Välkommen att fira nyår i Vilnius med fromhet och flärd. Vi bor på klosterhotellet Domus Maria med hög standard i Gamla stan, som ni kan se i denna video:

Vår ciceron är David Hedin från Vilnius:

DESTINATION Litauens huvudstad Vilnius
DATUM 29 december 2019 – 2 januari 2020
RESELEDARE David Hedin från Vilnius
PRIS 7945 kr. Vi kan erbjuda barnrabatter i flerbäddsrum, så hör gärna av er angående det.
AVRESEORT Stockholm (Arlanda), Göteborg (Landvetter) och Köpenhamn (Kastrup), med kort mellanlandning i Riga och sedan gemensamt flyg till Vilnius.
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r inkl flygtransfers Del i dubbelrum, trebäddsrum eller fyrbäddsrum
Frukost på hotellet alla dagar Middag på olika restauranger i närheten alla dagar förutom dag 2
Frukost på hotellet alla dagar och middag på olika restauranger i närheten all Lokal svensktalande ciceron och lokala guider
EJ INKLUDERAT I RESAN
Middag dag 2 då vi äter fritt på marknadshallen Hales Turgus Luncher och dryck
Reseförsäkring och avbeställningsskydd Dricks
SVÅRIGHETSGRAD Man behöver kunna promenera i normal takt och gå i trappor obehindrat.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår. Enkelrumstillägg kostar 975kr
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG Den 28 oktober 2019 kl. 14.00
1

Söndag 29/12 - Ankomst

Efter landningen på Vilnius flygplats på sen eftermiddag åker vi med buss direkt till Gryningsporten, det katolska marianska sanktuarium som även hyser klosterhotellet Domus Maria, där vi ska bo i fyra nätter. Högt placerat i gamla stan ligger Domus Maria längst upp i den sluttande historiska stadskärnan, alldeles invid S:ta Theresas kyrka precis innanför stadsporten. Läget är så perfekt det kan bli! De som vill kan besöka domkyrkans kvällsmässa på latin kl. 18.30.
Vi börjar sedan vår Vilniusvistelse med traditionell baltisk söndagsmiddag på den välkända restaurangen Medininkai (på svenska ”medicinare“). Alldeles nära ligger stadshusets ”lilla“ julmarknad, som vi med vårt luftiga program har gott om tid att besöka under de kommande dagarna. I Vilnius varar nämligen julen ända fram till trettondagen (då alla stadens ortodoxa kristna firar julafton). Det stora katedraltorget har en stor utomhuskrubba som hyser Jesusbarnet mellan juldagen och trettondagen, och dessutom finns här den välkända julgran som vi kan se redan under inflygningen om vädret tillåter. Därefter promenerar vi sakta tillbaka till hotellet efter en trevlig första dag.
2

Måndag 30/12 - Nåd från Herren i olika tider

Vi börjar dagen med morgonmässa i S:ta Theresas kyrka, följt av kontinental frukost på Domus Maria. Med vår lokale svensktalande ciceron David beger vi oss till den tröstande Marias kyrka – en gång en magnifik mariansk kyrka som under sovjetockupationen användes som lager i flera våningar, då betong lades på betong och en godshiss byggdes i mitten. Allra högst upp i tornet har nu en ungdomsförsamling vuxit fram som en vacker blomma i asfaltssprickorna. Platsen ger en unikt stark upplevelse av förföljelse i modern tid, men också om de troendes uthållighet.
Efter lunch och lite fritid besöker vi stadens pilgrimscentrum där den unga föreståndaren Inesa berättar om pilgrimsstaden Vilnius – den Gudomliga Barmhärtighetens stad. Vi beger oss till Gudomliga Nådens Kapell för bön, där altartavlan är den målning som målades i Vilnius 1934 enligt helige Faustinas instruktioner som ett försök att avbilda hennes uppenbarelser av Kristus. Till kvälls beger vi oss till Hales Turgus (marknadshallen) där vi har fritid och möjlighet att frossa i lokala matspecialiteter, unika souvenirer, enastående gourmetavsmakningar, jämte billiga kläder och allsköns krimskrams. Endast kontant betalning här. Vi tar med oss färska Kibinai och opastöriserad Gira tillbaka till Domus Maria där David Hedin, som bor i Vilnius sedan fem år tillbaka, svarar på frågor om livet i staden och landet och livet här som katolsk konvertit.
3

Tisdag 31/12 - Nyårsfirandet

De som orkar går upp tidigt för att delta i morgonbönen på litauiska i Gryningsportens kapell, alldeles framför den mirakulösa madonnabilden. Hon är täckt med ett tjockt lager ädelmetall som donerats av de troende som fått uppleva mirakel efter att de på denna plats bett om Jungfruns förbön. Efter frukost så leder Algirdas, en av stadens bästa guider, oss vidare genom gamla stan (som står på UNESCOs världsarvslista) till ytterligare några intressanta platser som vi nog har missat, t.ex. uniternas vackra kyrka, alltså de (mestadels ukrainska) katoliker som tillber enligt ortodox rit.
Efter lunch är det helt fritt för egna strövtåg i staden fram till kvällens nyårsfirande, så att alla har gott om tid för förberedelser. Kl. 18.00 samlas vi för mässa i S:ta Annas kyrka enligt latinsk extraordinär rit. Därefter privat biovisning av den berömda filmen ”The Original Image of Divine Mercy“ på engelska, festlig nyårsmiddag och storslagna fyrverkerier på Katedraltorget där många av stadens firande samlas.
4

Onsdag 1/1 - Skatter och förföljelse, en stad av kontraster

Efter en lång sovmorgon och sen nyårsfrukost beger vi oss åter till Gryningsporten för Angelusbön på svenska. Därefter vidare till Vilnius katedralskattkammare där man bevarar den äldsta och rikligaste av skatter i det historiska Litauens område, som faktiskt sträcker sig hela vägen ner till Svarta havet. Adelsmän och biskopar donerade påkostade liturgiska tillbehör till den nyetablerade katedralen i Vilnius: kors, bägare, reliker, monstranser. Under krigen gömdes skatten, senast inför Andra världskriget där den sedan förblev till 1985. Idag visas skatten på stiftets arvsmuseum som vi får besöka med engelsktalande guide. Efter en sen lunch besöker vi KGB-museet som ligger i KGB:s tidigare förhörsbyggnad där många publika religiösa personligheter hölls fångna och torterades. Här bad påve Franciskus under sin sista dag av sitt baltiska besök hösten 2018. Sedan är det fritid fram till middagen och vi kan gärna ge rekommendationer för vad man kan uppleva på egen hand.
5

Torsdag 2/1 - Hemresa

Vi tar avsked av Vilnius och flyger hem kl. 10.40 och anländer strax efter lunch i Stockholm, Göteborg respektive Köpenhamn.

Här kan du hämta affisch för resan:

Ladda ner affischen!