra halva. Efter att ha checkat in på hotellet i Thessaloniki samlas vi för en gemensam middag på en närbelägen restaurang.
8

Lördag 9/5: Ormylia, Thessaloniki och Stockholm

Vi börjar dagen med en utflykt till det unika stora nunneklostret i Ormylia som är tillägnad åt Marie Bebådelse och som är känt för sin unika karitativt terapeutiska verksamhet. Detta systrakommunitet med ca 120 välutbildade nunnor hör ihop med Athosklostret Simopetra som också är känt för sina munkars höga andliga standard och utbildningsnivå. Efter besöket i Ormylia följer en fri eftermiddag i Thessaloniki fram till kl.19.00 då vi åker till flygplatsen. Direktflyget till Arlanda avgår klockan 21.40 och landar 23.50.