Pilgrim Travel arrangerar 29 maj – 3 juni en resa till Rysslands vackra kulturhuvudstad Sankt Petersburg med omnejd. Du inbjuds att under några dagar ta del av stadens kyrkor med besök i ett av klostren Alexander Nevskij Lavra, vidare muséer, teater, historiska byggnader och miljöer. Vi besöker självfallet Eremitaget, världens näst största museum med dess förnämliga samlingar, vidare det fantastiska Ryska muséet med sin stora ikonsamling och berömda målningar av bland andra Ilja Repin, Vasilij Surikov, och Boris Kustodiev för att nämna några. Vi kommer även att erbjuda ett tillfälle att höra opera från någon av Mariinskijteaterns scener, därtill för den som så önskar finns på samma teater den främsta balett världen känner. En mer detajerad beskrivning finns under fliken ”Preliminärt dagsprogram”.

Reseledaren och guiden Maria Eckerdal har under de senaste tio åren ofta vistats i Sankt Petersburg, där hon också under två somrar studerat ryska vid Herzenuniversitetet, liksom hon studerar ryska vid Uppsala universitet sedan åtta år tillbaka. Hon är även teologie doktor vid detta universitet med huvudinriktning på liturgisk teologi och har även en magisterexamen i ledarskap. Hon har år 2012 i Uppsala universitets regi, besökt Moskva med dess Andliga akademi med metropoliten Hilarion, och klostret Sergej Posad, samt med Pilgrim Travel rest till klosterön Valaam i sjön Ladoga år 2018.

Med på resan finns också den assisterande reseledaren Karolina Letino. Hon är sedan över tjugo år bosatt i Ryssland, främst i Sankt Petersburg, där hon bor med sin familj. Hon har studerat ryska vid Moskvas universitet och själv undervisat i samma ämne i Novgorod, hon är översättare av rysk klassisk litteratur och undervisar både i ryska och svenska. Hon har även under åren tjänstgjort vid Svenska konsulatet som språklärare, liksom hon har fristående uppdrag som översättare.

<td”>AVBESTÄLLNINGSSKYDD<td”>Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.<tr”>ENKELRUMSTILLÄGGPlats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1450 kr extra. Observera att på denna resa finns ett begränsat antal enkelrum tillgängliga.

DESTINATION Sankt Petersburg med Peterhof
PERIOD 29 maj-3 juni 2019
GUIDE OCH RESELEDARE Maria Eckerdal, Karolina Letino
PRIS 10600 kr. Vi kan också visa hur man ansöker om ryskt visum, som kostar runt 1000 kr plus eventuellt porto.
AVRESEORT Stockholm. Vi flyger med SAS som erbjuder förmånliga anslutningsflyg.
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa tur och retur Stockholm-Sankt Petersburg 4 middagar,  1 lunch, ett smörgåspaket
Del i dubbelrum Fullödigt program
Alla inträden Alla lokala transporter
Svensk reseledare och guide Lokal engelsk, svensk och rysktalande guide
EJ INKLUDERAT I RESAN
Visum till Ryssland 1 middag, 1 kyrkkaffe
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt och gå i trappor. Guidningen i Vinterpalatset är på engelska.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG 22 februari 2019

PÅ UPPTÄCKTSFÄRD I EN SKATTKAMMARE

Pilgrim Travel arrangerar 29 maj – 3 juni en resa till Rysslands vackra kulturhuvudstad Sankt Petersburg med omnejd. Du inbjuds att under några dagar ta del av stadens kyrkor med besök i ett av klostren Alexander Nevskij Lavra, vidare muséer, teater, historiska byggnader och miljöer. Vi besöker självfallet Eremitaget, världens näst största museum med dess förnämliga samlingar, vidare det fantastiska Ryska muséet med sin stora ikonsamling och berömda målningar av bland andra Ilja Repin, Vasilij Surikov, och Boris Kustodiev för att nämna några. Ryska muséet äger landets största och främsta samling av rysk konst och är inrymt i det gamla Michailovskijpalatset vid Konsternas torg, mitt i staden och nära vårt hotell som ligger strax bakom den magnifika Kazanskijkatedralen, belägen i mitten av den 6 km långa Nevskij prospekt. Vi kommer även att erbjuda ett tillfälle att höra opera från någon av Mariinskijteaterns scener, därtill för den som så önskar finns på samma teater den främsta balett världen känner. En av dagarna far vi med båt ut till Peter den stores palats Peterhof beläget ute i Finska viken på den plats där Carl XII tänkt att slå sig ned efter att han besegrat ryssen, så blev det inte som bekant. Striden med Sverige har funnit sitt konstnärliga uttryck i det storslagna fontänspel som pryder parken framför huvudslottet, där kämpar Samson med lejonet – Samson är Ryssland/ Peter I och lejonet Sverige/ Carl XII. Peter I:s första befästning, Peter-Paulfästningen skall vi också besöka med de ryska Romanov-tsarernas gravkyrka och den bastion där bland andra Fjodor Dostojevskij satt fängslad. Det ges även möjlighet att besöka den store författarens hem med dess museum liksom att besöka Vladimirskij-palats ett unikt palats som aldrig förstörts av bolsjevikerna utan bevarats i sitt ursprungliga skick. Den gudomliga liturgin firar vi om söndagen i Preobrasjenskij sobor, och möter därefter en av Rysslands främsta ikonmålare, Georgij Gasjev. En kväll tar vi båten och ser stadens vackra byggnader från kanalerna Gribojedov, Fontanka och Mojka med flera. För att skapa en upplevelse av delaktighet med staden och dess invånare kommer vi att transportera oss dels till fots, dels per buss och metro. Det är också ett bra sätt att bekanta sig med hur man själv kan ta sig fram i staden på egen hand under den fria tid som erbjuds. Vi kommer att inta våra måltider på olika restauranger för att ge ett så brett urval som möjligt, vi rör oss mellan den ryska kedjan Teremok med stadens bästa borsjtj, till bättre middagsrestauranger.

PRELIMINÄRT RESEPROGRAM DAG FÖR DAG

Onsdagen den 29 maj

Flyget till Sankt Petersburg avgår från Arlanda flygplats terminal 5, kl. 11.50. Reseledaren Maria Eckerdal möter er vid gaten före avgång. Tänk på att vara på Arlanda senast 2 timmar innan avresa till Ryssland. Vi landar i Sankt Petersburg kl. 14.15 och hämtas där av minibussar som kör oss till stadskärnan där hotellet ligger centralt beläget på Kazanskaija ulitsa 12 (Казанская улица 12), alldeles bakom den stora katedralen Kazanskij sobor mitt i staden. Incheckning på hotellet Minihotell Prajd (Прайд) som är enkelt, rent och berömt för sin storslagna frukost, och därefter samling kl. 16.30 för en trevlig lunch-middag på närbelägna restaurant Terassa med utsikt över hela staden. I samband med middagen ges en sammanfattande historik om staden och dess relation till Sverige.

Efter middagen besöker vi katedralen Kazanskij sobor och går därefter till bussen vid Nevskij prospekt för att åka till Alexander Nevskij Lavra längst ner på avenyn. Där besöker vi klostret och ser prins Alexander Nevskijs relikskrin och besöker kyrkogården där bland andra Fjodor Dostojevskij, Modest Mussorgskij, Peter Tjajkovskij, Marius Petipa och andra kända ryska profiler är begravna. Därefter buss åter till hotellet.

Torsdagen den 30 maj

Efter frukost tar vi bussen upp till Eremitaget, det är även möjligt att promenera för den som önskar. Där möter oss en engelskspråkig guide som tar oss genom en del av de omfattande samlingarna. Efter muséet äter vi lunch i närheten på vägen till Isakskatedralen intill det berömda hotell Astoria och därefter har vi en paus innan kvällens teaterföreställning på Mariinskijteatern. Föreställningen börjar kl. 19.00, vi samlas i hotellets foajé kl. 17.50 och tar därefter buss nr. 22 från Nevskij prospekt, cirka 5 minuters promenad från hotellet. Det är möjligt att på förhand välja om man vill gå på balett, opera eller konsert – Mariinskijteatern erbjuder varje kväll alla tre i sin regi. Baletten är mycket berömd och är förmodligen världens främsta, operan håller mycket hög klass med ryska sångare varav flera även har en internationell karriär, orkestern håller också den en oerhört hög klass. Klädseln är valfri, ryssarna klär som regel upp sig, men det finns ingen klädkod. Det finns möjlighet till förfriskningar i pauserna som på ryska kallas: antrakt.

Fredagen den 31 maj

Efter frukost tar vi bussen till Eremitaget varifrån vi åker med båt ut till Peter den stores palats Peterhof, beläget ute vid Finska viken. Där tillbringar vi förmiddagen med att se de fantastiska fontänerna och de olika palatsbyggnaderna samt den underbara parken. Återkomna per båt till staden finns tre alternativ; antingen fritid eller ett besök i Vladimirskijpalatset som är beläget precis intill Eremitaget och är ett av ytterst få oförstörda palats i Sankt Petersburg. Det byggdes under 1800-talet för storfurst Vladimir Aleksandrovitj son till tsar Aleksander II, och stod färdigt först under 1890-talet – i tre våningar med 365 rum. Palatset blev ett centrum för den ryska societeten, vid revolutionen flyttade ”Kommissionen för att förbättra det vardagliga livet” in. I och med denna kommission, förstördes inte palatset utan fick snabbt namnet ”Vetenskapshuset”, och än i dag håller den ryska Vetenskapsakademien till i dess lokaliteter. Eller: ett besök i författaren Fjodor Michailovitj Dostojevskijs hem och muséum. Nära Dostojevskijs hem ligger också Vladimirskijkatedralen (Владимирский собор) som är värd ett besök, dessa båda är också belägna nära hotellet. Efter Dostojevskijmuséet kan man shoppa i den närliggande Vladmirskij passage (Владимирский пассаж). På kvällen gemensam middag.

Lördagen den 1 juni

Frukost och därefter promenad kl. 09.30 till Ryska muséet, beläget vid Konsternas torg där Pusjkin står staty. I ryska muséet har vi ej guide, där kan man själv välja om man vill se Ilja Repin och övriga peredvedniki-målare och modernare sovjetisk konst, eller båda. Här tillbringar vi alltså förmiddagen. En enkel lunch på Teremok där stadens bästa borsjtj serveras, liksom blinier av olika slag, följer efter Ryska muséet. På eftermiddagen fritid och möjlighet till egna besök och shopping. På kvällen en båttur på Sankt Petersburgs kanaler följd av gemensam middag. De som vill samlas innan middagen på Grand Hotel Europa, restaurerat och ombyggt av den svenska arkitekten Fjodor Lidvall. Hotellet är också beläget invid Konsternas torg, cirka 15 minuters promenad från vårt hotell.

Söndagen den 2 juni

Efter frukost tar vi bussen till Preobrasjenskij sobor, där vi deltar i den gudomliga liturgin som börjar tidigt med tidebönerna men själva mässan inleds kl. 10.00. Detta är enligt professorn i slaviska språk Per-Arne Bodin, en av stadens mest intressanta kyrkor att fira gudstjänst i, det är också presidenten Vladimir Putins dopkyrka. Här finns en ikon föreställande Johannes av Kronstadt, skriven av ikonmålaren Georgij Gasjev som vi träffar efter mässan. Gasjev har också målat en Kristusikon till Strängnäs domkyrka och till Mariakyrkan i Sigtuna har han skrivit den heliga Anna av Novgorod. Efter mässan kyrkkaffe eller lättare lunch, och samtal med ikonmålaren Georgij Gasjev.

Eftermiddagen tillbringar vi i Peter-Paul-fästningen där tsarerna i ätten Romanov är begravda liksom fängelset där bland andra Dostojevskij var fängslad i väntan på en avrättning som visade sig vara en skenavrättning.

På kvällen finns möjlighet för den som önskar att höra mer musik, opera eller balett, att gå på Mariinskijteatern eller till Sankt Petersburgs filharmoniska orkesters konsertsal, strax intill Konsternas torg. För dessa tillkommer en extra avgift. Middagen organiseras utifrån hur många som vill gå på konsert, det finns en mycket trevlig restaurang bakom Mariinskijteatern som heter Vincent, för den som inte har något emot att äta lite senare, efter föreställningen.

Måndagen den 3 juni

Efter frukost transporterar minibussar oss kl.10.15 till flygplatsen Pulkovo, dit vi ankommer i god tid före avfärd. Flyget till Stockholm avgår kl. 13.25. Det är värt att observera att minsta övervikt i bagaget föranleder en extra avgift vilken måste betalas vid en särskild disk, vilket innebär att man får lämna incheckningskön och gå bort och lösa sin avgift för att därefter åter stå i incheckningskö, denna process är tidskrävande. Vid ankomsten till flygplatsen röntgas omedelbart alla väskor, det är en okomplicerad process, var också beredd att visa fram ditt pass. Vid incheckningen skall också pass visas, liksom innan man går in till själva säkerhetskontrollen och självfallet vid passkontrollen. Det finns en stor taxfree-butik på Pulkovo, men det mesta är mer prisvärt att inköpa i en vanlig mataffär i Sankt Petersburg, tänk på att inget flytande får transporteras i handbagage. Klockan 13.55 landar planet på Arlanda flygplats.