Pilgrim Travel och Johannesakademin arrangerar i september 2016 en resa till Valamo.

Valamo kloster ligger på en ö i sjön Ladoga och det är en plats dit pilgrimer färdats i många hundra år. Välkommen med på en yttre och inre resa till det som ofta kallats för ”Nordens Athos”, en legendarisk plats i Rysslands och Finlands historia!

Reseledare är Johannes Pulkkanen, Teol dr och ortodox trosbekännare. Som lokal reseledare medföljer Erik Sjöberg, finländsk svenskspråkig ortodox diakon. Som kaplan från Johannesakademin medföljer professor Samuel Rubenson, präst i Svenska kyrkan.

DESTINATION Valamo
PERIOD 8 – 12 september 2016
AVRESEORT Stockholm
RESELEDARE Johannes Pulkkanen
INKLUDERAT I RESAN
Flygresa med Finnair t/r 5 övernattningar med del i dubbelrum
Halvpension Alla buss-och båtfärder
Lokala guider i klostren som guidar på svenska och engelska  Reseledare från vår lokala samarbetspartner
Lokala guider i klostren som guidar på svenska och engelska Kaplan från Johannesakademien
 EJ INKLUDERAT I RESAN
Lunch och måltidsdryck Visum till Ryssland
Dricks & kollekt Reseförsäkring
Avbeställningsskydd
RESEARRANGÖR Johannesakademien
SISTA ANMÄLNINGSDAG 15 maj 2016
ANMÄLNINGSAVGIFT 2000 kr
ENKELRUMSTILLÄGG 975 kr

Vi hjälper till med visumansökan och kommer återkomma till de anmälda om förfarandet och kostnaden.

Info om boendet: Nya Valamo har två klosterhotell som ligger på klostergården i ett rustikt tvåvånings trähus och ett mindre stenhus. De flesta rummen är dubbel/twin-rum som också kan användas som enkelrum. Rummen är enkla men fina och rena. Lakan och handdukar finns på rummen. Man bäddar själv. Dusch och toalett finns i hallen, och i vissa enstaka fall i rummet. Gamla Valamos klosterhotell ligger i huvudklosterbyggnaden och har en total kapacitet på 20 dubbel/twin-rum och ett enkelrum. Rummen är mysiga och rena. Dusch och toalett finns i hallen.

 

1

Dag 1: Avresa

Vi flyger med Finnair från Stockholm Arlanda kl 13.30 med mellanlandning i Helsingfors. Kl 17.10 landar vi i Joensuu, en helfinsk stad på ca 75 000 invånare i Norra Karelen, och fortsätter med buss under drygt en timme till Nya Valamo kloster. Vi använder tiden mellan en god middag och en skön säng till att introducera oss för varandra och bli informerade om vår nya omgivning och dess mening. Mer info här: http://www.valamo.fi
2

Dag 2

Dagen börjar med matutin i klosterkyrkan kl 06.00. Efter frukosten som serveras kl 07.30 tar vi avsked av Nya Valamo. Gränsstationen Niirala-Värtsilä når vi ca kl. 9.30. Efter att ha passerat den besöker vi en cafeteria för fika, och får en möjlighet att växla pengar. C:a kl 12.00 anländer vi till Sortavala vid sjön Ladoga, den största i Europa. I Sortavala besöker vi S:t Nicholaos kyrka med den undergörande ikonen av helgonet. Dess ikonostas är från den turbulenta tiden före det andra världskriget. Kl 13.00 kliver vi på snabbåten som redan efter en timmas båtfärd sätter oss i land på Valamo klosterområde. Det omfattar hela 36 km2 utspridda på 50 öar. Medan vi promenerar, transporterar en minibuss vår packning till klosterhotellet. Efter incheckningen c:a kl 16.00 visar klostrets bröder oss runt i huvudkyrkan och huvudklostret. Denna visning är på engelska. Middag äter vi kl 18.00 i klostrets trapesa. Efter den följer vesper i stora klosterkyrkan. Den pågår fram till kl. 20.00.
3

Dag 3

Liturgi kl 07.00-09.30. Frukost från kl 09.00 i trapesan. Efter den promenerar vi ca 2 km till S:t Nicolaos skete på Kors-ön. Här lever Valamos äldre munkar. Vid lunchtid återvänder vi till klosterhotellet för fri tid. Den som vill kan äta lunch på klostercafét i den nedre trädgården. Kl 14.00 åker vi buss till Allhelgona-sketet där endast män är tillåtna att gå in. Det blir också möjlighet att besöka Vår Fru av Smolenskis skete till fots. Vår busstur fortsätter till S:t Vladimirs skete där Valamos ikonmålare verkar under ledning av fader Sergius. Här finns också ett litet ikon-och liturgimuseum. Ca kl 18.00 återvänder vi till huvudklostret för middag. Vigilian börjar kl 19.00 i huvudkyrkan.
4

Dag 4

Frukost serveras kl. 08.30. Liturgin börjar kl 09.00 och pågår fram till c:a kl. 12.00. Kl 13.00 avreser vi med buss till klosterjordbruket. Tillsammans vandrar vi till Hegumenens dammar och Vår Fru av Konevets skete. Sedan följer en promenad till det område som bidragit till att många började kalla Valamo för ”Det norra Jerusalem” på 1800-talet. I Nya Jerusalems skete känner man igen de bibliska platserna: Getsemane, Golgata, Olivberget, Jordanfloden, Kedrons dal och t o m Kristi grav, som är uppbyggd i en kyrka efter Gravkyrkan i Jerusalems modell. Ca kl 17.00 återvänder vi med båt till huvudklostret. Middagen serveras kl 18.00. Efter den kan den som vill vandra till Hegumenens kyrkogård.
5

Dag 5: Hemresa

Efter frukost tar vi avsked av bröderna och vandrar ner till hamnen där snabbåten kastar loss kl 09.00. Vår buss väntar i Sortavala hamn. C:a kl 12.00 är vi tillbaka i Joensuu där vi har möjlighet att inta lunch och besöka det ortodoxa kulturcentret och det teologiska seminariet. Vårt flyg från Joensuu lyfter kl 17.30 och anländer till Stockholm Arlanda kl 20.10. (Vi hjälper gärna till med övernattningshotell på Arlanda. Den som behöver inrikesflyg till och från Arlanda så rekommenderar vi BRAflyg som har samarbete med Finnair.)
Valamo gamla kloster mot blå himmel