Den bysantinske kejsaren Basileios I utropade år 885 den den vackra halvön Athos i det Egeiska havet till en munkrepublik. Sedan dess har den utövat enormt andligt inflytande i synnerhet i den ortodoxa världen. Idag upplever Athos, som inte tillåter kvinnliga besökare, en ny storhetstid. Förutom ca 2400 munkar finns det ett växande antal noviser. Athos har också fostrat många nutida helgon som t ex Porfyrios av Kafsokalivia (död 1991, helgonförklarad 2013) och Paisios av det Heliga Berget (död 1994, helgonförklarad 2015).

Förhållandena i klostren är enkla. Pilgrimen får vara beredd att dela rum som inte har egna toaletter med andra pilgrimer.  Det bergiga landskapet med ett fåtal bilvägar ställer krav på fysisk kondition. I de flesta klostren visar munkarna samma gästfrihet till alla, men i samband med gudstjänster får den som inte är ortodox stanna i entréhallen. Athos har ett eget visumsystem som gör att vi ansöker om inträde för våra grupper sex månader före avresa. Detta är en anledning till att vår reseledares tidigare grupper fått inträde.

Eftersom Athos interna regelverk inte tillåter stora gruppresor sker denna pilgrimsresa i en grupp av åtta män som tillbringar minst tre nätter av sin valda resevecka, från lördag till lördag, på Athos. Under resten av veckan bor gruppen i Thessaloniki med tillgång till moderna bekvämligheter och en lång rad kyrkliga och andra besöksmål. Under de senaste resorna har grupperna också besökt det anrika Dionysiusklostret på berget Olympos och haft samtal med någon eller några av deras munkar.

DESTINATION Athos
PERIOD 22 – 29 april 2017
AVRESEORT Stockholm
RESELEDARE Johannes Pulkkanen
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa med SAS t/r 7 övernattningar med del i dubbelrum
Halvpension, frukost och middag. Alla buss-och båtfärder
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Utflykter till Thessaloniki Avbeställningsskydd
Dricks & kollekt Reseförsäkring
RESEARRANGÖR Pilgrim Travel
SISTA ANMÄLNINGSDAG 18 oktober 2016
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr

I priset ingår: flyg med SAS t/r, del i dubbelrum på hotell med frukost och middag i 4 nätter, transfer till Ouranopolis från Thessaloniki, diamonitrion som ger tillgång till klostren och deras två måltider per dag, transporter på Athos och t/r Athos, buss från Ouranopolis till Thessaloniki, taxi till hotellet från busstationen, transfer till flyget från hotellet i Thessaloniki.

Ingår inte: utflykterna i Thessaloniki som är tillval till självkostnadspris, avbeställningsskydd och reseförsäkring.

Observera att det kan förekomma mindre förändringar i programmet beroende faktorer utanför vår kontroll.

Rekommenderad reselitteratur: Sven H Gullmans Athos: det heliga berget (Artos, 2004).

 

1

Dag 1: Avresa

Lördagen den 22 april:
Kl 15:30 från Arlanda med SAS. Måltid på planet ingår.
Kl. 19:40 Ankomst Thessaloniki (lokal tid).
Efter ankomsten följer omedelbar transfer till Ouranopolis med minibuss. Den tar tar drygt två timmar. Vi checkar in på vårt hotell Makedonia i centrum nära hamnen för övernattning.
2

Dag 2-5

Från söndagen den 23 april till onsdagen den 26 april:
Kl. 09:45 Avfärd från Ouranopolis med färjan Agios Panteleimon till Dafni. Innan vi går ombord behöver vi registrera oss på Athos pilgrimsbyrå som öppnar kl. 07.30. Vi visar våra pass och får individuella diamonitrion, det särskilda Athosvisumet. I Ouranopolis rör vi oss till fots pga att allt är inom gångavstånd. Överflödigt bagage lämnar vi vid hotellet för förvaring under vistelsen på Athos. Efter ca 1 timme 30 minuters båtfärd landstiger vi på Athos och börjar vandra från kloster till kloster i dess vackra bergslandskap.
Nära klosterlivet och Athos andlighet kommer vi synnerhet i de kloster som vi övernattar och deltar i gudstjänsterna. Vanligtvis sker det samtal med munkar och andra pilgrimer. De nattliga gudstjänsterna och de tysta måltiderna med brödraskapet visar sitt rätta ansikte som oförglömliga höjdpunkter.
Det slutgiltiga kompletta programmet för själva vistelsen på Athos skickar vi ut ca en månad före avresa. Den är en resultat av att ha stått i kontakt med individuella kloster som ofta, men inte alltid kan ta emot pilgrimer. Detta bidrar till varje resa blir unik.
Vistelsen på Athos slutar onsdagen 26 april under eftermiddagen. Efter att färjan har anlänt till Ouranopolis hämtar vi vårt bagage och reser till Thessaloniki med bus. Där checkar vi in på vårt hotell, det 3-stjärniga Mandrino i stadens centrum, och äter en gemensam middag i en närbelägen restaurang.
6

Dag 6

Torsdagen den 27 april:
Dagens program, en halvdagsutflykt, tillåter oss att pusta ut efter de ofta mycket korta nätterna på Athos. Vi promenerar först till den närbelägna Helige Demetrios Kyrka. Efter att ha besökt den fortsätter vi mot Galerius Ark och Rotunda från 300-talets början. Vi avslutar utflykten med att besöka det prisbelönta The Museum of Byzantine Culture. Efter utflykten är alla fria att bekanta sig med det vackra och historiskt mycket intressanta Thessaloniki på egen hand.
Gemensam middag.
7

Dag 7

Fredagen den 28 april:
Heldagsutflykt till Helige Dionysios kloster och staden Litochoro vid Olymposberget ca 9 mil utanför Thessaloniki. Vi reser med allmänna transportmedel. Helige Dionysios grundade ett kloster på Olymposberget 1540 17 km från staden Litochoro. Det är i dag i ruiner, men håller på att restaureras. Det kloster som vi besöker byggdes 1640. Det är beläget 3 km från Litochoro och har 24 munkar som lever efter Athos monastiska regim. Platsen är känd för sin skönhet, sina rena naturprodukter och ett unikt klostermuseum som den ekumeniske patriarken Bartolomeus invigde 1999. Nästan alla vandringsstigar på Olympos börjar i Litochoros sydvästra del. Nordöst om staden, som har drygt 7000 invånare, finns kilometervis med sandstränder.
8

Dag 8: Hemresa

Lördagen den 29 april:
Förmiddagsutflykt till Helige Johannes Teologens kloster i Souroti ca 2 mil från Thessalonikis flygplats. Också detta kloster är knutet till Athos och ett populärt pilgrimsmål. Här finns den helige Arsenios av Kappadokias (1840-1924) och den redan nämnde starets Paisios av Athos (1925-1994) gravar.
Ingen middag i Thessaloniki, men en måltid på planet ingår. Under eftermiddagen har alla tid att ta farväl av Thessaloniki på egen hand.
Transfer från hotellet till flygplatsen.
20:30 från Thessaloniki med SAS
22:40 Ankomst Arlanda (svensk tid)