OBS paket utan resa!

Eftersom resor till Krakow finns i många olika prisklasser, med flyg, buss, tåg och båt och från de flesta avreseorter öppnar vi upp för individuell transportbokning. Vi hjälper er förstås gärna att boka dit- och hemresan om ni önskar! Eftersom ni kommer med olika färdmedel och olika tider kan programmet skifta något. Vi ser till att anpassa programmet efter detta så att ingen, i möjligaste mån, missar något!

Kraków, ansedd som en av Europas vackraste städer och med kyrkor i nästan varje gathörn. Med en stadskärna på UNESCOs lista över världsarv och ett sagoslott från 1300-talet i centrum är Kraków ett fantastiskt resmål!

Om det är någonstans man tar adventstiden på allvar så är det i Polen! I Kraków inväntas julen med världsberömda förberedelser, såsom julmarknad och julkrubbetävling. Vi kommer till Kraków första torsdagen i December, då den traditionella tävlingen om årets bästa julkrubbor äger rum. Andra dagen på resan firas Helige Nikolaus, som är förebilden för jultomten, Santa Claus. Vi tar oss tid att besöka julmarknaden, känna doften av apelsiner (förr i tiden en lyx just i juletider som fortfarande hör till Polens jultradition), samt besöka Krakóws många vackra kyrkor. Följ med oss på denna resa i adventstid och förbered dig inför firandet av vår Frälsares födelse!

Som sakkunnig reseledare har vi Maciej Onoszko, ordförande i Svensk- Polska Föreningen Gotland. Maciej är gymnasielärare och har rest med åtminstone tusen elever till Polen och känner till Kraków väl.

I Kraków bor vi på Dom św Szymona, Sankt Simons Hus. Det är ett klosterboende som tillhör Franciskanordens Mindrebröder. Boendet ligger bara ett par gator bort från Wawelslottet i centrala Kraków.

DESTINATION Kraków
PERIOD 5-8 December 2019
PRIS Från 4 400 kr, vid färre än 15 deltagare 4 900 kr.
AVRESEORT Valfri! Vi bokar gärna transport åt dig och du kan även välja att boka själv!
INKLUDERAT I RESAN
Boende i delat dubbelrum Transfers till/från flygplatsen
Frukost på restaurang vid boendet Bussresor och inträden enligt programmet
Guidad vandring i Kraków Konsert
Besök i  saltgruvan
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Resa till och från Krakow Avbeställningsskydd
Reseförsäkring Luncher och middagar
SVÅRIGHETSGRAD Vi kommer röra oss en del till fots. Den guidade stadsvandringen kan även ske med fordon om så önskas. Det går bra att avstå från besöket i  saltgruvan för den som känner obehag av trånga gångar och trappor.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1000 kr kr extra.
SISTA ANMÄLNINGSDAG 30 Oktober 2019
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr

 

1

Torsdag 5/12 Ankomst

Vi flyger från Arlanda på förmiddagen, avgångstid beror på vilken flygplats som är vald. Vi landar på Krakóws flygplats vid lunchtid och samlas för busstransfer till centrala Kraków. Där pågår som bäst tävlingen om årets bästa julkrubbor och gatorna myllrar av högtidsglada människor. Vi lämnar vårt bagage vid boendet och ger oss ut på en kortare stadsvandring.

Tio minuters promenad bort, kantat av Wawelslottets pittoreska omgivningar, ligger torget där julkrubborna visas. Denna tävling sägs ha anor från 1200-talet och blev nyligen utsedd till ett av UNESCOs kulturarv. Tävlingsreglerna säger att krubborna, förutom att presentera Heliga familjen, ska anknyta till Krakóws arkitektur, stadens historia, folklore och nutid. De kan vara allt från miniatyrer till ett par meter höga och tävlar i olika kategorier beroende på verkens storlek och konstnärens ålder. Det finns tävlande som började som barn och har fortsatt tävla varje år fram till ålderns höst!

Boendets incheckning öppnar vid 15 och vi får tid för exempelvis uppfräschning och vila. Under kvällen blir vi presenterade för Sankt Simon av Lipnicas kloster, som boendet hör till.

2

Fredag 6/12 Lilla julafton

Denna dag firas Sankt Nikolaus och i Polen är detta som en liten julafton för barnen. Sankt Nikolaus var ärkebiskop av Myra på 300-talet och vördas som helgon av katoliker och ortodoxa kristna. Han vad känd för sin givmildhet och berättelserna om hur han gav gåvor till behövande är grunden till vår tids jultomte, som ju heter Santa Claus på engelska.

Vi besöker Sant Nikolaus kyrka, en av Krakóws äldsta kyrkor med en altartavla från 1400-talet. Efter detta besöker vi stadens berömda julmarknad! Här finns juldekorationer, hantverk, inhemsk mat, polsk glögg och julstämning i överflöd! Under dagen får vi även en guidad vandring i Kraków med en lokal svensktalande guide.

3

Lördag 7/12 Saltgruvan

Vi gör en utflykt till saltgruvan i Wieliczka strax söder om Kraków. Gruvan har varit i drift sedan 1200-talet och är nu ett av Polens främsta turistmål. Här finns bland annat skulpturer, landskap och en kyrka uthuggen i salt! Resten av dagen är fri för egna aktiviteter och kvällen är vigd åt kulturen, då vi samlas och går på konsert med klassisk musik! Konserten hålls i Petrus och Paulus kyrka som ligger en kort promenad från boendet.
4

Söndag 8/12 Hemresa

Vi går i mässa på latin i Mariakyrkan klockan 10.00. För dig som föredrar mässan på engelska börjar mässan klockan 10.30 i St. Giles kyrka som ligger mellan boendet och Mariakyrkan.

Roligt att veta om Mariakyrkan är att det från ena tornet spelas en melodi på trumpet varje hel timme. Mitt i melodin är det alltid ett kort avbrott för att hedra den trumpetare som på 1200-talet blev skjuten på sin post när mongolerna invaderade Polen. Trumpetaren i tornet är en av de många inslag som gör Krakóws atmosfär till något alldeles extra.

Efter mässan samlas vi för busstransfer till flygplatsen och våra flyg avgår under eftermiddagen.

Via dessa länkar kan du hitta resebroschyr och affisch i PDF-format.

Kraków 5-8 december 2019

Affisch Adventsresa till Kraków