Serbien är ett land fullt av små och stora kloster, vackra kyrkor, hänförande natur och kultur som är starkt präglad av den ortodoxa Kyrkan. Vi besöker landet veckan efter den ortodoxa påsken, en ljus och glädjefylld tid! Som sakkunnig reseledare och guide har vi Nebojsa Grujic, teol. kand, uppvuxen i Belgrad och svensktalande. Vår resepräst är f. Mikael Liljeström, kyrkoherde i Heliga Apostlarna Petrus och Paulus ortodoxa församling i Leksand, Dalarna. Dessa har tidigare rest runt i Serbien tillsammans och valt ut besöksmålen för denna resa.

I Belgrad bor vi på Hotel Vozarev

Mat och dryck i Serbien är betydligt billigare än i Sverige. Priserna ligger kring en tredjedel av de priser vi är vana vid.

 

DESTINATION Belgrad med omnejd
PERIOD 21-28 april 2020
PRIS 11 200 kr vid 15 deltagare, 10 550 vid 20 deltagare.
AVRESEORT Stockholm (Arlanda)
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa t/r Transfers till/från flygplatsen
Boende i delat dubbelrum Bussresor och inträden
Frukost på hotellet Lokal guide
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Luncher och middagar Avbeställningsskydd
Reseförsäkring
SVÅRIGHETSGRAD I Belgrad och under utflykterna går man mycket, vilket innebär att du helst behöver kunna promenera obehindrat. Ha gärna med bekväma promenadskor.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1200 kr kr extra.
SISTA ANMÄLNINGSDAG 1 mars 2020
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr

 

1

Tisdag 21/4 Ankomst

Flyget går från Arlanda kl 20.25 och landar i Belgrad 23.00. Vi hämtas av buss på flygplatsen och åker in i staden. Vi checkar in på boendet och äter något inför natten.
2

Onsdag 22/4 Studenica

Vi åker buss till klostret Studenica, som också kallas Serbiska kyrkans vagga. Detta kloster grundades av storfurste Stefan Nemanja år 1190, efter att han enat de serbiska staterna till en enhetlig stat. En av Stefans söner var Sankt Sava, grundare av den Serbisk-ortodoxa Kyrkan. En annan son blev Serbiens förste kung, Stefan den förstkrönte. Klostret Studenica blev ett andligt, politiskt och kulturellt center och grunden till det serbiska utbildningsväsendet. Både Stefan Nemanja och Stefan den förstkrönte är begravda i Studenica. Klostret är sedan 1986 med på UNESCOs lista över världsarv.
3

Torsdag 23/4 Fruska Gora och Novi Sad

Fruska Gora är ett berg som under många århundraden har varit bestrött av kloster. Enligt skriftliga källor från Ottomansk tid har det funnits 35 aktiva kloster, varav 16 fortfarande är i bruk. De som ännu finns kvar är mestadels från 1500-talet men vissa kan vara så gamla som 700 år. På grund av bergets kloster kallas det för Serbiska Kyrkans Athos. Fruska Gora är också en nationalpark med vingårdar, grottor och anlagda sjöar. Vi besöker staden Novi Sad nära Fruska Gora. Novi Sad är Serbiens näst största stad och landets kulturella centrum. Staden ligger, liksom Belgrad, där Donau slingrar sig fram och på ena sidan av floden ligger fästningen Petrovaradin. 
4

Fredag 24/4 Kovilj

Vi besöker klostret Kovilj, enligt legenden grundat av Sankt Sava på 1200-talet. Kovilj beskrivs som regionens pärla, och sägs vara det vackraste klostret i området (och det finns många!). Här finns en stor samling ikoner, böcker, konstverk och ovärderliga manuskript. Klostret är känt för sin honung och sina fruktlikörer. Här bedrivs sociala insatser, före detta missbrukare och personer med sociala problem arbetar för klostret och de hantverk de utför går att köpa i klosterbutiken.
5

Lördag 25/4 Bogovadja och Rudnikberget

Bogovadjaklostret och Rudnikberget har en mycket viktig historisk och politisk betydelse. Klostret lär ha grundats av despoten Stefan Lazarevic på 1400-talet, efter Kosovoslaget. Många oroliga perioder följde och klostret stod i ruiner och återuppbyggdes gång på gång. År 1804 kom ”hämnarna för Kosovo”, Karadjordjes armé till klostret och satte det första parlamentet just där. Oroligheterna i området var inte slut med detta. Till exemplet stod slaget om Kolubara här under andra världskriget. I området kring Rudnikberget finns ett tiotal kloster, många har i likhet med Bogovadjaklostret anknytning till Kosovoslaget och Serbiska Revolutionen. 
6

Söndag 26/4 Liturgi och vandring i Belgrad

Vi firar liturgi i den helige martyren Trifons av Campsada kyrka klockan 09.00. Helige Trifon av Campsada är vinodlarnas skyddshelgon. Efter liturgin tillbringar vi tid med församlingen. Därefter åker vi till andra sidan Donau till Zemun, en charmig stadsdel i ett område som varit bebott sedan stenåldern. Här finns gallerier, restauranger och vackra promenadstråk. Stadsdelen är känd för sina delikata och pinfärska skaldjur, som finns att äta överallt. Fram till 1934 var Zemun en egen stad på gränsen mellan det Ottomanska riket och Österrike och invånarna ser sig fortfarande inte som Belgradbor. Stadsdelen sticker ut mot övriga Belgrad och det är lätt förklarat när man kan dess historia.
7

Måndag 27/4 Belgrad

Vi får en guidad rundtur av den historiskt mycket kunnige guiden Bane Gajic. Vi besöker Sankt Savas Katedral, tillägnad den serbisk-ortodoxa kyrkans grundare. Kyrkan ligger på Vračarplatån, där Sankt Savas reliker brändes år 1595 av en turkisk amiral som hämnd för att serberna gjort uppror. 300 år senare, år 1895, började kyrkan att byggas på platsen och på grund av otaliga krig och oroligheter tog det ungefär 100 år innan den kunde tas i bruk. Kyrkan är monumental, men Belgrads viktigaste kyrka är Ärkeängeln Mikaels kyrka, som vi också besöker. Det sägs att Belgrad, som betyder ”den vita staden” fick sitt namn av det stora fortet som på håll såg ut att vara vitt. Det heter Kalemegdan och det besöker vi också under dagen. Vi äter middag i Skadarlija, Belgrads Gamla Stan.
8

Tisdag 28/4 Belgrad och hemresa

Då flyget går först på eftermiddagen passar denna dag bra till att köpa souvenirer, promenera i Belgrad och titta en extra gång på det som väckt mest intresse i staden. Buss till flygplatsen ca 14.30. Flyget går 17.00 och landar på Arlanda klockan 19.40