Pilgrim Travel arrangerar i juli-augusti 2019 ytterligare en resa till det mytomspunna ryska klostret Valamo, som ligger på en ö i sjön Ladoga. Jämfört med våra tidigare resor är denna nya resa både längre och rikare i programmet. Läs gärna det preliminära programmet för detaljer!

Klostret, som ofta kallats ”Nordens Athos”, har genom århundradena lockat en strid ström av pilgrimer. Valamo-arkipelagens natur är, liksom klostret självt, oförglömlig. Förutom Gamla Valamo, som grundades på 1000-talet av eremitmunkarna Sergij och Herman, besöker vi under resan även Nya Valamo kloster i vackra Heinävesi, Finland. Nya Valamo grundades 1940 av munkar från det ursprungliga klostret, som tvingades fly till Finland då Ladoga med omnejd tillföll Sovjetunionen efter finska Vinterkrigets slut. Munkarna lyckades vid flykten rädda klostrets undergörande ikoner, Guds Moder av Valamo och Guds Moder av Konevitsa, som finns i Heinävesi än i dag. I vår tid lockar Nya Valamo både pilgrimer och turister. Resan avslutas med ett besök i det ortodoxa nunneklostret Lintula, beläget nära Nya Valamo. På bilden ovan ser vi S:t Nikolaos Skete på Valamo, klostrets sista utpost mot Ladoga och omvärlden, som i forna tider även tjänade som fyr.

​Reseledaren och guiden, fil. lic. Johanna Hansson flyttade i unga år till Ryssland för att studera språk och litteratur vid Moskvas statliga universitet. Med denna världsmetropol som bas reste hon under många år vida omkring i övriga Ryssland, Ukraina, Serbien och Grekland. Idag bor Johanna, som är ortodox kristen, i Stockholm. ​Hon undervisar i språk, översätter böcker samt producerar och leder resor. Under 2018 ledde hon en mycket uppskattad resa till Kiev och en annan likväl mycket uppskattad resa till Moskva i vår regi.

DESTINATION Valamo
PERIOD 30 juli – 4 augusti 2019
PRIS 8200 kr, exklusive flyg. Vi hjälper gärna till med att boka flygbiljetter till Joensuu. Vi kan också visa hur man ansöker om ryskt visum, som kostar runt 1000 kr plus eventuellt porto./td>
AVRESEORT Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn (med Finnair); Joensuu i Finland (utan flyg)
RESELEDARE Johanna Hansson
INKLUDERAT I RESAN
5 övernattningar med del i dubbelrum 5 ggr frukost, 5 ggr middag
Buss- och båttransporter Alla inträden
Sakkunnig reseledare  Sakkunnig lokalguide
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch och måltidsdryck Visum till Ryssland
Flyg till/från Joensuu Reseförsäkring
Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar och gå i trappor. Den lokala guiden i Valamo talar engelska.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1870 kr extra.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
SISTA ANMÄLNINGSDAG Ett fåtal platser finns kvar. Ring för mer information!
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.

Info om boendet: Gamla Valamos klosterhotell ligger i huvudklosterbyggnaden och har en total kapacitet på 20 dubbel/twin-rum och ett enkelrum. Rummen är mysiga och rena. Dusch och toalett finns i hallen. Nya Valamos klosterhotell ligger i ett mindre stenhus på klostergården. De flesta rummen är dubbel/twin-rum som också kan användas som enkelrum. Rummen är enkla, men rena och fina. Lakan och handdukar finns på rummen. Man bäddar själv. Alla rum har dusch och toalett.

1

Tisdagen den 30 juli

Om ni bokar flyg från Stockholm, Göteborg el. Köpenhamn med oss, väljer vi en variant där ni anländer till Joensuu med Finnair kl. 17.10. Transfer från flygplatsen till Hotel Green Star i centrala Joensuu, där vi ska bo första natten. Incheckning. Välkomstmiddag på en restaurang nära hotellet.
2

Onsdagen den 31 juli

Frukosten serveras kl. 07.30. Kl. 10.00 startar bussfärden mot Ladoga och Gamla Valamo. Vi når gränsstationen Niirala-Värtsilä ca kl. 12.00. Efter att ha passerat den besöker vi en cafeteria för fika, och får en möjlighet att växla pengar och småhandla. C:a kl 12.00 anländer vi till den lilla staden Sortavala vid Ladoga, Europas största sjö. Där kliver vi på snabbåten som redan efter en timmas båtfärd sätter oss i land på Valamo klosterområde. Det omfattar hela 36 km2 utspridda på 50 öar. Medan vi promenerar, transporterar en minibuss vår packning till klosterhotellet. Efter incheckningen äter vi middag i klostrets pilgrimsmatsal. Efter måltiden visar vår guide oss runt i huvudkyrkan och huvudklostret. Denna visning är på engelska. Efter visningen kan den som vill ansluta sig till kvällsgudstjänsten i klosterkyrkan.
3

Torsdagen den 1 augusti

Den som vill kan besöka morgongudstjänsten, som börjar kl. 6. Frukost serveras 8.30 i pilgrimsmatsalen. Därefter åker vi buss till Nikon-bukten och promenerar därifrån till Guds Moder av Konevitsa-sketen, Igumen-sjöarna, igumen Damaskenus eremitstuga, Oljeberget, Getsemane-sketen och Jerusalem-sketen. Vid lunchtid återvänder vi till klosterhotellet för fritid och lunch. Kl. 14 ger vi oss av på en ca 2 km lång promenad till Kors-ön, Valamo-klostrets sista utpost mot Ladoga och omvärlden. Här ligger S:t Nikolaos skete, känd för sin utsökta arkitektur i gammalrysk stil. I forna tider tjänade sketen även som fyr. Runt 18.00 återvänder vi till huvudklostret för middag. För den som önskar finns sedan möjlighet att ansluta sig till kvällsgudstjänsten, som pågår till ca kl. 20.
4

Fredagen den 2 augusti

Frukosten serveras 8.30 i pilgrimsmatsalen. Efter frukost tar vi bussen till Alla Helgons skete, där endast män får gå in. Det finns även möjlighet att besöka Vår Fru av Smolensks skete till fots. Turen går sedan vidare till S:t Vladimirs skete, där Valamos ikonmålare verkar under ledning av fader Sergius. Här finns ett litet ikon-och liturgimuseum. Vi gör sedan en båtutflykt till den nyinvigda Serafim av Sarovs skete. Lunch. På eftermiddagen har den som önskar möjlighet att göra en båtutflykt till den avlägsna Alexander av Svirs skete (ca 1 timme med båt från huvudön), där den helige Alexander, en av de största ryska asketerna, levde som eremit på 1400-talet. (Denna utflykt bokas i förväg och betalas på plats. Pris: ca 1000 rubel (runt 140 kr.) OBS! Utflykten är möjlig endast vid goda väderförhållanden på sjön. Vid 18-tiden återvänder vi till huvudklostret för middag.
5

Lördagen den 3 augusti

Den som vill kan besöka morgongudstjänsten, som börjar kl. 6. Frukost serveras kl. 08.30. Efter frukosten checkar vi ut och en minibuss transporterar vårt bagage till bärplansbåten, som kl. 10 startar sin färd mot Sortavala hamn där vår buss väntar. Vi når den rysk-finska gränsen ca kl. 13.00 och får här en chans att fika och småhandla. Sedan bär det av mot Nya Valamo, där vi checkar in på klosterhotellet och äter middag. Efter middagen får vi en guidad rundtur i klostret. Den som så önskar erbjuds sedan möjlighet att följa med på en kvällskryssning med m/s Sergei på natursköna Taivallahti kanal. Kryssningen startar från klostret kl. 20 med återkomst kl. 22. (Pris: 20 euro/ person).
6

Söndagen den 4 augusti

Frukosten serveras kl. 7.30. Den som vill har möjlighet att vara med på söndagsliturgin, som börjar kl. 9. Vi checkar sedan ut och beger oss med buss till det närbelägna Lintula nunnekloster, där vi får en guidad rundtur följd av ledig tid i klostret. Resan går sedan vidare till Joensuu flygplats, där flyget till Sverige går kl. 17.30. Vi landar på Arlanda kl. 20.25.