Grott-klostret i Petjory, grundat 1470 av eremiterna Jona och Bassa, är på många sätt unikt. Det var det enda klostret i f.d. Sovjetunionen som aldrig stängdes av kommunisterna, vilket gjorde att det gamla Rysslands andliga arv kunde få leva vidare där.
Klostret har blivit känt för svenska läsare genom Arkimandrit Tichons uppmärksammade bok ”Vardagshelgon” (Artos, 2018). Boken ger en unik inblick i Grottklostrets liv som det var då författaren var novis på 1980-talet. Den innehåller levande, oförglömliga porträtt av de munkar av stor askes och andlig styrka, som levt i klostret ända in i våra dagar. ”Vardagshelgon” har sedan utkomsten 2011 översatts till 15(!) språk och blivit en internationell ”bestseller”.

Novgorod, vikingarnas Holmgård, är en av Rysslands äldsta städer, som spelat en nyckelroll i Östersjöländernas historia. Här blomstrade handeln under vikingatiden, och på medeltiden byggdes de unika kyrkor och kloster som smyckar staden än i dag. Vi besöker bl.a. Hel. Jurijs kloster, grundat 1030 av furst Jaroslav den Vise, Sofia-katedralen (1045-1050), där den svenska heliga Anna av Novgorods reliker vilar, samt flera andra kyrkor och kloster som i dag finns med på UNESCOS världsarvslista. Vi får lära känna Novgorods vikingatida historia bl. a. under besök på stadens historiska museum samt utgrävningsplatsen för Ruriks stad.
En dag ägnar vi åt att utforska Pskov, som med sitt medeltida kreml och särpräglade kyrkoarkitektur anses vara en av Rysslands vackraste städer. Vi bor två nätter på pilgrimshotellet i Grott-klostret i Petjory, samt tre nätter på fyrstjärniga Hotel Volchov, beläget mittemot Kreml i centrala Novgorod.

Reseledaren fil. lic. Johanna Hansson (bild nedan) är själv ortodox kristen. Hon flyttade i unga år till Ryssland för att studera ryska språket och litteraturen vid Moskvas statliga universitet. Med denna världsmetropol som bas har hon under 20 år rest vida omkring i Ryssland, Ukraina, Serbien och Grekland. Hon har tidigare lett uppskattade resor till Moskva, Kiev och Valamo i vår regi.

DESTINATION Grottklostret i Petjory, Pskov och Novgorod
PERIOD 7-12 september 2022
RESELEDARE Johanna Hansson
PRIS 10850 kr.
VISUM Vi hjälper gärna till med att söka ryskt visum, som kostar runt 1000 kr plus eventuellt porto.
AVRESEORT Stockholm Arlanda. Anslutning från andra flygplatser mot en eventuell tilläggsavgift.
ALTERNATIV TILL FLYG För den som vill finns även möjlighet att åka båt till Tallinn på egen hand. Tallink Silja Lines färja avgår från Värtahamnen kl. 17.30 dagen före, den 6/9, och ankommer till Tallinn kl. 10:15 den 23/9. Den 28/9 kan du återvända hem till Sverige med Tallink Silja Lines färja kl. 18.00. Den anländer till Stockholm Värtahamnen kl. 10:15 följande dag, den 29/9. Med det här alternativet betalar du inte för flyget, och ansvarar för ev egna taxi-transfers från färjeterminalen i Tallinn till centrum.
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Helpension
Del i dubbelrum Fullödigt program
Alla inträden Alla transporter på plats
Svensk reseledare Lokal guide
EJ INKLUDERAT I RESAN
Visum till Ryssland Dricks
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt och gå i trappor. De lokala guiderna talar engelska.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1300 kr extra. Se det preliminära programmet för mer detaljer om boendena!
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG Det finns ett fåtal platser kvar.
RESELITTERATUR När du bokat resan kan du vidarebefordra din bokningsbekräftelse till info@artos.se och beställa Arkimandrit Tichons bok ”Vardagshelgon” för det rabatterade priset 220 kr. I din text till dem får du gärna nämna att beställningen kommer via Pilgrim Travel.

 

1

Onsdag 23/9:

Vårt flyg till Tallinn avgår från Arlanda kl. 08.15 och vi landar kl. 10.15. Transfer in till Tallinns Gamla Stad för guidad rundtur och lunch. Därefter fortsätter vi vår resa med buss mot rysk-estniska gränsen. Vi anländer till Grott-klostret i Petjory ca kl. 17 och checkar in på pilgrimshotellet. Rummen är ljusa och rymliga, men de flesta rum har toalett och dusch i korridoren. Pilgrimshotellet har även några rum med egen toalett och dusch, som kan bokas mot ett tillägg på 580 kr/två nätter. Se www.pechory.online för bilder på boendet. Middag i klostrets pilgrimsmatsal.
2

Torsdag 24/9:

Heldag i Grottklostret. För den som vill finns möjlighet att besöka morgongudstjänsten, som börjar kl. 6. Frukosten serveras kl. 8.30. Efter frukost utforskar vi Grottklostret, som grundades på 1470-talet av de heliga Jona och Bassa. Mycket vittnar dock om att grottorna var bebodda av kristna eremiter redan långt tidigare. Här har en hel plejad av helgon levt, från den helige Mark, vars namn är det första krönikorna har bevarat, till den helige Symeon (+1960). Under den guidade rundturen lär vi känna helgonens liv och klostrets rika historia, besöker klosterkyrkorna och grottorna, där helgonens reliker vilar. Lunch i pilgrimsmatsalen. Ledig tid i klostret. Möjlighet för den som vill att gå på kvällsgudstjänsten. Middag.
3

Fredag 25/9:

För den som vill finns möjlighet att besöka morgongudstjänsten, som börjar kl. 6. Frukost kl. 8.30. Efter frukost checkar vi ut, lastar in vårt bagage i bussen och tar farväl av bröderna och klostret. Bussen tar oss till Pskov, som är en av Rysslands äldsta städer, omnämnd i krönikorna redan år 903. Staden är känd för sitt kreml och den välbevarade medeltida stadsmuren, som höjer sig majestätiskt över floden Velikaja. I Pskov föddes Rysslands första kristna regent, den heliga furstinnan Olga (920-969), som var av vikingabörd (hennes skandinaviska namn var Helga), och här minner mycket om henne. Vi besöker bl.a. den hel. Olgas kapell, Pskovs Kreml och Trefaldighetskatedralen (1699), som är stadens huvudkyrka. Här vilar Pskovs heliga furstar Dovmont (+1299) och Vsevolod (+1138), vars mor var den svenska prinsessan Kristina Ingesdotter (+1122).Vi besöker även två världsarvslistade kyrkor, helgade åt Basileios den Store (1415) och den helige Nikolaus (1536). Lunch på medeltidsrestaurangen Helga i centrala Pskov. Efter lunch får vi en guidad rundtur i Mirozj-klostret (1156), med dess världsarvslistade fresker. Därefter kör bussen oss vidare till Novgorod, dit vi anländer ca kl. 18. Incheckning på fyrstjärniga Hotel Volchov, beläget mittemot Kreml i centrala Novgorod. Middag på hotellrestaurangen. För bilder på boendet, se: www.hotel-volkhov.ru.
4

Lördag 26/9:

Vi börjar dagen med en guidad rundtur till fots i Kreml, Novgorods historiska stadskärna. Vi besöker bl.a. Sofia-katedralen (1045-1050), Rysslands äldsta kyrka, som hyser en undergörande ikon av Guds Moder från 1000-talet. Här vilar relikerna av den heliga Anna av Novgorod (född prinsessan Ingegerd av Sverige, dotter till Olof Skötkonung) och hennes son, den helige furst Vladimir, katedralens grundare. Vid katedralen ligger det gamla marknadstorget, där det fördes livlig handel på vikingatiden. Denna plats kallas även för Jaroslavs gård, efter Jaroslav den Vises palats, som en gång i tiden låg vid torget. Vi fortsätter sedan till Frälsar-kyrkan (1374), känd för sina världsarvslistade väggmålningar av Theophanes Greken. Lunch på restaurang med ryskt nationalkök. Efter lunch åker vi buss till den helige Jurijs (Georgs) kloster, grundat 1030 av furst Jaroslav den Vise, där vi får en guidad rundtur. Därefter besöker vi friluftsmuseet Vitoslavlitsy, där vi får se ryska stavkyrkor, kapell, bondgårdar, väderkvarnar och andra träbyggnader från 1500-1800-talet. Resan går sedan vidare till Peryn-sketen, grundad år 995(!) på en naturskön plats vid floden Volchovs strand. Middag på hotellet under goda samtal om dagens upplevelser.
5

Söndag 27/9:

Frukost på hotellet. Ledig förmiddag i Novgorod med tid för egna strövtåg. Den som vill har möjlighet att gå på söndagsgudstjänsten i Sofia-katedralen (Liturgin börjar kl.10) eller ta en båttur på floden Volchov. Lunch på hotellet kl. 12. Efter lunch beger vi oss till Novgorods historiska museum, där vi får se fynd från de arkeologiska utgrävningarna i Novgorod med omnejd. Många av fynden vittnar om en nära kontakt mellan Novgorod och det vikingatida Skandinavien. Vi får även se museets unika ikonsamling. Därefter tar vi bussen till utgrävningsplatsen för Ruriks stad, där vikingahövdingen Rurik bosatte sig då han, enligt Nestorskrönikan, år 862 bjöds in av novgorodborna för att styra staden. Vid utgrävningarna här har man hittat vikingatida vapen och smycken, näverdokument, bruksföremål m.m., som nu finns på Novgorods historiska museum. Vår färd går sedan vidare till det världsarvslistade hel. Antonius kloster (1106), som genom historien har spelat en stor roll i Novgorods andliga liv. Vi besöker även den hel. Varlaams kloster (1192), beläget i byn Chotyn 7 km utanför Novgorod. Här vilar relikerna av den helige Varlaam av Chotyn, ett av norra Rysslands mest vördade helgon. Avskedsmiddag på hotellrestaurangen med underhållning av den ryska folkmusikensemblen Kalinka.
6

Måndag 28/9:

Frukost på hotellet. Utcheckning. Vi packar sedan in vårt bagage i bussen, som kör oss mot den rysk-estniska gränsen. På väg till Tallinn besöker vi Pühtitsa-klostret, Estlands enda ortodoxa nunnekloster, grundat 1891. Vi får en guidad rundtur i klostret, följd av lunch i pilgrimsmatsalen. Vi fortsätter sedan vår färd mot flygplatsen resp. färjeterminalen. Planet lyfter kl. 19.35 estnisk tid och vi ankommer till Arlanda kl. 19.35 svensk tid.

Zooma in så får du se dem platser som vi ska besöka!