Pilgrims- och studieresa till det Heliga landet med p. Fredrik Emanuelson och f. Pär-Anders Feltenheim

Vi besöker bl.a. Jerusalem, Bethlehem, Jericho, Nazareth och Galiléen på den israeliska sidan av det Heliga landet samt bl.a. Petra och Madaba i Jordanien som är den östra delen av det Heliga landet. Under resan ges särskilda möjligheter till besök som förknippas med gravriddarordens andliga och karitativa verksamhet i området. Pater Fredrik Emanuelson är biskopsvikarie för evangelisation i Stockholms katolska stift och tillika andlig medlem i gravriddarorden. Fader Pär-Anders Feltenheim är kaplan i den katolska domkyrkan i Stockholm.

 

DESTINATION Israel och Jordanien
PERIOD 19 – 28 februari 2017
AVRESEORT Stockholm Arlanda
RESELEDARE p. Fredrik Emmanuelson och f. Pär-Anders Feltenheim
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r. Ankomst till Tel Aviv, avresa från Amman 9 övernattningar med del i dubbelrum
Frukost och middag Rundresa med buss
Svensktalande lokal guide under delar av resan  Inträden
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch och måltidsdryck Eventuella taxiresor
Dricks (ca 8 dollar per dag) Reseförsäkring
RESEARRANGÖR Pilgrim Travel
SISTA ANMÄLNINGSDAG 22 november 2016
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 2000 kr

 

Präster står till förfogande för samtal och kommer leda och fira mässor och andakter. Vid varje besök som har biblisk anknytning läser en av prästerna ur Bibeln.

1

Dag 1: Avresa

Vi åker tidigt på morgonen klockan 7.00 från Arlanda direkt till Israel där vi landar efter lunch. Efter gränsformaliteterna så möter oss den lokale guiden och bussen tar oss till Ein Kerem. På väg dit så äter vi lunchpaket. I Ein Kerem som på hebreiska betyder vingårdens källa. Här bodde den saliga jungfrun Maria när hon var hos Elisabeth. Vi firar mässan i kyrkan ovanför huset där Johannes Döparen föddes. Här har man hittat rester av fornkyrkliga mosaiker. I byn ligger Marias källa, bredvid denna finns flera kaféer och glassbarer för de som önskar att fika. De som vill ta en lite längre promenad kan gå upp för höjden för där ligger en kyrka som är byggd till ära av jungfru Marie besök hos Elisabeth. Vi åker därefter till Birgittasystrarns hotell (http://www.brigidine.org/en-EN/default. aspx?idt=147) där vi intar gemensam middag. Därefter presentation av Birgittasystrarna, reseledarna, gravriddarorden och samkväm för de som så önskar.
2

Dag 2

Vår lokale guide tar oss till berget Sion där vi har vacker panormautsikt över staden Jerusalem och till Gethsemane där vi firar mässan. Kyrkan som likt de flesta i det heliga landet tas om hand av franciskanerna är ritad av den italienske arkiteketen Antonio Barluzzi. Därefter fortsätter vi till övre salen där Jesus instiftade det eukaristiska firandet. Byggnaden är byggd i romansk stil av korsfarare (förelöpare till dagens gravriddare.) På väg till gamla stan så besöker vi kung Davids grav. Guiden visar oss lunchställen i gamla stan. Vi besöker gravkyrkan och klagomuren. Eventuell tid för privat bön och besök. De som så önskar går gemensamt tillbaka till hotellet, där middagen väntar 19.00. Därefter samtal och samkväm för de som så önskar.
3

Dag 3

För de som önskar gör vi en utflykt till Betlehem där vi har utsikt över Jerusalem men befinner oss på den palestinska myndighetens område. Vi besöker och firar mässan i födelsekyrkan. Därefter besöker Bethlehems universitet som finansieras av gravriddarna och vi äter lunch där. https://www.bethlehem.edu Väl tillbaka i Jerusalem erbjuds besök hos gravriddarnas högkvarter eller fri tid för egna upptäckter. Middagen serveras 19.00 på hotellet. Därefter samtal och samkväm för de som så önskar.
4

Dag 4

Vi börjar dagen efter frukost med mässa i Dormitio-klostret där jungfru Maria blev upptagen till himlen. Därefter så går de som så önskar en korsvägsandakt till hågkomst över vår Herre Jesus Kristus lidande och död genom gamla stan. Lunch på egen hand och därefter tid för att besöka något projekt som gravriddarna driver, holocaust-muséet eller tid för egna upptäckter. Vi samlas på hotellet för middag klockan 19.00. Därefter samtalar de som så önskar över dagens intryck och upplevelser.
5

Dag 5

Vi åker till världens äldsta stad Jericho som framför allt förknippas med profeten Elisha och vi besöker dennes källa. Strax utanför Jericho så ligger även frestelsernas berg där Jesus blev frestad, vi tar linbanan upp där för att skåda utsikten och bege oss till det ortodoxa klostret från 300-talet som ligger uppe på berget. Därefter så tar vi oss till Qumran, berömt för fynden av handskrifter från essernas grupp. Vi äter lunch där och då ingår även inträdet till badplatsen vid Döda havet som vi besöker på eftermiddagen. De som så önskar besöker utgrävningarna vid Qumran. Efter några avslappnande timmar i vattnet tar bussen oss till hotellet i Magaan vid Galileiska sjön där väntar middag och samkväm.
6

Dag 6

Efter frukost så besöker vi berget Tabor med sin fantastiska utsikt över Galiléen och där franciskanernas kyrka ligger på platsen för Jesu förklaring Vi fortsätter upp till berget Karmel, vi besöker Elias grotta och karmelitsystrarnas kloster Stella Maris där vi firar mässan. Vi besöker också Muhraka där profeten Elia kämpade mot Baalprästerna och där det också finns ett karmelitkloster. Vi åker tillbaka till hotellet för middag och samtal.
7

Dag 7

Efter frukost så besöker vi berget Tabor med sin fantastiska utsikt över Galiléen och där franciskanernas kyrka ligger på platsen för Jesu förklaring  Vi fortsätter upp till berget Karmel, vi besöker Elias grotta och karmelitsystrarnas kloster Stella Maris där vi firar mässan.  Vi besöker också Muhraka där profeten Elia kämpade mot Baalprästerna och där det också finns ett karmelitkloster. Vi åker tillbaka till hotellet för middag och samtal.
8

Dag 8

Efter tidig frukost korsar vi gränsövergången mot Jordanien för att besöka det Heliga landets östra del. I evangelierna berättas det ofta att Jesus drog sig undan till andra sidan av floden Jordan. Vibesöker berget Nebo där Moses blickade in över det förlovade landet där vi firar mässan och så besöker vi Betania på andra sidan floden Jordan som förknippas med Johannes döparens verksamhet. Därefter äter vi lunch och far söderut i öknen mot klippstaden. Om tiden tillåter så besöker vi Petra både på den sena eftermiddagen och på förmiddagen dagen därpå. Vi bor på hotell centralt i Petra, där middag och samkväm väntar. När vi besöker klipp- och ökenstaden så kan vi tacka Gud för skapelsens skönhet.
9

Dag 9

Efter besöket i Petra far vi åter norrut i Jordanien mot staden Madaba som även har några kyrkor där vi firar mässan i Sankt Georgskyrkan och tittar på dess mosaiker. Därefter så tar vi in på hotellet där vi äter middag klockan 20.00. För de som så önskar så tar vi en kvällspromenad genom Madaba som med sina vita fasader påminner om scener ur eposet Tusen och en natt.
10

Dag 10: Hemresa

Transport till flygplatsen och hemfärd. Om tiden tillåter får vi en panoramarundtur av Jordaniens huvudstad Amman.