Från antiken till våra dagar har både helgon och syndare satt sin prägel på Rom och gjort henne till en symbol både för det upphöjda och det låga. Följ med på denna unika resa som riktar sig till alla som uppskattar det ortodoxa kristna arvet, som också är en del av Roms historia och dess nutid. Resans kaplan, f Mikael Liljeström har varit där många gånger: hans mor växte upp där och hans morfar, arkeolog-professorn Axel Boethius var en av dem som grundat Svenska Institutet i Rom. Till vardags verkar f. Mikael som ortodox präst inom serbisk-ortodoxa stiftets svenska vikariat med Insjön som sin svenska bas. Reseledaren Johannes Pulkkanen är också ortodox bekännare. Förutom sitt arbete med Pilgrim Travel undervisar han och leder kurser bland annat i regi av S:t Symeonsällskapet och stiftelsen Fjellstedtska skolan.

DESTINATION Rom
PERIOD 22 – 29 maj 2017
AVRESEORT Stockholm
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Rom del i dubbelrum på Villa Aurelia
Frukost, två luncher samt fem middagar Transfer från och till flygplatsen i Rom
ENKELRUMSTILLÄGG 2100 kr (begränsat antal)

I priset ingår: Flyg t/r med Norwegian, transfer t/f flygplatsen, en ”Carta Integrata settimanale” som ger tillgång till Roms publika transporter under sju dagar, del i dubbelrum på Villa Aurelia, frukost, två luncher, visning på vingård och vinprovning, två middagar inklusive måltidsdryck på Villa Aurelia samt ytterligare tre middagar inklusive måltidsdryck på olika restauranger, en guidad heldag i Vatikanen med inträdesbiljetter till dess museer och trädgårdar samt ytterligare två guidade promenader på ca 3 timmar var, headsets, kaplan och reseledare, EU-moms, resegarantier till Kammarkollegiet.

I priset ingår inte: reseförsäkring, avbeställningsskydd, fem luncher, två middagar, tågbiljetter t/r Grottaferrata (ca 16 euro), eventuella taxiresor i Rom, inträde till Forum Romanum (ca 14 euro), San Calixto-katakomben (8 euro) eller eventuella andra inträden.

Preliminärt dagsprogram.

1

Måndag 22/5:


Vi flyger från Arlanda vid lunchtid och är framme i Rom sent på eftermiddagen (kl. 16.15). När vi har fått vårt bagage väntar transporten till vårt boende: Villa Aurelia i den charmiga historiska stadsdelen Trastevere, med Peterskyrkan och stadens antika centrum, Forum Romanum inom promenadavstånd. Efter incheckning samlas vi för inledande bön och kort introduktion. Sedan beger vi oss till Basilica di Santa Maria i Trastevere som är den historiskt sett första Guds Moders-basilikan i Rom. Enligt traditionen var det just här de kristna först samlades för att tillbe. I basilikan bevaras ikonen Madonna della Clemenza från 700-talets början. Efter besöket i kyrkan promenerar vi i det vackra Trastevere tills det blir dags att äta middag på en närbelägen restaurang.

2

Tisdag 23/5:


En heldag i Vatikanen med den svenska guiden Solveig Nolheim. Under förmiddagen ser vi de berömda Vatikanträdgårdarna. Efter lunchen, som intas på egen hand, fortsätter turen. Vi besöker Vatikanmuseernas vackert utsmyckade salar och gallerier, och får se delar av en av världens förnämligaste konstsamlingar. “Efter turens höjdpunkt, Sixtinska kapellet, fortsätter vi till Peterskyrkan, centrum för den katolska världen, byggd på aposteln Petrus grav. I kryptan bland många påvegravar vilar även drottning Kristina av Sverige. Petersplatsen framför kyrkan med sina kolonnader och egyptiska obelisk är ett av barockens mästerverk. Efter turen kan den som önskar gå upp i Peterskyrkans kupol.” Den citerade texten är hämtad från Solveig Nolheims och hennes kollegors hemsida www.guideirom.com. Middag intas på Villa Aurelia.

3

Onsdag 24/5:


Vi börjar dagen med att besöka Colosseum, Palatinen och Forum Romanum (inklusive Santa Maria Antiqua) tillsammans med guiden Sofia Ekman som är med oss under förmiddagen. Efter lunch på egen hand, samlas vi utanför Santa Maria Maggiore som grundlades år 431. Efter besöket där promenerar vi till Santa Pudenziana-kyrkan. Enligt traditionen är Pudenziana dotter till den Pudens som Paulus nämner i sitt andra brev till Timotheos (4:21), Pudens som var senator under kejsar Nero, inhyste Petrus när han kom till Rom och blev hans första lärjunge. Från denna tidiga kyrka går vi vidare till Santa Prassede, helgad åt Praxedis, Pudens andra dotter som tog hand om dödade martyrers kroppar i 100-talets Rom. Denna kyrka har mycket vackra mosaiker, och här finns den pelare vid vilken Frälsaren blev bunden och gisslad. Från Santa Prassede fortsätter vi till San Pietro in Vincoli, där man kan beskåda de kedjor som Petrus var fjättrad vid. Till slut promenerar vi genom Parco Del Colle Oppio till San Clemente-basilikan med sitt vackra kapell, tillägnat 300-talsmartyren Katarina av Alexandria. Där är också heligaKyrillos och Methodios, ”Slavernas apostlar” begravda. Under kyrkan finns en hel ”undre värld” med bl.a ett bevarat Mithrastempel Den första kristna kyrkan på denna plats byggdes ca år 384. Den nuvarande kyrkan är från 1100-talets början. Middag på Villa Aurelia.

4

Torsdag 25/5:


Efter frukosten beger vi oss till tågstationen Termini. Därifrån reser vi med tåg till den pittoreska staden Grottaferata och dess berömda grekiska kloster, grundat år 1004 av den helige Nilus av Rosano tillsammans med en grupp munkar från Kalabrien, ett halvt sekel före den stora schismen. Klostret är tillägnat Gudaföderskan under namnet The Exarchic Monastery of Santa Maria in Grottaferrata (S:ta Marias exarkiska kloster i Grottaferrata). Dessutom är det känt under namnet The Greek Abbey of Saint Nilus (Helige Nilus grekiska kloster). Den helige Nilus dog snart efter att han hade grundat klostret, ledarskapet gick då till hans lärjunge och kompanjon Bartolomeus den yngre. Idag lever munkarna på platsen fortfarande efter dessa två grundares föreskrifter. De tillhör den italienska Basileusorden, grundad för klosterkommuniteter som tillber efter den östliga riten, men lyder under påven. Idag är Grottaferrata den sista av alla de många bysantinska kloster som en gång i tiden var vanliga på Sicilien, i södra Italien och i staden Rom. Efter förmiddagen på klostret beger vi oss till det närliggande Frascati för en sen lunch, guidat besök och vinprovning på en vingård. Middag på egen hand (lunchen och besöket i Frascati ingår i resans pris).

5

Fredag 26/5:

Vi tar oss till Museo e Galleria Borghese. Efter besöket börjar vi en långsam vandring tillsammans med guiden Sofia Ekman tillbaka till Trastevere via många av Roms förnämsta sevärdheter: Parken Villa Borghese, Spanska Trappan, Fontana di Trevi, Pantheon, Piazza Navona och Campo de Fiori.

Middag på restaurang i Trastevere.


6

Lördag 27/5:

Vi reser med allmänna färdmedel till världens mest kända väg, Via Appia, som ofta kallas för Regina Viarum, ”vägarnas drottning”. Via Appia började byggas 312 f.Kr. som Roms första konsulärväg. På många ställen har den kvar de gamla basaltstenarna. Vi börjar vår promenad från ”The Visitor Information Centre Via Appia Antica” och rör oss från stadens buller mot mer öppna landskap. “Pinjer och cypresser ramar in antika gravmonument, milstolpar och någon medeltida ruinkyrka.” Vi passerar Maxentius Circus, Cecilia Metellas Mausoleum och Quintiliernas Villa. Kyrkan på platsen för Petrus legendariska möte med Kristus heter Domine Quo Vadis. Inne i den finns en minnestavla över nobelpristagaren Henryk Sienkiewicz som skrev romanen Que Vadis, om de första kristnas liv i Rom. Via Appia leder oss också till den stora San Calixto-katakomben, som vi besöker. På vägen tillbaka till Trastevere besöker vi de tidiga kristna basilikorna San Giovanni di Laterano och Santa Croce in Gerusalemme.  År 325 blev den sistnämnda helgad åt de Kristi lidandes reliker som Konstantin den stores mor Helena förde hit från Jerusalem. Konstantin den store donerade området Lateranen till kyrkan år 313. Själva basilikan helgades 324 åt de heliga Johannes Döparen och Johannes Teologen. Den är än idag Roms domkyrka.

Middag på restaurang i Trastevere.

7

Söndag 28/5:

Liturgi i den grekisk-ortodoxa 500-talskyrkan San Teodoro al Palatino. Efter vår sista gemensamma måltid, lunchen på en närbelägen restaurang, beger vi oss till den helige aposteln Pauli grav i Basilika di San Paolo fuori le Mura (Sankt Paulus utanför murarna), en av de fyra stora antika huvudbasilikorna (basilicae maiores) i Rom. I sin första version konsekrerades basilikan av påven Silvester I redan år 324, den nuvarande skepnaden är från 1824. Efter detta besök är alla fria att njuta av våra sista timmar i Rom på eget bevåg fram till kvällens avslutande bön på Villa Aurelia.

Middag på egen hand.

8

Måndag 29/5:

Flyg till Stockholm kl. 08.55.

Vatikanen med St Peterskyrkan
Vatikanen med St Peterskyrkan