Välkomna att följa med till staden dit alla vägar bär. Att vandra på Roms slingrande, svarta kullerstensgränder är en vandring genom årtusenden. Kejsartidens kolonner och ruiner, trängs med medeltida kyrkor och lite svulstig barock. Ljudet av sirener och en pulserande trafik påminner om att staden fortfarande är levande och utvecklas.

Roms historia speglar som ingen annan stad Europas historia och Kyrkans historia. De båda flätas samman på ett sätt som gör att det inte går att skilja den ena historien från den andra, men tonvikten ligger för oss på Kyrkans förhållanden från Petrus och Paulus tid till idag.

Vi bor i bokstavlig mening intill Petersplatsen i ett välrenommerat klosterhotell ”Istituto Maria Santissima Bambina” som det katolska ordenssällskapet ”Heliga Barnet Marias Barmhärtighetssystrar” driver. Resans flygtider; morgonflyg till Rom den 16 april, och kvällsflyg hem den 19 ger oss hela fyra dagar att leva oss in Roms andliga, kulturella och historiska puls. Vår reseledare & kaplan är kyrkoherde Thomas Stoor som lett många tidigare resor till denna unika miljö.

DESTINATION Rom
DATUM 16-19 april 2020
PRÄST OCH RESELEDARE Thomas Stoor, präst i Svenska Kyrkan i Köpenhamn med mångårig erfarenhet av att guida resor i Rom.
PRIS Priset 7850 SEK (ca 5500 DK) gäller vid 20 eller fler deltagare. Skulle gruppen bli mindre, kan en mindre prisjustering bli nödvändig.
AVRESEORT Köpenhamn
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Enkel frukost alla dagar
Del i dubbelrum Svensk resekaplan
Flygtransfers Gällande skatter
EJ INKLUDERAT I RESAN
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
Inträden Lunch och middag
SVÅRIGHETSGRAD Vi kommer att gå mycket på Roms kullerstensbelagda gator så att det är ett måste kunna gå obehindrat.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men det finns också ett begränsat antal enkelrum tillgängliga mot ett tillägg på 750 SEK (ca 525 DK).
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift på 2500 SEK (ca 1750 DK) per person. Om du har ett danskt bankkort, behöver du betalar denna summa i SEK medan din bank drar en motsvarande summa i DK från ditt konto, alltså ca 1750 DK. Vi ber dig att ignorera den allmänna informationen på vår hemsida om att anmälningsavgiften är 2000 SEK. Denna resa har en upphöjd anmälningsavgift pga att boendet i Rom vill ha en tidigt deposition. Anmälningsavgiften fungerar både som en orderbekräftelse och en första delbetalning. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG 20 november 2019
1

Torsdag 16/4

Planet landar på Fiumicino kl 10.00. Efter transfer till boendet vid Petersplatsen följer introduktion till reseprogrammet samt paus för lunch. Efter lunchen träder vi in i Peterskyrkan. Under vandringen i den får vi se de olika monumenten, bl.a. Michelangelos världsberömda skulptur Pietà, drottning Christinas epitafium samt påven Johannes Paulus II gravplats. Vi försöker också besöka påvegrottorna under golvet där bl.a. drottning Christinas grav finns. Besöket avslutas med att vi klättrar upp i Peterskyrkans kupol (frivilligt) och ser Petersplatsen och Rom från ovan (inträde betalas av var och en). Dagen avslutas med en vandring till Birgittas hus vid Piazza Farnese och kvällsmässa kl. 19.00 med Svenska församlingen. Kören sjunger i mässan. Middag hos Birgittasystrarna (anmälan i förväg) och visning av Birgitta hus.
2

Fredag 17/4

Denna dag ägnar vi åt antikens Rom med promenad till pilgrimskyrkan Santa Maria in Arcoeli på Kapitolium där vi beser Il Bambino, Jesusdockan som får post från hela världen. Sedan rundvandring på Forum Romanum (inträde) där vi bl.a. ser den världsberömda Titusbågen. Därefter till Colosseum och lunch i närheten. Om möjligt avslutar vi med besök i den mycket spännande kyrkan San Clemente, som är en kyrka byggd på grunderna av ett antikt tempel och en fornkristen basilika.
Alldeles intill ser vi resterna efter gladiatorernas hus där de övade och vistades innan intåget i Colosseum. Fri kväll.
3

Lördag 18/4

Denna dag innehåller en lång stadsvandring till Piazzornas Rom (ta med bra skor): Piazza Navona, konstnärernas torg, Piazza della Rotonda med den antika byggnaden Panteon, Spanska trappan med den engelska poetens John Keats hus. Lunch i kvarteret och kaffe på det anrika Cafe Greco. Sedan fortsatt promenad till Fontana di Trevi där Anita Ekberg en gång badade i den berömda filmen ”La dolce vita”. Slutligen till Piazza Venezia vid Vittoria Emanuele-monumentet och avslutande besök i kyrkan Il Gesú, jesuiternas huvudkyrka. Gemensam middag på någon trevlig restaurang för den som vill.
4

Söndag 19/4

Vi planerar att kören sjunger i någon kyrka denna söndag. Annars deltar vi i mässan i Basilica di San Giovanni, Laterankyrkan med efterföljande besök i Scala Santa, den heliga trappan som kejsar Konstantins moder Helena tog med sig från Jerusalem, ett känt pilgrimsmål i Rom. Därefter fri eftermiddag till avresan samma kväll. Återsamling på hotellet för gemensam färd till flygplatsen på kvällen.