Följ med på en oförglömlig resa till Montenegro, Adriatiska havets pärla! Detta av många ännu oupptäckta lilla land gömmer rika skatter: medeltida kloster och kyrkor, pittoreska städer och en natur som får dig att tappa andan! Vi besöker klostret Ostrog, som ligger inkilat i en bergvägg 900 m. ö. havet, och det unika grott-klostret Dajbabe. Vi får uppleva Kotor-bukten, Sydeuropas enda fjord, som med sina historiska omgivningar finns med på Unescos världsarvslista. Vi utforskar Gamla staden och Citadellet i antika Budva och strosar längs gatorna i Montenegros gamla huvudstad Cetinje, där landets andliga centrum, Cetinje-klostret ligger. En heldag ägnas åt en båtutflykt på Skadarsjön, Balkans största sjö, med besök i de medeltida klostren på sjöns öar. Vi bor på välrenommerade Hotel Obala, som ligger vid havet i Rafailovići, nära Budva. Varmt välkomna!

DESTINATION Montenegro
PERIOD 2/10 – 9/10 2018
GUIDE OCH RESELEDARE Johanna Hansson
PRIS 9900 kr
AVRESEORT Stockholm
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Helpension (5 dgr), halvpension (2 dgr)
Välrenommerat hotell Fullödigt program
Båtutflykt Alla transporter på plats
Svensk reseledare och guide Lokala guider
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Reseförsäkring och avbeställningsskydd Lunch två dagar
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt och gå i trappor. De lokala guiderna talar engelska.
SISTA ANMÄLAN 28 juni
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 1300 kr
1

Tisdag 2/10:

Flyget avgår från Arlanda 08.40. Ankomst till Dubrovnik 11.35, transfer till hotellet. Efter incheckning finns det möjlighet till ett eftermiddagsdopp i Adriatiska havet. Välkomstmiddag på hotellet.
2

Onsdag 3/10:

Utflykt till Kotor-bukten, Sydeuropas enda fjord, som med sina historiska omgivningar finns med på Unescos världsarvslista. Vi börjar dagen med en båtutflykt till den lilla ö i hjärtat av Kotor-bukten, där kyrkan Vår Fru på klippan (byggd 1630) står. Vi fortsätter sedan med båt till den anrika sjöfartsstaden Perast, som ofta liknas vid en bit Venedig som flutit in i Kotor-bukten. På stadens enda gata ligger 17 (!) privatpalats som tillhört berömda kaptener, författare och konstnärer, och dessutom 17 katolska och två ortodoxa kyrkor. Båtfärden går sedan vidare till Kotor, en av de mest välbevarade medeltidsstäderna vid Adriatiska havet. Här äter vi lunch och får sedan en guidad rundtur i staden. Vi besöker bl.a. den ortodoxa katedralen och den helige Tryphons katedral, där en del av martyrens reliker finns. Vi har sedan ledig tid för egna strövtåg i Kotor. Den som vill har möjlighet att gå upp till utsiktsplatsen på berget ovanför staden och njuta av den fantastiska utsikten över Kotor-bukten.
3

Torsdag 4/10:

Utflykt till Cetinje. Denna pittoreska småstad, grundad på 1400-talet, var fram till första världskriget Montenegros kungliga huvudstad. Här besöker vi Cetinje-klostret, Montenegros andliga centrum, som är residens för landets metropolit. Klostret hyser dyrbara reliker: den helige metropoliten Peter av Cetinje och Johannes Döparens högra hand. Klostret har även ett mycket fint museum. Efter ett besök i det gamla furstepalatset fortsätter vi färden till nationalparken på berget Lovćen, det berg som givit landet sitt namn (Montenegro =Svarta Berget). På bergets topp ligger Njegoš mausoleum (Peter II Petrović Njegoš var Montenegros furste och metropolit (1830-1851), och därtill landets nationalpoet). På väg ner från berget tittar vi in i fursteätten Njegoš hemby, Njeguši, som är vida berömd för sin ost och speciella lufttorkade skinka, pršut. Vi fortsätter sedan färden till Rijeka Crnojevića, en förtjusande liten stad vid Skadar-sjön, där vi avnjuter en kopp serbiskt kaffe och har ledig tid.
4

Fredag 5/10:

Utflykt till klostret Ostrog, som ligger inkilat i en bergvägg 900 m. över havet. Klostret grundades på 1700-talet av den helige Vasilij av Ostrog, biskop av Hercegovina, ett av Balkans mest älskade helgon. Hit kommer pilgrimer från hela världen för att bedja vid den helige Vasilijs reliker, och många får hjälp av helgonet i svåra livssituationer. Klostret har även en nedre del, där den helige martyren Stankos reliker förvaras. Lunch på en restaurang med nationalkök nära klostret. Ledig tid på eftermiddagen, möjlighet till bad.
5

Lördag 6/10:

Heldagsutflykt med båt på Skadar-sjön, Balkans största sjö, som är en nationalpark med en unik natur. På öar i sjön och vid dess stränder ligger flera medeltida kloster, grundade på 1300-1400-talet av fursteätten Balšić. Med utgångspunkt i byn Virpazar, vackert belägen vid Skadarsjöns strand, besöker vi det lilla munkklostret på ön Starčeva Gorica, där det bor endast en munk. Vår färd går sedan vidare till nunneklostret på grann-ön Beshka, där vi får en rundtur och blir bjudna på hemgjord granatäppeljuice av de gästfria systrarna. Efter båtturen äter vi lunch på en restaurang vid Skadarsjöns strand. (Tillval, bokas i förväg och betalas på plats.
Pris: ca 30 euro). Eller: Ledig dag för bad och egna strövtåg i Budvas vackra omgivningar.
6

Söndag 7/10:

Ledig förmiddag, möjlighet till bad. Guidad rundtur i Budva, en av Adriatiska kustens äldsta städer, grundad på 500-talet f. Kr. Vi får känna historiens vingslag i Gamla staden och Citadellet, samt besöka Trefaldighetskyrkan (1804).
7

Måndag 8/10:

Utflykt till Morača-ravinen. Floden Morača ringlar fram genom det dramatiska landskapet strax norr om Podgorica, Montenegros huvudstad. På flodens strand står Morača-klostret, grundat 1252, som är berömt för sina underbara väggmålningar. Vi besöker även grott-klostret Dajbabe i utkanten av Podgorica, där det samtida montenegrinska helgonet Simeon av Dajbabe levde under första hälften av 1900-talet. Ledig eftermiddag, möjlighet till bad.
8

Tisdag 9/10:

Frukost på hotellet. Utcheckning. Transfer till flygplatsen i Dubrovnik. Planet lyfter 12.25, och vi landar på Arlanda 15.20.