Malta är en ö i Medelhavet som har en mycket tidig kristen historia. Aposteln Paulus led skeppsbrott här på väg till Rom omkring år 60 e.Kr. Han stannade i tre månader och gjorde ett starkt intryck på befolkningen. Arkeologiska fynd bekräftar att Malta är en av de romerska kolonier som kristnades först. Berättelserna om Paulus vistelse på ön  är många och under denna resa ska vi få följa i hans fotspår. Vi besöker bland annat bukten där skeppsbrottet ägde rum, grottan där han sökte skydd från stormen och Paulus ö, med ett monument över Paulus tid på Malta.

Vi bor på hotellet Plaza i St Julians Bay, Sliema nära Valletta, ett trestjärningt hotell vid stranden.

Reseledare och resepräst är Bo Brander, teol.dr, präst och författare. Han har lett många uppskattade resor  i Pilgrim Travels regi. 

OBS! Denna resa har blivit uppskjuten på grund av rådande läge i Europa. Vi söker just nu nya datum under hösten 2020 som kommer att publiceras på denna sida så snart de finns tillgängliga. Resan är därför öppen för bokning.

DESTINATION Malta
PERIOD 20-26 oktober 2020 (ursprungligen 14-20/3)
RESELEDARE OCH KAPLAN Bo Brander
PRIS 13 290 kr
AVRESEORT Stockholm, Köpenhamn och Göteborg
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Flygmåltid t/r
Middag 4 dagar, lunch 1 dag Frukost alla dagar
Del i dubbelrum på 3-stjärnigt hotell Fullödigt program
Transporter enligt programmet Inträden enligt programmet
Svensk reseledare/kaplan Lokal svensktalande guide
Smakprov av lokalt odlade maltesiska grönsaker, bröd och vin
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Middag 1 dag, lunch 4 dagar Dricks
Båttur vid Maltas ”blå grottor” Båttur på insjön i Dwejra
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar med korta pauser.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 950 kr extra.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG Den 13 augusti 2020.
1

Tisdag 20/10: Ankomst

Vi anländer till Malta på kvällen där vi möts av vår lokale guide Fredrik Hammenborn. Han hjälper oss till vårt fina hotell Plaza i St. Julian’s Bay, som ligger vid stranden i Sliema. Vi serveras välkomstdrink och bekantar oss med varandra och vår resekaplan Bo Brander.
2

Onsdag 21/10: Valletta

Efter frukost börjar vi vår första heldag med en 90-minuters båttur från Sliema med en tur uppför och nedför Maltas spektakulära kust och som avslutas när vi går i land i den befästa huvudstaden Valletta. Vi utforskar staden som 1980 utnämndes till ett världsarv av UNESCO. Vi besöker den övre Barakka-trädgården med sin panoramavy över den stora naturliga hamnen vid vilken Valletta är byggd. Vi besöker Johanneskatedralen och Malta Experience, en föreställning i ljud och bild som presenterar Maltas historia för oss. Under dagen får vi även fritid för lunch.
På eftermiddagen firar vi mässa tillsammans i den stora Pauluskyrkan som uppfördes till minne av skeppsbrottet på Malta som beskrivs i Apostlagärningarnas 27:e och 28:e kapitel. Mot kvällen återvänder vi till hotellet och äter gemensam middag.
3

Torsdag 22/10: Paulus bukt och Malta Sunripe

På förmiddagen får vi undervisning om aposteln Paulus när vi besöker Paulus bukt på nordöstra delen av ön. Det var enligt traditionen platsen där skeppsbrottet ägde rum. En bit ut ligger Paulus ö, en liten obebodd ö med ett monument över Paulus och denna del av hans historia. Båtturen dit tar ca 30 minuter. När vi kommer i land leder vår kaplan en andakt.
Vi gör därefter ett besök i San Antons botaniska trädgård, vilket också är presidentens officiella residens. Kanske får vi se en skymt av presidenten när vi promenerar bland alla vackra exotiska växter och träd?
Vid lunchtid åker vi till den stora agriturismgården Malta Sunripe på den nordvästra delen av ön, där vi äter lunch och får se traditionella maltesiska bönder visa hur de arbetar med och förädlar sina grödor. Vi får bland annat se produktionsprocesser, besöka vinkällaren för en presentation av maltesiska viner och se en kort dokumentär om Maltas speciella jordbruk då ön har brist på jord. Vi avslutar besöket med provsmakning av de lokala produkterna såsom soltorkade tomater, oliver, bröd, sylt och vin. Det går också att köpa delikatesser från den välsorterade gårdsbutiken. Vi återvänder till Sliema, där vi har kvällen fri för middag på valfri restaurang och egna intiativ.
Vår resa sammanfaller med det ortodoxa påskfirandet som kulminerar natten mellan lördag och söndag med den ortodoxa påsknattsmässan i Sankt Georgios Greek Orthodox Church i Valetta. På sin fritid kan den som vill besöka någon eller några av dessa gudstjänster. Kyrkan nås enklast med taxi.
4

Fredag 23/10: Blå grottorna och förhistoriska fynd


Denna dag åker vi söderut för att beskåda de magnifika ”Blå grottorna” längs Maltas sydvästra kust. För en extra kostnad kan den som vill åka ut med små gondoler in i grottorna och på nära håll se den otroliga floran som växer under det klara vattnet. Efteråt besöker vi Ħaġar Qim-templen, en kvarleva från förhistorisk tid som tros vara över 5000 år gamla. Templen inkluderar bland annat en central byggnad och ett megalitiskt monument som väger nästan 20 ton.
Turen fortsätter sedan till fiskebyn Marsaxlokk, där vi får njuta av utsikten över bukten med de många traditionella fiskebåtarna som kallas “luzzu”, målade i klart rött, gult och blått. Efter fritid för lunch åker vidare Għar Dalam-grottorna, Maltas allra äldsta förhistoriska plats. I dessa grottor finns spår av mänskliga boplatser över 7000 år gamla, samt oväntade fynd som elefant- och flodhästben i berggrunden nedanför. På kvällen kommer vi hem och äter vår middag på hotellet.
5

Lördag 24/10: Gozo

Öriket Malta består av två stora och ett flertal mindre öar. Idag besöker vi den nästa största ön Gozo i norr och tar morgonfärjan över från Cirkewwa på huvudön till ”huvudstaden” Victoria på Gozo. Här besöker vi bland annat Ġgantija-templen som står på UNESCOs världsarvslista. Dessa gamla stenstrukturer är äldre än Stonehenge. Namnet kommer från det maltesiska ordet för jätte, då man trodde att templen hade byggts av jättar i forntiden. Nästa anhalt blir Xlendi Bay, en populär plats att bada, snorkla och dyka, där det även finns fina restauranger och barer. I huvudstaden Victoria finns det massiva Citadellet, byggd på en plats bebodd sedan bronsåldern, som består av stora befästningar, kyrkor, fängelser, museer och mycket mer, som ger oss många nya insikter i Maltas historia. Här besöker vi även Sankt Georgs basilika.
Till sist kommer vi till Dwejra, hem till en liten men vacker insjö nära Gozos västkust. Även här finns en möjlighet att för en extra kostnad åka på en kort båttur på sjön. Vi besöker även under dagen Ta’ Pinu-helgedomen, tillägnad Jesu mor Maria, ett arkitektoniskt mästerverk byggt på 1920-talet. Här firar vår kaplan mässa med gruppen. Mot kvällen återvänder vi till hotellet för en god middag och samtal om dagens intryck.
6

Söndag 25/10: Vittoriosa, Mdina och Paulus grotta

Vi går i högmässan tillsammans med malteserna i den enorma Mostakyrkan som har den tredje största kupolen i Europa. Den kallas även mirakelkyrkan för sin speciella historia: under andra världskriget slog en tysk bomb rakt ner i kyrkans kupol mitt under pågående gudstjänst, utan att explodera! Bomben finns att se och känna på i ett sidorum. Efter kyrkkaffet besöker vi tre speciella städer på huvudön. Den första är Vittoriosa, Johanniterordens första hem innan Valletta byggdes. Johanniterorden var på 1500-talet den sista stora kvarvarande korsfararorden, med riddare rekryterade från adeln i Europa. De höll heroiskt stånd mot det Ottomanska rikets tiofaldigt större styrka under den stora Belägringen av Malta 1565. Efter flera månaders blodiga strider vann till slut riddarna och Europas framtid räddades. Vi rör oss genom de gamla gränderna i staden och ser de viktiga historiska byggnaderna. Här får vi även fri tid för lunch.
På eftermiddagen fortsätter turen till öns hjärta Mdina. Att gå runt i Mdina är som att resa tillbaka i tiden. Gatorna är smala och det enda som bryter av mot den gula kalkstenen är blommor och färgglada dörrar. Mdina är Maltas gamla huvudstad och sprängfylld av historia, och från bastionsmurarna har man en fantastisk utsikt över den nordöstra delen av Malta. Vi besöker givetvis S:t Paulus-katedralen. Vi besöker sedan Paulus grotta, belägen under Pauluskyrkan i Rabat, som enligt traditionen är platsen där Paulus och hans följeslagare tog skydd efter stormen. Dagen avslutas med ett besök vid Dingliklipporna som erbjuder en fantastiskt utsikt mot Tunisiens kust. På kvällen äter vi en sista gemensam middag på hotellet.
7

Måndag 26/10: Hemresa

Efter frukosten packar vi våra väskor och åker tillbaka till flygplatsen. Flyget avgår kl. 12.40.