Lisieux är Frankrikes andra största vallfartsort efter Lourdes och tar varje år emot drygt två miljoner pilgrimer från alla världens hörn. Här finns lilla Thérèses grav och reliker bevarade i
den magnifika katedral som uppfördes till helgonets ära med början 1934 och invigdes 1954. Efter att lilla Thérèses och hennes föräldrars reliker besökte Norden under hösten 2018 har många frågat efter möjligheten att göra en pilgrimsresa i hennes fotspår. Varmt välkommen med till det karmelitiska Lisieux med omnejd hösten 2019!

DESTINATION Lisieux (Frankrike) med besök i Alencon, Bayeux och Normandiekusten, Mont San Michel och Chartres
DATUM 30 september – 4 oktober 2019
RESELEDARE
PRIS 9875 kr, men en extra kostnad som bestäms vid bokning tillkommer för sen flygbokning. Kontakta oss för mer information.
AVRESEORT Stockholm (Arlanda), Köpenhamn (Kastrup) och Göteborg (Landvetter).
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Del i dubbelrum
Svensk reseledare Lokala guider
Fyra middagar och frukostar Alla transporter på plats
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Reseförsäkring och avbeställningsskydd Luncher och flygmåltider
SVÅRIGHETSGRAD Vi rör oss mycket till fots under resan, du bör kunna promenera med vilopauser. De lokala guiderna talar engelska.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1050 kr extra.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG Den 28 juni Den 20 september!
REKOMENDERAD RESELITTERATUR Hélène Mongin –Louis och Zélie Martin – hjärtat i Gud och fötterna på jorden– (Catholica, 2019)
1

Måndag 30/9: Mässa och guidad visning i Chartres samt ankomst till Lisieux!

Våra direktflyg till Paris från Stockholm och Köpenhamn med SAS landar kl. 10.00 respektive kl. 10.20. Därefter börjar resan med ett besök i Chartres, cirka 1,5 h bussresa från Paris, där det både ska finnas utrymme för lunch samt för ett besök i Chartres enastående katedral.

Chartres har varit en stiftshuvudstad alltsedan slutet av 300-talet och åtminstone sedan 800-talet har det här funnits en större katedral här. Karl den Skallige, kejsare av Frankernas rike, fick under samma århundrade ta emot som gåva av den bysantinske kejsaren, den slöja som enligt traditionen tillhörde Jungfru Maria och den bevaras alltsedan dess i denna katedral som sin stora relik. Dagens kyrka påbörjades på slutet av 1100-talet i romansk stil men slutfördes i gotisk stil. Katedralen tillhör bland de bästa exemplen på högmedeltidens storslagna arkitektur med sina höga valv och magnifika fönstermålningar som saknar motstycke och finns därför på UNESCOs världsarvslista. Berömda är de 176 blyinfattade fönstren och det mest kända är rosettfönstret med Maria och Kristus i centrum. Runt det är bilder av fåglar, kungar, änglar och bibliska profeter. Sedan 1980-talet hålls det varje år på Pingst en pilgrimsvandring mellan Paris och Chartres med upp till 15 000 pilgrimer, mestadels ungdomar, vilket gett den särskild uppmärksamhet inom katolska kretsar. 2018 leddes vallfärden av Cardinal Sarah. Från Chartres fortsätter vi färden med buss i ungefär i 2,5 h till Lisieux. Där vi kommer att bo i fyra nätter på ett klosterhotell i absoluta centrum av staden.

2

Tisdag 1/10: Lilla Thérèse av Jesusbarnets festdag i Lisieux

Denna dag åminner hela den världsvida romersk-katolska kyrkan lilla Thérèse som helgon, jungfru och kyrkolärare. Vi stannar hela dagen i Lisieux för att delta i firandet. Här finns hennes grav och reliker bevarade i den magnifika S:t Teresas basilika. Den uppfördes till helgonets ära med början 1934 och invigdes 1954. Med sin höjd av 97 meter och interiör med 8000 kvadratmeter mosaiker är det en av Europas mest imponerande kyrkor från 1900-talet. Den väldiga katedralen visar hur enorm vördnaden för helgonet är och visar lilla Thérèses enorma popularitet i Frankrike. Redan Påvarna Pius X och Benediktus XV intygade i början av 1900-talet helgonets stora dygd och föredöme.
3

Onsdag 2/10: Utflykt till Normandiekusten och Bayeux

Efter mässa och frukost i Lisieux besöker vi det område där landsbestigningen ägde rum på Dagen D under andra världskriget. Det var här de allierade trupperna först besteg land och Bayeux var en av de första städerna som befriades från den tyska ockupationen.

I Bayeux kommer vi också få se Bayeuxtapeten, som är ett UNESCOs världsarv och helt unik i sitt slag i världen. La Tapisserie de Bayeux, som syddes omkring 1070-1080, är egentligen ett broderi med ullgarn på oblekt linne och är 70 meter långt. Bayeuxbroderiet visar i 58 scener normandernas och Wilhelm Erövrarens (Guillaume de Normandie) erövring av England år 1066 plus de händelser som föregick det stora slaget.

4

Torsdag 3/10: Mässa, guidad visning och och fritid i Mont-Saint-Michel

Dagens utflykt går till Mont-Saint-Michel som ligger två timmar från Lisieux med buss. Det är en av Frankrikes mest kända platser med sitt slottsliknande kloster på det lilla berget ute i Atlanten.

Historien om Mont-Saint-Michel börjar redan i början av 700-talet då en präst fick en uppenbarelse av Ärkeängeln Mikael som befallde honom att grunda ett kloster på berget. Med tiden utvecklades klosterverksamhet på platsen och Benediktinerna etablerade sig där på slutet av 900-talet. Då upprättades en större kyrka på ön som blev som en fästning för munkarna. Genom århundradena har fler kyrkor byggts till och renoverats vilket tyder på den livliga närvaron som varit här alltsedan dess.

5

Fredag 4/10: Tid för lunch, besök i lilla Thérèses föräldrahem och mässa i Alençon

Eftersom våra flyg från Paris till Stockholm och Köpenhamn avgår först på kvällen, kl. 19.20 respektive 19.45, ägnar vi vallfärdens sista dag åt att besöka lilla Thérèses födelseort Alençon som är en vacker liten stad i södra Normandie med drygt 26 000 invånare.

I denna stad bodde Thérèse med sina föräldrar St. Marie-Zélie och St. Louis Martin, som nyligen, som det första gifta paret, helgonförklarats i den romersk- katolska kyrkan. Lilla Thérèse föddes 1873 och var paret Martins yngsta barn i en barnaskara av nio. När Thérèse var fyra år dog hennes mor och familjen flyttade då till Lisieux där hon senare i sitt liv som mycket ung påbörjade sitt klosterliv. Kyrkan där Thérèse döptes har länge varit ett betydelsefullt resmål för pilgrimer i Alençon. Förr i tiden var staden känd för sina spetstyger som även St. Thérèses mor arbetade med.