Pilgrim Travel arrangerar i september 2020 ytterligare en resa till det mytomspunna ryska klostret Valamo, som ligger på en ö i sjön Ladoga.

Klostret, som ofta kallats ”Nordens Athos”, har genom århundradena lockat en strid ström av pilgrimer. Valamo-arkipelagens natur är, liksom klostret självt, oförglömlig. Förutom Gamla Valamo, som grundades på 1000-talet av eremitmunkarna Sergij och Herman, besöker vi under resan även Nya Valamo kloster i vackra Heinävesi, Finland. Nya Valamo grundades 1940 av munkar från det ursprungliga klostret, som tvingades fly till Finland då Ladoga med omnejd tillföll Sovjetunionen efter finska Vinterkrigets slut. Munkarna lyckades vid flykten rädda klostrets undergörande ikoner, Guds Moder av Valamo och Guds Moder av Konevitsa, som finns i Heinävesi än i dag. I vår tid lockar Nya Valamo både pilgrimer och turister.

Årets resa är längre än de tidigare, med fyra övernattningar på Gamla Valamo och ett rikt program, där bland annat en femtimmarskryssning i Valamo-arkipelagen ingår. Under kryssningens gång stiger vi i land på Porfyrios-ön och den Heliga ön och besöker sketerna där, samt får se flera andra sketer från vattnet. Se gärna dagsprogrammet för detaljer!

​Reseledaren och guiden, fil. lic. Johanna Hansson flyttade i unga år till Ryssland för att studera språk och litteratur vid Moskvas statliga universitet. Med denna världsmetropol som bas reste hon under många år vida omkring i övriga Ryssland, Ukraina, Serbien och Grekland. I dag bor Johanna, som är ortodox kristen, i Stockholm. ​Hon undervisar i språk, översätter böcker samt producerar och leder resor. Hon har tidigare lett uppskattade pilgrimsresor till Valamo, Kiev och Moskva i vår regi.

DESTINATION Valamo
PERIOD 5 – 11 september 2020
PRIS 9850 kr, exklusive flyg. Vi hjälper gärna till med att boka flygbiljetter till Joensuu. Vi kan också visa hur man ansöker om ryskt visum, som kostar runt 1000 kr plus eventuellt porto./td>
AVRESEORT Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn (med Finnair); Joensuu i Finland (utan flyg)
RESELEDARE Johanna Hansson
INKLUDERAT I RESAN
6 övernattningar med del i dubbelrum Helpension
Buss- och båttransporter Alla inträden
Sakkunnig reseledare  Sakkunnig lokalguide
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch på hemresedagen Visum till Ryssland
Flyg till/från Joensuu Reseförsäkring
Avbeställningsskydd
SVÅRIGHETSGRAD Du behöver kunna promenera i normal takt och gå i trappor. Den lokala guiden i Valamo talar engelska.
ENKELRUMSTILLÄGG Plats i ett delat dubbelrum ingår, men om du vill bo i enkelrum kostar det 1700 kr extra.
AVBESTÄLLNINGSSKYDD Avbeställningsskyddet ges av Europeiska ERV och kostar 6 % av resans totalpris. Du hittar information om avbeställningsskyddet i detta produktfaktablad.
SISTA ANMÄLNINGSDAG 1 juni 2020
ANMÄLNINGSAVGIFT När du bokar resan betalar du en anmälningsavgift (deposition) på 2000 kr per person. Resten av priset ska betalas senast en månad innan avresa.

Info om boendet: Gamla Valamos klosterhotell ligger i huvudklosterbyggnaden och har en total kapacitet på 20 dubbel/twin-rum och ett enkelrum. Rummen är mysiga och rena. Dusch och toalett finns i hallen. Nya Valamos klosterhotell ligger i ett mindre stenhus på klostergården. De flesta rummen är dubbel/twin-rum som också kan användas som enkelrum. Rummen är enkla, men rena och fina. Lakan och handdukar finns på rummen. Man bäddar själv. Alla rum har dusch och toalett.

1

Lördagen den 5 september

Om ni bokar flyg från Stockholm, Göteborg el. Köpenhamn med oss, väljer vi en variant där ni avreser från Arlanda 8.30, Landvetter 8.50 resp. Kastrup 8.55 och anländer till Joensuu med Finnair kl. 13.10. Transfer från flygplatsen till Nya Valamo kloster, där vi checkar in på pilgrimshotellet. Därefter avnjuter vi en välkomstbuffé i pilgrimsmatsalen, följd av en guidad rundtur i klostret. Efter rundturen har den som vill möjlighet att besöka kvällsgudstjänsten, som börjar kl.18.
2

Söndagen 6 september

Frukosten serveras kl. 07.30. Kl. 8.15 startar bussfärden mot Ladoga och Gamla Valamo. Vi når gränsstationen Niirala-Värtsilä ca kl. 10.00. Efter att ha passerat den besöker vi en cafeteria för fika, och får en möjlighet att växla pengar och småhandla. C:a kl 12.00 anländer vi till den lilla staden Sortavala vid Ladoga, Europas största sjö. Där kliver vi på snabbåten som redan efter en timmas båtfärd sätter oss i land på Valamo klosterområde. Det omfattar hela 36 km2 utspridda på 50 öar. Medan vi promenerar, transporterar en minibuss vår packning till klosterhotellet. Incheckning på klosterhotellet, följd av lunch i pilgrimsmatsalen. Efter lunch visar vår guide oss runt i huvudkyrkan och huvudklostret. Denna visning är på engelska. Efter visningen kan den som vill besöka kvällsgudstjänsten i klosterkyrkan. Middag i pilgrimsmatsalen.
3

Måndagen den 7 september

Den som så önskar kan besöka morgongudstjänsten, som börjar kl. 5. Frukost serveras 8.30 i pilgrimsmatsalen. Därefter åker vi buss till Nikon-bukten och promenerar därifrån till Guds Moder av Konevitsa-sketen, Igumen-sjöarna, igumen Damaskenus eremitstuga, Oljeberget, Getsemane-sketen och Jerusalem-sketen. Rundturen avslutas vid klostrets farm. Lunch i pilgrimsmatsalen. Efter lunch ger vi oss av på en ca 2 km lång promenad till Kors-ön, Valamo-klostrets sista utpost mot Ladoga och omvärlden. Här ligger S:t Nikolaos skete, känd för sin utsökta arkitektur i gammalrysk stil. I forna tider tjänade sketen även som fyr. Runt 18.00 återvänder vi till huvudklostret för middag. För den som vill finns sedan möjlighet att ansluta sig till kvällsgudstjänsten, som pågår till ca kl. 20.
4

Tisdagen den 8 september

Den som vill har möjlighet att besöka morgongudstjänsten, som börjar kl. 5. Frukosten serveras 8.30 i pilgrimsmatsalen. Vi beger oss sedan ut på en femtimmars kryssning i Valamo-arkipelagen. Vi stiger iland på Porfyrios-ön, där vi besöker den nybyggda Serafim av Sarovs skete, samt Heliga ön, där vi besöker den helige Alexander av Svirs skete. Här levde den hel. Alexander, en av de största ryska asketerna, som eremit på 1400-talet, oavbrutet bedjande i en grotta. Vi besöker grottan samt den träkyrka där sketens bröder idag firar gudstjänst. Från vattnet får vi även se profeten Elias skete, hel. Abramius av Rostovs skete samt den nya kyrka i bysantisk stil som håller på att byggas på en av arkipelagens sydligaste öar. Vi återvänder till klostret vid 15-tiden, äter lunch och har sedan fritid. För den som vill, finns möjlighet att gå på kvällsgudstjänsten, som börjar kl. 17. Middag i pilgrimsmatsalen kl. 20.
5

Onsdagen den 9 september

Den som vill kan besöka morgongudstjänsten, som börjar kl. 5. Frukost serveras kl. 9. Efter frukost tar vi bussen till Alla Helgons skete, Valamo-klostrets äldsta skete, som grundades på 1790-talet. Munkarna där lever efter särskilt stränga klosterregler, vilket gör att endast män får gå in. Vi besöker sedan Guds Moder av Smolensks skete, den sista sketen som byggdes på Gamla Valamo före revolutionen. Här levde storfurstinnan Elisabet Romanovas andlige fader, schema-arkimandrit Efraim, fram till att klostret stängdes 1940. Turen går sedan vidare till S:t Vladimirs skete, där Valamos ikonmålare verkar under ledning av fader Sergius. Här besöker vi ikonmålarateljén, kyrkan med dess imponerande väggmålningar samt det lilla ikon-och liturgimuséet, som skildrar klostrets historia. Lunch i pilgrimsmatsalen. Efter lunch tar vi en promenad till Igumen-kyrkogården, där den legendariske klosterföreståndaren Igumen Damaskin och hans efterträdare vilar. Under promenaden får vi höra berättelser ur Valamo-föreståndarnas liv. Middag i pilgrimsmatsalen. För den som vill finns sedan möjlighet att besöka kvällsgudstjänsten, som börjar kl. 17. Middag i pilgrimsmatsalen.
6

Torsdagen den 10 september

Den som vill har möjlighet att besöka morgongudstjänsten, som börjar kl. 5. Frukosten serveras kl. 9 i pilgrimsmatsalen. Efter frukost besöker vi den gamla klosterkyrkogården, där enligt legenden en svensk kung sägs vara begravd. Här vilar även en av förra sekelskiftets stora asketer, schema-munk Johannes. Vi får sedan lyssna till en liten konsert med andlig musik av sångare ur Valamo-kören. Lunch i pilgrimsmatsalen kl. 13. Efter lunchen transporterar en minibuss vårt bagage till bärplansbåten, som kl. 15 startar sin färd mot Sortavala hamn, där vår buss väntar. Vi når den rysk-finska gränsen ca kl. 18.00 och får här en chans att fika och småhandla. Vår färd går sedan vidare till Joensuu, där vi checkar in på trevliga Hotel Green Star i stadens centrum. Middag på en närbelägen restaurang.
7

Fredagen den 11 september

Frukost på hotellet. Ledig förmiddag i Joensuu. Utcheckning. Kl. 11.30 tar vi bussen till Joensuu flygplats, där flyget hem går 13.30. Ankomst till Arlanda 16.00, Kastrup 16.20 och Landvetter 16.25.