Pilgrim Travel arrangerar i maj 2018 ännu en resa till det mytomspunna ryska klostret Valamo som ligger på en ö i sjön Ladoga. Klostret, som ofta kallats ”Nordens Athos”, har genom århundradena lockat en strid ström av pilgrimer. Valamo-arkipelagens natur är, liksom klostret självt, oförglömlig. Söndagen den 27 maj 2018 inleder vi resan med ett besök i Nya Valamo kloster i vackra Heinaväsi, Finland. Klostret grundades av munkar från det ursprungliga Valamo, som blev evakuerade till Finland då Ladoga-sjön med omnejd tillföll Sovjetunionen efter finska Vinterkrigets slut 1940. Idag lockar Nya Valamo både pilgrimer och turister. Vi checkar in på klosterhotellet, där vi ska övernatta första natten, äter middag tillsammans och får en introduktion till både klostret och resten av resan. Följande morgon fortsätter vi färden med buss till den ryska staden Sortavala vid Ladogas strand. Där väntar en bärplansbåt, som tar oss till Gamla Valamo. Läs gärna det preliminära programmet om fortsättningen.

På bilden ovan ser vi S:t Nikolaos Skete på Valamo, klostrets sista utpost mot Ladoga och omvärlden, som i forna tider även tjänade som fyr.

Reseledare är Johannes Pulkkanen, teol. dr. och ortodox trosbekännare.

DESTINATION Valamo
PERIOD 27 – 31 maj 2018
PRIS 6900 kr, exklusive flyg. Transport till Lintula alt. Nya Valamo i Finland sker på egen hand. För resande från Sverige kan vi också hjälpa till med att skaffa visum som kostar 915 kr plus eventuellt porto.
AVRESEORT Stockholm eller Köpenhamn (med flyg); Lintula alt. Nya Valamo i Finland (utan flyg)
RESELEDARE Johannes Pulkkanen
INKLUDERAT I RESAN
4 övernattningar med del i dubbelrum 4 ggr frukost, 4 ggr middag
Buss- och båttransporter Alla inträden
Sakkunnig reseledare  Sakkunnig lokalguide
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch och måltidsdryck Visum till Ryssland
Flyg till/från Joensuu Reseförsäkring
Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt under 2 – 3 timmar och gå i trappor. Den lokala guiden i Valamo talar engelska.
SISTA ANMÄLNINGSDAG
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 1480 kr
RESEBROSCHYR Öppna

Info om boendet: Gamla Valamos klosterhotell ligger i huvudklosterbyggnaden och har en total kapacitet på 20 dubbel/twin-rum och ett enkelrum. Rummen är mysiga och rena. Dusch och toalett finns i hallen. Nya Valamos klosterhotell ligger i ett mindre stenhus på klostergården. De flesta rummen är dubbel/twin-rum som också kan användas som enkelrum. Rummen är enkla, men fina och rena. Lakan och handdukar finns på rummen. Man bäddar själv. Alla rum har dusch och toalett.

1

Söndagen den 27 maj

Om ni bokar flyg från Stockholm med oss, väljer vi en variant där ni anländer till Joensuu med Finnair kl. 17.10. Bussen kör oss från flygplatsen till det ortodoxa munkklostret Nya Valamo i Heinävesi, där vi skall bo första natten. Efter incheckning äter vi middag på klostret och får sedan en guidad rundtur.
2

Måndagen den 28 maj

Dagen börjar med matutin i klosterkyrkan kl. 06.00. Frukosten serveras kl. 07.30. Kl. 10.00 startar bussfärden mot Ladoga och Gamla Valamo. Vi når gränsstationen Niirala-Värtsilä ca kl. 12.00. Efter att ha passerat den besöker vi en cafeteria för fika, och får en möjlighet att växla pengar och småhandla. C:a kl 12.00 anländer vi till den lilla staden Sortavala vid Ladoga, Europas största sjö. I Sortavala besöker vi S:t Nikolaos kyrka med dess undergörande ikon av helgonet. Kyrkans ikonostas är från den turbulenta tiden före det andra världskriget. Kl 16.00 kliver vi på snabbåten som redan efter en timmas båtfärd sätter oss i land på Valamo klosterområde. Det omfattar hela 36 km2 utspridda på 50 öar. Medan vi promenerar, transporterar en minibuss vår packning till klosterhotellet. Efter incheckningen äter vi middag i klostrets pilgrimsmatsal. Efter måltiden visar vår guide oss runt i huvudkyrkan och huvudklostret. Denna visning är på engelska. Efter visningen kan vi ansluta oss till kvällsgudstjänsten som pågår till ca kl. 20.
3

Tisdagen den 29 maj

Den som vill kan besöka morgongudstjänsten, som börjar kl. 6. Frukost serveras 8.30 i pilgrimsmatsalen. Därefter åker vi buss till Nikon-bukten och promenerar därifrån till Guds Moder av Konevitsa-sketen, Igumen-sjöarna, igumen Damaskenus eremitstuga, Oljeberget, Getsemane-sketen och Jerusalem-sketen. Vid lunchtid återvänder vi till klosterhotellet för fri tid. Det finns möjlighet att äta lunch på klostercaféet i den nedre trädgården. Kl. 14 ger vi oss av på en ca 2 km lång promenad till Kors-ön, Valamo-klostrets sista utpost mot Ladoga och omvärlden. Här ligger S:t Nikolaos skete, känd för sin utsökta arkitektur i gammalrysk stil. I forna tider tjänade sketen även som fyr. Runt 18.00 återvänder vi till huvudklostret för middag. För den som önskar finns sedan möjlighet att ansluta sig till kvällsgudstjänsten, som pågår till ca kl. 20.
4

Onsdagen den 30 maj

Den som vill kan besöka morgongudstjänsten, som börjar kl. 6. Frukosten serveras 8.30 i pilgrimsmatsalen. Efter frukost åker vi buss till Alla Helgons skete, där endast män får gå in. Det finns även möjlighet att besöka Vår Fru av Smolensks skete till fots. Vår busstur fortsätter sedan till S:t Vladimirs skete, där Valamos ikonmålare verkar under ledning av fader Sergius. Här finns ett litet ikon-och liturgimuseum. Vid lunchtid återvänder vi till klosterhotellet för fri tid. Klostercaféet erbjuder lunchrätter. På eftermiddagen har den som vill möjlighet att göra en båtutflykt till den avlägsna Alexander av Svirs skete (ca 1 timme med båt från huvudön), där den helige Alexander, en av de största ryska asketerna, levde som eremit på 1400-talet. (Denna utflykt bokas i förväg och betalas på plats. Pris: ca 1000 rubel (runt 140 kr.) Vid 18-tiden återvänder vi till huvudklostret för middag.
5

Torsdagen den 31maj

Frukost serveras kl. 08.30. Efter frukosten checkar vi ut och en minibuss transporterar vårt bagage till bärplansbåten, som kl. 10 startar sin färd mot Sortavala hamn där vår buss väntar. Vi når den rysk-finska gränsen ca kl. 13.00 och får återigen en chans att fika och småhandla. Sedan bär det av mot Joensuu flygplats. De som vill flyger hem via Helsingfors med start kl. 17.30.