Välkomna att följa med till staden dit alla vägar bär. Att vandra på Roms slingrande, svarta kullerstensgränder är en vandring genom årtusenden. Kejsartidens kolonner och ruiner, trängs med medeltida kyrkor och lite svulstig barock. Ljudet av sirener och en pulserande trafik påminner om att staden fortfarande är levande och utvecklas.

Rom har dragit till sig konstnärer, arkitekter, poeter och lycksökare av alla slag som velat få del av de rikedomar som flödat. Påvar, adelsfamiljer, helgon och rövare har lämnat efter sig torg, palats och kyrkor av yppersta klass. Vi kommer utan kommentarer att passera konstverk som skulle vara huvudattraktioner någon annanstans.

Roms historia speglar som ingen annan stad Europas historia och Kyrkans historia. De båda flätas samman på ett sätt som gör att det inte går att skilja den ena historien från den andra, men tonvikten ligger för oss på Kyrkans förhållanden från Petrus och Paulus tid till idag.

Turerna utgår alla dagar kl 9.00 (utom på fredagen kl 8.00.) från hotellet, Fraterna Domus, via Monte Brianzo 62, som ligger ett stenkast från Piazza Navona i Roms hjärta. Från boendet har man gångavstånd till alla stora sevärdheter i stadskärnan. I resans pris ingår en enkel frukost: vi bor mitt i Rom med ett enormt utbud av fantastiska restauranger och vill därför ge så stor valfrihet som möjligt till resenärerna att själva upptäcka och välja de restauranger de vill. Behöver ni tips är det givetvis bara att fråga vår reseledare!

DESTINATION Rom och Assisi, Italien
DATUM 23-30 sept 2019
PRÄST OCH RESELEDARE Bo Nordin, präst i Svenska Kyrkan i Luleå stift med mångårig erfarenhet av att guida resor i Rom. Hans hjärteämnen är teologi, exegetik och kultur- och kyrkohistoria. Bo har även studerat konstvetenskap i Florens.
PRIS 11 450 kr från Stockholm. Tillvalet flyg t/r Luleå gör resan 1000 kr dyrare.
AVRESEORT Stockholm (Arlanda) och Luleå (Luleå Airport). Köpenhamn på begäran.
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Frukost alla dagar
Del i dubbelrum Svensk reseledare och präst
Boende på klosterhotell
Fraterna Domus i 7 nätter
Bussresorna
EJ INKLUDERAT I RESAN
Reseförsäkring Avbeställningsskydd
Inträden till museum Luncher och middagar
SVÅRIGHETSGRAD I Rom går man mycket, vilket innebär att du helst behöver kunna promenera obehindrat. Ha gärna med bekväma promenadskor.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1450 kr kr extra.
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.
SISTA ANMÄLNINGSDAG 20 augusti 2019
1

Måndag (Resdag) 23/9

Planet landar på fiumicino ca kl 20. Vi åker buss till Fraterna Domus och inkvarterar oss.
2

Tisdag 24/9

Den här dagen kommer att handla mycket om det antika Rom, men med några utvikningar till senare tid och till Roms judiska historia.
Via det livliga Piazza Navona går vi till Pantheon, som allt sedan det byggdes under antiken faschinerat sina besökare. Därifrån rör vi oss mot Fontana di Trevi för att sedan styra kosan mot det antika Roms hjärta, Campidoglio (designat av Michelangelo), där vi får höra om Roms allra tidigaste historia, Romulus och Remus, gässen på Capitolium och mycket annat. På vägen stiftar vi bekantskap med bl.a Trajanuskolonnen, Altare della Patria och Santa Maria in Aracoeli.

Lunch äter vi i de judiska kvarteren.

Efter lunch rör vi oss över Tiberön mot Santa Maria in Trastevere som är en mycket gammal kyrka där utsmyckningen är lika rik som dess historia. Givetvis hittar vi ett och annat under vägen. Då vi sedan går hemåt igen passerar vi Birgittahuset och Campo dei Fiore.

3

Onsdag 25/9

Idag handlar turerna mycket om 15- och 1600-tal. En mycket dynamisk tid både vad gäller historia och tro. Givetvis kommer antik och nutid också att följa oss.
Från Fraterna Domus rör vi oss mot San Andrea della Fratte där vi får avnjuta några mycket vackra skulpturer av Bernini samt höra om ett möte som radikalt förändrade livet för en person precis här. Via Spanska trappan hamnar vi till på Piazza del Popolo där besöker Santa Maria del Popolo, som härbärgerar en skatter av yppersta klass.
Taxi till Piazza Repubblica där vi äter lunch.
Vi besöker Santa Maria degli Angeli, som en gång var ett romerskt bad, men som nu är en kyrka. Därefter besöker vi Santa Maria Maggiore med sitt gyllene tak och fantastiska mosaiker. Därefter rör vi oss mot centrum igen och på vägen tillbaka finner vi helt säkert några små kyrkor som låter oss se förunderliga ting.
4

Torsdag 26/9

Dagen kommer att handla om Vatikanstaten.
Via Ponte Sant’Angelo och Castel Sant´Angelo besöker vi Petersplatsen och Peterskyrkan. Möjlighet finns att gå upp till toppen av kupolen och njuta av en vidunderlig utsikt över Rom.
Efter lunch kan de som vill besöka Vatikangallerierna och det Sixtinska kapellet.
5

Fredag 27/9

Nu är det dags att lämna stadens brus för att åka ut på landet. Kl 8 går bussen till Assisi som ligger drygt 2 timmar från Rom. Assisi är en liten pittoresk stad med branta vindlande gator innanför en medeltida ringmur och allra viktigast, den Helige Franciskus hemstad. Här kommer vi att besöka den stora Franciskuskatedralen samt den Heliga Claras katedral. Ges även möjlighet att strosa på egen hand. Rekommenderar också den som så önskar att äta pasta med tryffel till lunch.
Vi är tillbaka i Rom lagom till kvällsmat mot kl 19.
6

Lördag 28/9

Med Tunnelbana åker vi till San Paolo fuori le Mura. En magnifik katedral med en spännande historia där Paulus fick sin sista vila. Där finns även ett fint museum.
Efter en kopp kaffe tar vi tunnelbanan en bit tillbaka till Pyramiden och den Protestantiska kyrkogården, en ljuv plats invid Roms ringmur.
Efter lunch går vi tillbaka till centrum via den lummiga Aventinen. På vägen besöker vi givetvis några kyrkor, tar del av några berättelser och betraktar Peterskyrkan genom ett nyckelhål.
7

Söndag 29/9

Söndag är en svår dag att besöka kyrkor på eftersom mässorna pågår hela dagen. Därför är det lämpligt att idag besöka det antika Roms centrum, Forum Romanum och Colosseum.
Efter lunch har vi inget speciellt program.
8

Måndag 30/9: Hemresa

Vi säger farväl till Rom och beger oss till Fuimicono på morgonen.