Pilgrim Travel arrangerar i augusti 2017 en resa till det mytomspunna ryska klostret Valamo som ligger på en ö i sjön Ladoga. Det är en plats dit pilgrimer färdats i många hundra år. Utöver Valamo besöker vi ytterligare två kloster som andas samma tradition. Det första av dessa är Nya Valamo i vackra Heinävesi i Finland. Det blev till när munkarna från det ursprungliga Valamo blev evakuerade när Ladoga sjön med omnejd tillföll Sovjetunionen efter det finska Vinterkrigets slut 1940. Idag är Nya Valamo både ett betydande andligt centrum, och en turistattraktion. Vi besöker även det ortodoxa nunneklostret Lintula i byn i byn Palokki 18 km från Nya Valamo. Dess systrar framställer vaxljus och odlar i trädgården för att vara självförsörjande. Den tystnad och stilla glädje som präglar platsen lämnar få besökare oberörda. I bilden ovan finns den gamla klosterkyrkan i Nya Valamo. Denna bild och de flesta i resans galleri är tagna av Lars Ekblad.

Reseledare är Erik Sjöberg, psykoterapeut och sakkunnig kyrkligt vigd ortodox läsare.

DESTINATION Valamo
PERIOD 10 – 14 augusti 2017
PRIS 5900 kr utan flyg. Ca 9400 kr med flyg. Eftersom det inte är förmånligt att flyga till mindre orter i Norden och boka gruppresor till dem med flyg, uppmuntrar vi dig att resa till och från Joensuu på ditt eget sätt. Om du vill, bokar vi gärna ditt flyg med Finnair från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn. Du betalar det pris vi får, varken mer eller mindre. Enligt förhandsinformationen handlar det om ca 3500 kr. Se programmet för detaljer om när exakt resan börjar och slutar i Joensuu.
AVRESEORT Joensuu i Finland (utan flyg); Stockholm, Göteborg och Köpenhamn (med flyg)
RESELEDARE Erik Sjöberg
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa med Finnair t/r 4 övernattningar med del i dubbelrum
4 ggr frukost, 3 ggr middag Alla buss-och båtfärder
Reseledare och två sakkunniga guider  Eu-moms och resegarantier till kammarkollegiet
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch och måltidsdryck Visum till Ryssland
Dricks & kollekt Reseförsäkring
Avbeställningsskydd
SISTA ANMÄLNINGSDAG 18 maj 2017
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 1000 kr

Vi hjälper till med visumansökan och kommer återkomma till de anmälda om förfarandet och kostnaden.

Info om boenden: I Joensuu bor vi det fräscha miljömärkta GreenStar hotellet i stadens centrum. Gamla Valamos klosterhotell ligger i huvudklosterbyggnaden och har en total kapacitet på 20 dubbel/twin-rum och ett enkelrum. Rummen är mysiga och rena. Dusch och toalett finns i hallen. Nya Valamo har två klosterhotell som ligger på klostergården i ett rustikt tvåvånings trähus och ett mindre stenhus. De flesta rummen är dubbel/twin-rum som också kan användas som enkelrum. Rummen är enkla men fina och rena. Lakan och handdukar finns på rummen. Man bäddar själv. Dusch och toalett finns i hallen, och i vissa enstaka fall i rummet.

 

1

Torsdagen den 10 augusti

Du anländer till Joensuu med Finnair kl. 17.10 eller i din egen takt och checkar in på det fräscha miljömärkta GreenStar i stadens centrum. Vi träffas kl. 20.00 för kvällsfika och en första introduktion. Joensuu är en helfinsk stad på ca 75 000 invånare i Norra Karelen.
2

Fredagen den 11 augusti

Efter frukosten på hotellet checkar vi ut. Bussfärden till Sortavala startar kl. 10.00. Vi når gränsstationen Niirala-Värtsilä ca kl. 12.00. Efter att ha passerat den besöker vi en cafeteria för fika, och får en möjlighet att växla pengar och småhandla. C:a kl 12.00 anländer vi till Sortavala vid sjön Ladoga, den största i Europa. I Sortavala besöker vi S:t Nicholaos kyrka med den undergörande ikonen av helgonet. Dess ikonostas är från den turbulenta tiden före det andra världskriget. Kl 16.00 kliver vi på snabbåten som redan efter en timmas båtfärd sätter oss i land på Valamo klosterområde. Det omfattar hela 36 km2 utspridda på 50 öar. Medan vi promenerar, transporterar en minibuss vår packning till klosterhotellet. Efter incheckningen äter vi middag i klostrets trapesa. Efter måltiden visar vår guide oss runt i huvudkyrkan och huvudklostret. Denna visning är på engelska. Efter visningen kan vi ansluta oss till kvällsgudstjänsten som pågår mellan kl. 17.00 och kl. 20.00.
3

Lördagen den 12 augusti

Morgongudstjänsten och liturgin pågår mellan kl 06.00-09.30. Frukost från kl 09.00 i trapesan. Efter den promenerar vi ca 2 km till S:t Nicolaos skete på Kors-ön. Här lever Valamos äldre munkar. Vid lunchtid återvänder vi till klosterhotellet för fri tid. Den som vill kan äta lunch på klostercafét i den nedre trädgården. Kl 14.00 åker vi buss till Allhelgona-sketet där endast män är tillåtna att gå in. Det blir också möjlighet att besöka Vår Fru av Smolenskis skete till fots. Vår busstur fortsätter till S:t Vladimirs skete där Valamos ikonmålare verkar under ledning av fader Sergius. Här finns också ett litet ikon-och liturgimuseum. Ca kl 18.00 återvänder vi till huvudklostret för middag. Vigilian börjar kl 19.00 i huvudkyrkan.
4

Söndagen den 13 augusti

Frukost serveras kl. 08.30. Liturgin börjar kl. 09.00 och pågår fram till c:a kl. 12.00. Vi checkar ut kl. 12.30 och en minibuss transporterar vårt bagage till bärplansbåten som startar kl. 13.00 sin färd mot mot Sortavala hamn där vår buss väntar. Vi når den rysk-finska gränsen ca kl. 16.00 får återigen en chans att fika och småhandla. Framme vid Nya Valamo-klostret är vi vid kl. 21.00, Check-in och vila.
5

Måndagen den 14 augusti

Dagen börjar med matutin i klosterkyrkan kl. 06.00. Frukosten serveras kl. 07.30. Mellan kl. 10.00 och kl. 11.30 samlas vi i lilla konferensrummet för fortsatt fördjupning och summering. Efter fri tid på klosterområdet reser vi till det närbelägna Lintula-klostret kl. 13.00. Efter visningen i Lintula stannar vi kvar en stund för rekreation och besök i klostershoppen. Bussen anländer till flygplatsen i Joensuu kl. 16.30. De som vill, flyger hem via Helsingfors med start kl. 17.40.